-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 07 12

Vaiko raidos centrą – į sovietinį infekcinių ligų korpusą Afrikos valstybėms

Po to, kai prieš dvejus metus prakiuro Vaiko raidos centro pastato stogas, taip ir neatsirado laiko tą stogą sutvarkyti arba perkelti centrą į kitas patalpas.
Vaiko raidos centras
Vaiko raidos centras / 15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr.

Sveikatos apsaugos ministrės planas perkelti vaiko raidos centrą į Pušyno kelią, kur yra vaikų sanatorija, pasirodė netinkamas. Dabar Vaiko raidos centras glaudžiasi mažesnėse patalpose, negali teikti visų paslaugų.

Dar 2007 metais Gedimino Kirkilo vyriausybė buvo nusprendusi pastatyti naują Vaiko raidos centro korpusą Santariškėse, pastatas turėjo būti baigtas 2012 metais. Žinoma, jo nėra, bet yra naujas ministerijos sprendimas perkelti Vaiko raidos centrą į vaikų ligoninės patalpas Santariškėse, kai ši išsikels į naują pediatrijos korpusą.

Kada tai bus, ar iš viso bus, šiandien patvirtinančių vargu ar rastume, nes, pavyzdžiui, Santariškių klinikų vadovas nerado laiko atsakyti į „Savaitės“ žurnalisto klausimus. Nuo 2008 metų Vaiko raidos centras kartu su visa Vaikų ligonine buvo prijungtas prie Santariškių klinikų.

O štai vienas Vaiko raidos centro steigėjų ir nuolatinis jo globėjas profesorius Dainius Pūras sako, kad sprendimas perkelti centrą į Vaikų ligoninę – toks pat netinkamas, kaip netinkamas buvo nukelti į Pušyno kelią.

Telpa ne visi

D. Pūras Vaiko raidos centrą vadina Sąjūdžio kūdikiu. Atkūrus nepriklausomybę jam pavyko įtikinti tuometinę valdžią, kad psichikos negalią turintys vaikai privalo būti gydomi pasitelkiant pasaulinės medicinos naujausią metodiką.

Tada nuspręsta tokiems vaikams ir jų tėvams pagalbą teikti ne Naujojoje Vilnioje esančioje ligoninėje kartu su suaugusiaisiais, kaip tai buvo daroma sovietmečiu, o atskirai įsteigti Vaiko raidos centrą.  

Jame dirbantys medikai sako pastebintys, kad tokią negalią turinčių vaikų daugėja. Į šį centrą norintiems patekti vaikams ir jų tėvams kai kada eilėje tenka laukti iki pusmečio.

„Mes esame susispaudę ryškiai per mažose patalpose ir šiuo metu tikrai nepajėgūs teikti pagalbą tiek vaikų, kiek jų jos reikia“, – telefonu sakė Vaiko raidos centro Vaikų psichiatrijos skyriaus vedėja Jurgita Radzevičienė.

Tiesa, dar 2007-aisiais buvo nutarta centrui pastatyti atskirą korpusą Santariškėse. Parengti daug kainavę ne tik šio korpuso projektai, bet ir numatytos europinės lėšos –  3,5 mln. eurų. Tačiau per tą laikotarpį keitėsi ne tik vyriausybės, bet ir Santariškių klinikų vadovybė. O Vaiko raidos centras perėjo į Santariškių klinikų pavaldumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius