Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 12 08

Vaikai jau ant ledo, specialistai sunerimę: „Pirmas ledas pats pavojingiausias“

„Žiemos pasiilgom ir tiek“, – sako ant ką tik užšalusio ledo čiuožinėję keli Klaipėdos moksleiviai, išbėgę ant tvenkinio per pertrauką. Ugniagesiai ir Klaipėdos savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus atstovai trečiadienį lankėsi prie Danės ir miesto tvenkinių gavę žinią, jog ant jų jau esama lipančių. Anot atstovų, pirmasis ledas yra itin pavojingas, šiuo metu ant tvenkinių jis siekia apie 5 cm ir yra per plonas, nesaugus.
Kuršių marių ledas
Kuršių marių ledas / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Ant vieno iš uostamiesčio tvenkinių pietinėje miesto dalyje vaikštinėję moksleiviai teigė, jog sutraškėjus ledui širdis sudreba, tačiau, kai esi ne vienas, esą tik drąsiau.

Paaugliai teigė tikrinę ledo storį, jis yra apie 10 cm. Tai įvertino pamatę plyšį, tiesa, pabrėžė, kad ant jo nelipę.

„Tik antra diena, kai yra ledas. Kai užšąla, atbėgam. Yra tos baimės, kai sutraška, bet nelabai, kai matai, kad du draugai su tavim, tai ne, – sakė mokinys. – Žinau, ką daryt, jei kas nutiktų – reikėtų nepanikuot, reiktų smeigtukus turėt, bandyti pilvu šliaužti“.

Vaikai teigė ir tėvams pasipasakojantys, jog jau lankosi ant ledo.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Specialistų teigimu, ledas dar nesaugus.
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Specialistų teigimu, ledas dar nesaugus.

Pavojingas šaltukas

Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos civilinės saugos vyr. specialistė Ingrida Zubienė teigė, jog pats pirmasis ledas yra itin pavojingas.

„Iš tikrųjų, mūsų tikslas buvo padaryti žvalgybą, nes, prasidėjus šalčiams, aišku, pradeda formuotis pats pavojingiausias, apgaulingas ledas, kuris vilioja vaikus, žvejus. Visi iš socialinių tinklų matome, kad žvejai tarpusavyje susirašinėja: „Jau 4 cm, galime bandyti žvejoti“. Tai iš tikrųjų neramina. Neramina ir prie mokyklų esantys tvenkiniai. Kaip matėme, labai vilioja vaikus“, – sakė I.Zubienė.

Jos teigimu, savivaldybė turėtų pamąstyti dėl saugaus laisvalaikio. Be to, galbūt vertėtų išlieti oficialias čiuožyklas, kurios suburtų vaikus ir norinčiuosius pačiuožinėti.

„Pamąstysime, gal įspėjamuosius ženklus reikėtų pastatyti. Mūsų tikslas įvertinti būklę ir aptarti galimas prevencines priemones“, – sakė moteris.

Specialistai kasmet žiemos metu lankosi mokyklose, bendrauja su moksleiviais, veda klasės valandėles ir kalba apie saugų elgesį ant ledo.

Nelaimių ant ledo būta praėjusią žiemą, vienas žmogus nuskendo.

Per plonas ledas

Anot I.Zubienės, kol kas ledo storis siekia penkis centimetrus. Toks storis įvertintas trečiadienį ant Trinyčių tvenkinio.

Antradienį ugniagesiai vykdė pratybas Slengiuose, ten ledas tokio pat storio.

„Tai rodo, kad dar nėra storas ledas, nesaugus, nes turi būti mažiausiai septyni centimetrai. Jei nori pažaisti ledo ritulį ar panašiai, turi būti dvylika ir daugiau centimetrų. Specialistai teigia, kad saugus ledas susiformuoja maždaug po šaltos savaitės. Pagal spalvą galima vertinti – jei žydras, žalsvas – saugus, jei baltas, užneštas sniegu – nesaugus. Būkite atsargūs, atidūs, būtinai vertinkite riziką“, – kalbėjo I.Zubienė.

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Linas Lapinskas teigė, jog jau buvo gauta pranešimų apie lipančius ant ledo.

Trečiadienį apsilankyta ties Kuršių mariomis, pietinėje uosto dalyje, kur mėgsta rinktis žvejai, tačiau jų kol kas nepastebėta, nes ledas sulūžinėjęs. Čia pastatytos iškabos su įspėjimais apie draudimą žvejoti uosto teritorijoje ant marių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius