Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 14

Vaikų globos įstaigų vadovai baiminasi, kad dėl įstaigų optimizavimo tėvų skriaudžiami vaikai į globos įstaigas nepateks

Vaikų globos įstaigų vadovai baiminasi, kad dėl šių įstaigų optimizavimo, tėvų skriaudžiami mažyliai į globos įstaigas nebepateks, o jos pačios virs mažomis kolonijomis, rašo „Lietuvos žinios“.
Vaikų namai
Vaikų namai / „15 minučių“/J.Širkajevos nuotr.
Temos: 2 Vaikų globa Vaikai

Gerokai sumažėti vaikų namų globotinių Lietuvoje turėtų jau po devynių mėnesių. Būtent tai numato minėtoji optimizavimo programa. Ji reikalauja, kad nuo 2012 metų kiekvienuose vaikų namuose gyventų ne daugiau kaip 60 vaikų.

Vaikų namų vadovai šią nuostatą vertina kaip pavojingą. Jau dabar į šias įstaigas patenka daugiausia tik smurtaujantys vaikai, o ne tie, kuriuos galbūt reikia traukti iš grėsmę keliančių šeimų.

Lietuvos vaikų globos įstaigų direktorių asociacijos prezidentas Algimantas Liaudaitis, vadovaujantis Viešvilės (Jurbarko r.) vaikų globos namams teigė, kad nuo 2012 metų šioje įstaigoje turėtų nebelikti vietos penkiems vaikams.

„Šiuo metu Viešvilės vaikų namuose gyvena 65 vaikai. Jei finansavimą gausime tik 60 vaikų, niekur nedingsime, tiek jų ir globosime“, – neslėpė A.Liaudaitis. Jis teigė tokiu atveju kiekvienam besikreipiančiajam paaiškinsiantis, kad globos namuose nebėra vietų.

Pasak A.Liaudaičio, vaikų namų „optimizavimo“ ištakos siekia 2007 metus. Nuo to laiko už vaikų globą vaikų namuose moka krašto savivaldybės. Pastaruoju metu išryškėjo tendencija, kad pinigus taupančios savivaldybės į vaikų namus linkusios atsiųsti kuo mažiau mažylių, o šių gerove patikėta rūpintis seniūnijų socialiniams darbuotojams.

„Jau pastebime, kad į vaikų namus patenka itin sudėtingi vaikai, keliantys daugybę problemų ir šeimose, ir mokyklose. Tad manome, kad ilgainiui tapsime nelyginant sovietinėmis kolonijomis“, – apgailestavo A.Liaudaitis.

Jis pabrėžė, kad probleminiai vaikai nepataisomą žalą daro globos namuose nuo mažens augantiems bendraamžiams, o drauge nubraukia ilgų metų pedagogų darbo triūsą.

Alytaus vaikų globos namams, kuriuose šiuo metu yra 153 vaikai, vadovaujantis direktorius Romutis Žebuolis vaikų skaičiaus globos įstaigose mažinimą vadina zuikio svajone.

„Nuogąstaujame, kad kol netvarkingos šeimos namas nesudegs ar joje augantis vaikas nepadarys sunkaus nusikaltimo, jis valstybės nebus paimtas globoti. Ir nesvarbu, kad toks vaikas auga nesaugioje aplinkoje“, – sakė R.Žebuolis.

Kad buvo įspėta į vaikų globos namus siųsti kuo mažiau vaikų, teigė ir vienos Aukštaitijos savivaldybės Vaiko teisių apsaugos tarnybos vadovė, nenorėjusi, kad jos pavardė būtų minima. Tarnybos vadovės teigimu, oficialiai sakoma, kad vaikai turi augti šeimose ar pas globėjus, nes ten jiems esą geriau.

Ką apie vykdomą vaikų globos įstaigų optimizavimą mano Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai, trečiadienį sužinoti nepavyko. Šios ministerijos Šeimos gerovės departamento Šeimos politikos skyriaus vedėja atostogavo, jos pavaduotojas posėdžiavo, o kitų norinčiųjų kalbėti šia tema neatsirado.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius