Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 02

Vaikų antsvoris šiandien – vėžio rizika rytoj

Naujausiais Nacionalinės sveikatos tarybos duomenimis, kas trečias Lietuvos gyventojas turi antsvorio, kas penktas yra nutukęs. „Ekoinstitutas“, reaguodamas į šią naujieną, kviečia atkreipti dėmesį į augančią kartą – vaikus, kurių antsvorio problema tiek Lietuvoje, tiek Europoje kasmet tampa vis opesnė.
Viršsvoris – išgalvota problema?
Europos Komisijos skaičiavimais, nutukusių ar antsvorio turinčių vaikų skaičius Europoje kasmet padidėja 400 000. / Photos.com

„Vaikų, turinčių antsvorio, skaičius kasmet tik didėja, todėl jau šiandien Lietuvoje būtina susirūpinti per didelio vaikų svorio sukeliamomis problemomis. Jeigu reikiamų priemonių nesiimsime dabar, po kelerių metų kas antras Lietuvos vaikas turės antsvorio. Nerimą kelia ir tai, kad Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) praneša, jog 2025 metais, kai dabartiniai vaikai suaugs, nutukę bus apie 50 procentų pasaulio žmonių“, – teigia Silvinija Simonaitytė, „Ekoinstituto“ vadovė.

Pranešime spaudai teigiama, kad, Europos Komisijos skaičiavimais, nutukusių ar antsvorio turinčių vaikų skaičius Europoje kasmet padidėja 400 000. Nutukę vaikai turi sveikatos problemų, esama didelio pavojaus, kad jie sirgs diabetu, širdies ligomis, vėžiu, ištiks insultas, apims depresija. „Turime rūpintis, kad mūsų vaikai sveikiau maitintųsi ir daugiau judėtų. Negalime leisti, kad vaikai taptų siaurų komercinių interesų – parduoti dar daugiau greitųjų užkandžių ir dirbtinai saldintų gaiviųjų gėrimų – įkaitais“, – sako „Ekoinstituto“ vadovė.

„Tėvai, kai stinga laiko vaikams, tačiau nori su jais pabūti, savo meilę, dėmesį, kurio trūksta vaikams, atperka greitojo maisto užkandinėse, kurias mažieji labai mėgsta. Kaip ir ne itin sveikus produktus...“ – į problemą dėmesį atkreipia ir Aistė Jasaitytė, teigiamos kūno sampratos konsultantė.

Pasak jos, labai svarbu, kokius maisto vartojimo principus tėvai perteikia vaikams: „Tėvai dažnai yra labai užimti, trūksta laiko šeimai susėsti prie bendro stalo ir lėtai, ramiai, su pasimėgavimu valgyti pačių ruoštą maistą. To pasekmė yra antsvoris." Šiuo metu pirmagimio besilaukianti A.Jasaitytė pabrėžia, kad apie vaikų nutukimo problemą Lietuvoje reikia daugiau kalbėti: „Turi būti siekiama, kad maisto vartojimo kultūra keistųsi iš esmės, kad maistas būtų ruošiamas su meile, kartu, šeimoje: turime žiūrėti, ką dedame į save.“

Vis augantis dėmesys vaikų nutukimo problemai – žingsnis jos sprendimo link. „Siekiame atkreipti visuomenės dėmesį į vaikų nutukimą, inicijuoti aktyvų dialogą, o vėliau galbūt ir tam tikrus įstatymų pokyčius. Šią problemą galime išspręsti tik sutelktomis piliečių ir valstybinių institucijų pastangomis“, – teigia S.Simonaitytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius