Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 31

Vaikams apie seksualines mažumas nepasakota?

Švietimo ir mokslo ministerija pranešė, kad didelį rezonansą visuomenėje sukėlęs „Gender Loops“ projektas, pagal kurį esą vaikams būtų aiškinama apie seksualines mažumas, ikimokyklinio ugdymo įstaigose nebuvo diegiamas.
Gėjų pora.
Gėjų pora. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Projekto metu nebuvo tobulinama darželių auklėtojų kvalifikacija. Tokias išvadas padarė švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus iniciatyva sudaryta darbo grupė.

„Nei viena Lietuvos valstybinė įstaiga, taip pat ir Švietimo ir mokslo ministerija, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, Vilniaus ir Kauno miestų savivaldybės, diegiant projekto priemones nedalyvavo. Projektui nebuvo skirtos lėšos nei iš valstybės bei savivaldybių biudžetų, nei iš Lietuvai skirtos ES struktūrinių fondų paramos“, – teigė darbo grupės vadovas, Bendrojo ugdymo departamento direktorius Arūnas Plikšnys.

Darbo grupės išvadose pažymima, kad projektą „Gendre Loops: vaikų ikimokyklinio ugdymo įstaigų darbuotojų švietimas bei mokymas lyčių lygybės integravimo strategijos tematika“ atrinko ir finansavo ES „Leonardo da Vinči“ programos Vokietijos Nacionalinė agentūra. Projekto partneriai: KADAV (Turkija), Cheronos universitetas (Ispanija), Oslo universiteto koledžas (Norvegija)  ir Socialinių inovacijų fondas (Lietuva).           

Nepriklausomi ekspertai nustatė, kad mokymo priemonės „Priemonių rinkinys lyčių lygybės sąmoningumo stiprinimui ikimokyklinio ugdymo įstaigose“ metodologija vadovaujasi abejotina teorine pozicija, o lyčių lygybei aiškinti ikimokyklinio amžiaus vaikams siūlomi  netinkami būdai. Pateikta medžiaga daugeliu atveju prieštarauja Rengimo šeimai ir lytiškumo ugdymo programai. Naudojamų terminų „lyčių lygybė“, „lytinis sąmoningumas“, „lyčių lygybės integravimas“ turinys neatitinka Lietuvoje ir tarptautiniu mastu naudojamų šių sąvokų turinio.

Atsižvelgdama į surinktą informaciją ir nepriklausomų ekspertų tyrimą, darbo grupė siūlo pripažinti netinkamu naudoti „Priemonių rinkinį lyčių lygybės sąmoningumo stiprinimui ikimokyklinio ugdymo įstaigose“ ugdant Lietuvos vaikus darželiuose ir mokyklose.

„Rengiant ikimokyklinio ugdymo turinio programas, būtina vadovautis švietimo ir mokslo ministro patvirtintu Ikimokyklinio ugdymo programų kriterijų aprašu ir Pasirengimo šeimai ir lytiškumo ugdymo programa“, – pabrėžė A. Plikšnys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius