-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 28

Vaikų darželiuose – atostogų metas

Dalis Vilniaus vaikų darželių vasarą užsidaro, o vaikai, neatostogaujantys kartu su tėveliais ar seneliais, perkeliami į kitas ikimokyklinio ugdymo įstaigas. Teigiama, kad norinčių lankyti darželius vasarą sumažėja kelis kartus, todėl išlaikyti visus miesto darželius yra tiesiog per brangu.
Anot darželio „Pasakaitė“ vadovės J.Danienės, jeigu neužtektų pinigų darbuotojų atlyginimams, tuomet vaikų darželis vasarą nedirbtų.
Anot darželio „Pasakaitė“ vadovės J.Danienės, jeigu neužtektų pinigų darbuotojų atlyginimams, tuomet vaikų darželis vasarą nedirbtų. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus vaikų darželis „Pasakaitė“ vasarą planuoja dirbti įprastai. Nors vaikų sumažėjo net kelis kartus, liepą ir rugpjūtį vis tiek ketinama išlaikyti dvi darželio grupes. „Lyg ir planavome uždaryti, bet buvo nuspręsta dirbti. Apskaičiavome, kad turimų lėšų užteks iki metų pabaigos. Jeigu būtų bėda, neturėtume iš ko mokėti darbuotojams atlyginimų, tuomet tikrai nedirbtume vasarą“, – sakė darželio vadovė Janė Danienė.

Vaikų sumažėja kelis kartus

Darželio vadovė teigė, kad šiek tiek lėšų pavyko sutaupyti sumažinus kai kurių grupių darbo laiką, dalis darbuotojų nemokamai atostogavo. Dirbti vasarą nuspręsta atsižvelgus į tėvelių pageidavimus. „Nors sausį, kai darėme apklausą, paaiškėjo, kad vaikų, norinčių lankyti darželį vasarą, tėra 6, vėliau sulaukėme tėvelių pageidavimų, kad darželio vis dėlto neuždarytume. Liepos–rugpjūčio mėnesiais darželį turėtų lankyti apie 50 vaikų, iš viso jų turime apie 220“, – sakė J.Danienė.

Anot ilgametės darželio vadovės, sunkiausia tėvams rasti, kur vasarą palikti pačius mažiausius vaikus, vyresnius per atostogas apsiima pagloboti seneliai ar kiti giminaičiai.

Anot Vilniaus savivaldybės Neformaliojo švietimo skyriaus vyriausiosios specialistės Onos Vaicekauskienės, net ir uždarius kai kuriuos darželius vaikai nepraranda galimybių lankyti darželį, tiesiog perkeliami į netoliese esančią ikimokyklinio ugdymo įstaigą.

„Iš 130 Vilniaus darželių planuojama uždaryti apie 40. Bet jeigu, tarkim, Justiniškėse uždaromas vienas darželis, vaikus priims šalia esantis kitas. Tokia pati situacija ir kituose Vilniaus mikrorajonuose. Nuolat bendraujame su įstaigų vadovais, kad nebūtų jokių nesusipratimų, maksimaliai būtų patenkinti tėvų poreikiai“, – sakė O.Vaicekauskienė.

Anot savivaldybės specialistės, birželį norinčių lankyti darželį vaikų dar yra gana daug, bet liepą ir rugpjūtį jau kur kas mažiau, grupės jungiamos, neiškyla problemų priimti kelis vaikus ir iš kitų įstaigų.

Uždaromi dėl rekonstrukcijos

Privalomai uždaromi ir tie vaikų darželiai, kurių laukia rekonstrukcija. „Kosmetinius remontus darželiai dažniausia atlieka už tėvų skiriamus 2 proc. nuo sumokėto gyventojų pajamų mokesčio. Tačiau šiemet turime 16 ikimokyklinio ugdymo įstaigų, kurias rekonstruosime naudodami Energijos taupymo programos, finansuojamos iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, lėšas. Šituose darželiuose bus sutvarkyti fasadai, stogai ir langai, juose žiemą bus kur kas šilčiau“, – sakė savivaldybės Švietimo departamento direktorius Gintaras Alfonsas Petronis.

Darželių trūkumą naujuosiuose sostinės mikrorajonuose, tikimasi, padės išspręsti supaprastintos higienos normos, leisiančios kur kas lengviau kurti privačius vaikų darželius.

„Tikimės, kad atsiras privačių iniciatyvų, gebėjimų ir norų turintys žmonės sugebės pateikti rinkai šių socialinių paslaugų spektrą. Daug vilčių dedame ir į tai, kad nuo Naujųjų metų turėtų atsirasti neformaliojo ugdymo mokinio krepšeliai, kurių lėšas bus galima naudoti ir privatiems darželiams“, – sakė Vilniaus vicemeras Gintautas Babravičius. Jis teigė, kad stengiamasi kasmet bent kosmetiškai darželius paremontuoti, tačiau šiemet biudžete tam lėšų nėra.

„Reikia nepamiršti, kad net ir apkarpyto, nors ir racionalaus, mūsų nuomone, protingo biudžeto, kurį priėmėme metų pradžioje, nesurenkame – šiuo metu atsiliekama apie 30 mln. Lt, todėl finansinė situacija yra sudėtinga“, – neslėpė vicemeras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius