Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 09

Vaiko teisių apsaugos specialistė Nijolė Vizbarienė: „Atiduoti vaiką nepažįstamam žmogui... Man tai galvoje netelpa“

Trečiadienio vakarą visus šalies gyventojus sukrėtė žinia apie iš Kauno savaitinio lopšelio-darželio „Židinėlis“ pagrobtą penkiametę mergaitę. Ją išsivedė seneliu prisistatęs tvarkingos išvaizdos vyras. Netrukus vaiko pasiimti atvykusi mama buvo sukrėsta: „Jokio senelio nėra.“
Lopšelis-darželis „Židinėlis“
Lopšelis-darželis „Židinėlis“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Policijos ir visuomenės pastangomis po vidurnakčio mergaitė ir jos 70 m. pagrobėjas L.V. buvo surasti vieno Vilijampoės daugiabučių bute. Kauno policija praneša, kad mergaitė su artimaisiais, ji jaučiasi gana gerai.

Kauno Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos pavaduotoja Nijolė Vizbarienė teigia nesuprantanti, kaip vaikus prižiūrinti darbuotoja galėjo taip lengvabūdiškai atiduoti mergaitę nepažįstamajam: „Kiekvienas gali prisistatyti bet kuo. Tokioje situacijoje būtina susisiekti su tėvais, viską išsiaiškinti.“

Praėjusiais metais 15min.lt žurnalistai atliko eksperimentą, tikrindami, ar sunku Lietuvoje pagrobti vaiką iš darželio.

– Ką žinote apie mergaitės pagrobimą? – 15min.lt paklausė N.Vizbarienės.

– Kol kas apie šią situaciją žinome tik tiek, kiek ir jūs žinote, oficialios informacijos apie tai mums niekas kol kas nepateikė. Situaciją vertiname labai blogai. Kaip galima atiduoti vaiką visiškai nepažįstamam žmogui? Pagal įstatymus to negalima daryti.

Jokiu būdu negalima pirmą kartą matomam žmogui atiduoti vaiko. Pirmiausia, tokiu atveju, turi auklėtoja susisiekti su tėvais telefonu, išsiaiškinti situaciją. Tėvai turi palikti sąrašą asmenų, kurie gali atsiimti vaiką, ar kitaip informuoti, tai jau jų vidaus darbo tvarka. Bet atiduoti vaiką nepažįstamam žmogui, kuris prisistato kažkuo, man tai galvoj netelpa...

– Mažametis vaikas gali juk ir pirmą kartą matomu žmogumi pasitikėti ir su juo noriai išeiti?

– Taip. Ypač jei vaikas yra savaitiniame darželyje, jei jį kas nors ima, jis nori eiti. Jei vaikas yra drąsus, nėra labai prisirišęs, tai jis, aišku, su bet kuo gali nueiti. Tai yra labai nesaugu.

– Jūsų praktikoje buvo pasitaikę panašių pagrobimo atvejų?

– Kad visai nepažįstamam žmogui būtų atiduotas vaikas, to dar nebuvo pasitaikę. Buvo atvejų, kad atiduoda seneliui, broliui, tėvui, sesei, bet kad visai nepažįstamam, tai nebuvo. Pirmą kartą apie tokį atvejį girdžiu. Dažniau būna, kai vaiko gyvenamoji vieta yra su vienu tėvu, o kitas ateina ir paima iš anksto nesuderinęs ir nepranešęs.

– Kokį vaidmenį jūsų tarnyba gali atlikti šioje istorijoje?

– Kai gausime ir turėsime konkrečias pavardes, žinosime motyvą, tai matysime, ar mums žinoma ši šeima, ar vyksta teisminė byla, tuomet ir spręsime ar galime padėti, nurodyti, kaip elgtis.

O kas liečia darbuotojus (darželio, – red. past.), tai Švietimo ir ugdymo skyrius ir pats tuo pasirūpins, net nereikia mūsų įsikišimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius