-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 02

Vaikams skirtuose jogurtuose cukraus kiekis bus mažinamas palaipsniui

Cukraus kiekis jogurtuose, kurie skirti vaikams ir tiekiami ugdymo įstaigoms per programą „Pienas vaikams“, bus mažinamas palaipsniui, teigia Sveikatos apsaugos ministerija.
Jogurtas su braškėmis
Jogurtas su braškėmis / 123RF.com nuotr.

Bus taikomas pereinamasis penkerių metų laikotarpis, per kurį kasmet nuo 2018 iki 2023 metų cukraus kiekis mažės po 1 gramą 100 mililitrų jogurte.

Anot sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, cukraus kiekį nuspręsta mažinti palaipsniui, kad vaikai nejustų diskomforto ir priprastų prie kintančio skonio, o maisto gamintojai nepatirtų sunkumų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Staigesnis cukraus kiekio sumažinimas gali kai kuriems vaikams būti neįprastas. Galbūt atsirastų net tokių, kurie jogurto atsisakytų dėl pakitusio skonio, o maisto gamintojai patirtų sunkumų dėl skubaus technologinio persiorientavimo“, – pranešime spaudai teigė A.Veryga.

Pieno perdirbėjai taip pat sutinka, kad cukraus kiekis produktuose būtų mažinamas ne iš karto.

„Mitybos racione cukraus mažėja visame pasaulyje, o įmonės privalo į tai reaguoti, nes turime neprarasti pirkėjų. Mūsų nereikia versti – ir taip bėgame į tą pusę, kur nori žmogus", – dienraščiui „Lietuvos rytas“ yra sakiusi pieno perdirbimo įmonės „Pieno žvaigždės" atstovė Violeta Brauklytė.

Įmonės „Žemaitijos pienas" atstovas Tomas Čeponis dienraščiui teigė, kad valstybės politika dėl cukraus, druskos ir riebalų mažinimo maisto produktuose turi būti nuosekli ir aiškiai apibrėžta mažiausiai penkeriems metams: „Bendrovės tai turi žinoti ir planuoti produktų gamybą, nes viskas susiję ne tik su pačiu gaminiu, bet ir su pakuočių keitimu, o tam reikią nemenkų sąnaudų".

Tuo metu Lietuvos tėvų forumo pirmininkas Darius Trečiakauskas mano, kad apribojimai galėtų būti griežtesni.

„Požiūris, kad cukrus mažinamas, yra teisingas, bet jeigu dar būtų priimti griežti apribojimai, neleidžiantys ugdymo įstaigose vartoti visokių saldžių gėrimų, tai būtų dar geriau“, – BNS sakė D.Trečiakauskas.

Cukraus kiekis jogurtuose bus mažinamas per programą „Pienas vaikams“ – nuo 2004 metų taikomą pieno produktų vartojimo vaikų ir švietimo įstaigose paramos programą. Ja siekiama pagerinti vaikų ir moksleivių mitybą, ugdyti pieno produktų vartojimo įpročius.

SAM sprendimą mažinti cukraus kiekį jogurtuose priėmė reaguodama į tai, kad Lietuva privalo į savo nacionalinę teisę perkelti Europos Sąjungos (ES) reglamento bei kitų strateginių sveikatos apsaugos dokumentų nuostatas.

SAM duomenimis, šiuo metu visose ES šalyse, įskaitant Lietuvą, cukraus suvartojama gerokai daugiau, nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Tai sąlygoja didelį antsvorio, cukrinio diabeto, vėžio ir kitų susijusių lėtinių ligų paplitimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius