-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 06 01

Vaikų gynimo diena: nuo ko tenka ginti vaikus ir ar padėti gali tik specialistai?

Švenčiant jau 70-ąją Tarptautinę vaikų gynimo dieną, Lietuvos šeimose vis dar yra nemažai atvejų, kai painios suaugusiųjų problemos žaloja vaikus ir paauglius: jiems tenka patirti traumuojančius išgyvenimus, kęsti fizinį ir psichologinį smurtą šeimose. „SOS vaikų kaimai“ atstovė Rasa Zaidovaitė su jauduliu pasakoja apie išsigandusius mažylius, susigūžusius kampe ir didelėmis akimis stebinčius konfliktų ir smurto protrūkius.

R. Zaidovaitė teigia, kad svarbiausia užčiuopti problemą laiku, o prie vaiko gerovės turėtų prisidėti ne tik specialistai, tačiau ir visi žmonės, turintys bent menkiausią nuojautą apie tai, kad vaikas kenčia: iki tol, kol kuris nors specialistas ar įstaiga pastebi problemą ir imasi veiksmų, vaikas išgyvena labai sunkias patirtis.

123RF.com nuotr./Mergaitė guli ant kelių
123RF.com nuotr./Mergaitė guli ant kelių

„SOS vaikų kaimai“ atstovė tikra, kad bene kiekvienas esame patyrę, ką reiškia bendraujant su vaiku jausti „šeštąjį jausmą", kuris sako, kad kažkas ne taip, kad vaikas savyje nešiojasi visai ne vaikišką išgyvenimą. Tokiu atveju, pasak specialistės, parodžius jam dėmesį ir rūpestį, kartais galima užkirsti kelią baisioms, traumuojančioms patirtims, kurios dažnai lieka visam gyvenimui.

Vida Press nuotr./Tėvai šaukia ant vaiko
Vida Press nuotr./Tėvai šaukia ant vaiko

Pokalbyje specialistė dalinasi jautriais pasakojimais ir atskleidžia Lietuvos šeimų realybę bei pagalbos galimybes šeimoms, patiriančioms sunkumų:

VIDEO: Vaikų gynimo diena: problemas šeimoje išduoda ne tik mėlynės – kas atsakingas už vaikų gerovę?

„Pripažinti, kad šitoje gražioje visuomenėje ir gražiame Vilniuje yra šeimų, kuriose vyksta baisūs dalykai, yra labai sunku. Ir tos tiesos, jos nesinori žinoti. Norisi galvoti, kad čia viskas gerai, kad kažkaip viskas tvarkosi. Bet pamatyti tuos vaikus, tikrai, yra kiekvieno iš mūsų pareiga“, – teigia R.Zaidovaitė.

Specialistė pastebi, kad nepaisant to, kokie tėvai bebūtų, vaikai juos dažniausiai vis tiek myli, o pripratę prie smurto ir kitų problemų šeimoje, nebeįsivaizduoja, kad gali būti kitaip. Todėl aplinkinių dėmesys yra itin svarbus.

Pasak jos, labiausiai vaikas kenčia, kai šeimoje atsiranda nesutarimai. Jie dažniausiai kyla kartu su kitomis problemomis: alkoholizmu, priklausomybe nuo narkotinių medžiagų ar lošimų. Specialistė taip pat pabrėžia, kad didžiulį praradimą vaikas išgyvena ir tėvams skiriantis – tokie atvejai Lietuvoje pasitaiko vis dažniau.

123RF.com nuotr./Alkoholizmas
123RF.com nuotr./Alkoholizmas

Organizacija „SOS vaikų kaimai“ Vilniuje aptarnauja 5 rajonus, kuriuose skaičiuoja 300 skirtingų problemų turinčių šeimų. Tačiau anot R.Zaidovaitės, ne mažiau svarbūs ir tie atvejai, apie kuriuos dar nėra žinoma: fizinį smurtą atpažinti nesudėtinga, jį rodo mėlynės ir kiti ženklai, tačiau psichologinį smurtą užčiuopti yra kur kas sunkiau.

Specialistė neslepia, kad neretai iš šeimų susilaukia ir pasipriešinimo: dalis jų problemas neigia, nenori, kad į jų gyvenimą kištųsi institucijos. Tačiau tai, jos manymu, kyla „iš nežinojimo ir baimės", o gyventojai, nusiteikę prieš vaiko paėmimą iš šeimos, greičiausiai neįsivaizduoja, kokiose sąlygose tais kritiniais atvejais vaikai auga: jie nuolatos kenčia fizinį ir psichologinį smurtą, yra „utėlėti, murzini, nevalgę“, – apie vaikų apleistumą pasakoja R.Zaidovaitė.

Edi Libedinsky nuotr./ Unsplash nuotr./Mergaitė
Edi Libedinsky nuotr./ Unsplash nuotr./Mergaitė

„Ta diena, tokia, kokia yra šiandien, Vaiko teisių gynimo diena, tai jinai vaikui turi būti kiekviena diena metuose. Vadinasi, nepriklausomai nuo to, ką mes veikiame gyvenime, (...) vaikai neturi būti tie, kurie yra kažkur už mūsų. Atvirkščiai – jie turi būti prieky mūsų, o mes – saugokim jų užnugarį", – ragina specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius