Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 03

Vaiko teisių specialisto darbo pavojai: atsuka ratų varžtus, grasina nušauti, susprogdinti, taranuoja

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis ne kartą yra užsiminęs, kad vaiko teisių apsaugos specialistai dirba sudėtingomis, o kartais netgi sveikatai pavojingomis sąlygomis: „Jie dažnai vyksta į tokias teritorijas, kur nė vienas iš mūsų nenorėtų įžengti.“ Siekdama apsaugoti darbuotojus Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba (VTAĮT) buvo netgi paskelbusi skubios pagalbos mygtukų viešąjį pirkimą, bet jį nutraukė.
Į apleistus pastatus einantys jaunuoliai žino, kokie pavojai gresia.
Grasinimai

15min pasiteiravo VTAĮT, su kokiomis situacijomis susiduria darbuotojai.

„Tarnyba statistikos apie nukentėjusių darbuotojų skaičių, traumų pobūdį neveda”, – savo atsakyme konstatavo VTAĮT.

Tačiau tarnyba neslepia, kad darbuotojai yra sulaukę grasinimų telefonu, buvo apstumdyti įvykių vietoje, kai buvo atvykę pagal gautą pranešimą apie galimą vaiko teisių pažeidimą.

Be to, jiems yra grasinta išsinešti iš namų šautuvą ir nušauti, susprogdinti, pasitaikę, kad darbuotojai apipilti kibiru vandens.

„Taip pat yra atvejų, kai buvo supjaustytos tarnybos automobilių padangos, atsukti ratų varžtai. Pamačius gatvėje važiuojančius tarnybos automobilius yra bandyta specialiai į juos atsitrenkti automobiliu, signalizuojama, yra pavogta tarnybinių automobilius identifikuojančių Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos logotipo lipdukų”, – atsakyme raštu vardijo VTAĮT.

Kiek anksčiau buvo pranešta, kad viena vaiko teisių specialistė buvo nustumta nuo laiptų, jai sutrenkti šonkauliai, ant kūno mėlynės, todėl kreiptasi į medikus ir policiją.

Kokiuose miestuose įvyko minėti incidentai, tarnyba neatskleidžia: „Saugome darbuotojų asmens duomenis ir nenorime jų identifikuoti, kad užkirstume kelią pakartotiniams smurto ir turto gadinimo atvejams.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Kukuraitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Kukuraitis

Pirkimą dėl mygtukų nutraukė

VTAĮT suskubo rūpintis darbuotojų saugumu – buvo paskelbti du viešieji pirkimai vaizdo ir garso įrašymo įrangai ir skubios pagalbos mygtukams pirkti.

Lapkričio 28 d. mygtukų pirkimas buvo nutrauktas, nes tarnyba šiuo metu neturi bendros pajėgų valdymo informacinės sistemos, su kuria turės būti suderintas perkamo skubios pagalbos mygtuko komunikatoriaus veikimas.

Tikimasi, kad darbuotojams jaustis bent kiek saugiau padės aprūpinimas mobiliosiomis vaizdo kameromis, kurioms įsigyti viešasis pirkimas dar nesibaigęs. Nesutarimų tarp darbuotojų ir šeimų atveju kamerų įrašai padėtų turėti objektyvią ir visapusišką informaciją apie įvykius ir tai, kaip buvo bendraujama su šeima.

Ministras L.Kukuraitis yra išplatinęs visuomenei prašymą gerbti vaiko teisių apsaugos specialistus ir socialinius darbuotojus, o nesutinkančius su sprendimais juos ginčyti civilizuotai.

„Labai prašau visuomenės rimties ir pagarbos vienas kitam. Dauguma vaiko teisių apsaugos specialistų ir socialinių darbuotojų, padedančių šeimoms, dirba neįtikėtinai sudėtingomis, nesaugiomis sąlygomis ir vis tiek užtikrina maksimalią pagarbą vaikui ir šeimai bei suteikia kvalifikuotą pagalbą. Daugeliu atvejų, kai mes visi jau nuleistume rankas, jie išlaiko pasitikėjimą šeima ir kantriai jai padeda“, – teigė socialinės apsaugos ir darbo ministras.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Matonis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Matonis

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis yra pažymėjęs, kad už grasinimus susidoroti ar pasipriešinimą valstybės tarnautojui ar kitam viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui, fizinės prievartos naudojimo gresia net baudžiamoji atsakomybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius