Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 17

Vaikų keliamas triukšmas šiaulietei apkartino gyvenimą

Mieste vasaras leidžia daugybė vaikų, kurie neturi senelių kaime arba jų tėveliai neįstengia išleisti į stovyklas. Tačiau kieme žaidžiantys vaikai džiugina tik jų tėvus, o kaimynams savo keliamu triukšmu apkartina gyvenimą. Šiauliuose, Architektų gatvės 18C name, gyvenanti Janina (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi) sako, kad vasarą jai ir kaimynams tenka kęsti triukšmaujančius vaikus net iki vidurnakčio. Prieš gerą pusmetį pastatytoje vaikų žaidimų aikštelėje nuolatos aidi mažų vaikų balsai, o vakare joje laiką leidžia paaugliai. Didžiausia problema ta, kad karštą dieną negalima atverti langų, balkono durų, nes triukšmas už lango veržiasi į namus ir drumsčia ramybę.
Vaikų žaidimo aikštelė
Vaikų žaidimo aikštelė / Linos ABROMAVIČIENĖS nuotr.
Temos: 1 Triukšmas

Džiaugiasi ne visi

Janina pastebi, kad naujai įrengtą vaikų žaidimų aikštelę pamėgo vaikai. Dieną joje žaidžia mažamečiai, o vakarop pasisėdėti ateina ir paaugliai. „Nuo triukšmo sunku apsisaugoti. Tenka užsidaryti visus langus. Tada šiek tiek tyliau, bet po kurio laiko darosi tvanku ir vėl tenka juos praverti“, - skundžiasi šiaulietė. Pasak jos, vaikų žaidimų aikštele nesidžiaugia daugelis gyventojų. To paties namo pirmame aukšte gyvenanti 86 metų moteris dėl triukšmo net ašaras lieja. „Klykaujantys ir kamuoliu besimėtantys vaikai tarsi veržiasi pro jos langą, o kartais net bumbteli į jį. Kai įrenginėjo aikštelę, niekas neatsiklausė mūsų nuomonės. Tokio buto nei parduosi, nei pats jame gyvensi. Žinoma, aikštele patenkinti gyventojai, prie kurių langų ramu, nes vaikai žaidžia mūsų kieme“, - sako Janina.

Nerado kitos vietos

Janina piktinasi, kad žaidimų aikštelę pagal viešosios tvarkos reikalavimus galima įrenginėti 10 metrų atstumu nuo gyvenamųjų namų, bet juk vaikams tvoros nepastatysi. Tad jie žaidžia ne tik aikštelėje, bet ir visai po langais. Janina siūlo naujai įrengtą žaidimų aikštelę perkelti kitur, nes, kaip ten bebūtų, vaikams kur nors žaisti juk reikia. Janina kreipėsi į Dainų-Gytarių vietos bendruomenės tarybos pirmininką Virgilijų Balčių, kuris jai paaiškino, jog aikštelė pastatyta viešoje erdvėje ir ten jai tinkamiausia vieta. Pasak jo, kitoje laisvoje vietoje įrengti vaikų aikštelę trukdė vamzdžiai, be to, aikštelės norėjo 90 procentų vietos gyventojų, o jei kam nepatinka, gali keisti gyvenimo vietą. Toks sprendimas Janinai kelia abejonių, nes nei jos, nei kitų kaimynų nuomonės niekas neklausė.

Viešosios tvarkos turi būti laikomasi

Šiaulių miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistė Valdonė Kaminskienė sako, kad ramybės laiko nuo 18 valandos turi visi laikytis, o dieną vaikams uždrausti žaisti neįmanoma. „Jei triukšmaujama jau po 18 valandos, galima ir policiją kviesti“, - sako ji. Tėvai, pasak V. Kaminskienės, turi pasirūpinti savo vaikais, kad jie kaimynams nekeltų nepatogumų ir netriukšmautų ramybės metu. V. Kaminskienė siūlo kreiptis ir į Nacionalinę sveikatos priežiūros laboratoriją, esančią Šiauliuose, kad ji išmatuotų namuose triukšmo stiprumą, kuris sklinda iš lauko. Tokie specialiai užsakomi tyrimai galėtų įvertinti triukšmo lygį namuose.

„Schemos, kuriose vietose įrengtos aikštelės, buvo suderintos su pačiais gyventojais. Nepatenkintų visada atsiras. Tačiau vaikui niekas neuždraus žaisti. Žaidimų aikštelės skirtos 6-8 metų vaikams, tad keista, kad kažkam užkliūva žaidžiantys mažamečiai vaikai. Tikriausiai skundžiasi seni žmonės arba tie, kurie užmiršo, ką reiškia maži vaikai“, - sako Statybos skyriaus vedėjo pavaduotoja Rima Jankienė. Apie žaidimų aikštelės vietos perkėlimą, pasak R. Jankienės, reikia tik pasvajoti, nes demontuoti ir iš naujo pastatyti aikštelę reikėtų daug lėšų, kurių šiuo metu miesto Savivaldybė neturi.

Triukšmas kenkia sveikatai

Pagal higienos normą, garso lygis miestuose prie gyvenamųjų namų, mokyklų ir darželių dieną turi būti ne didesnis kaip 70, vakare nuo 18 valandos - 65, naktį - 60 decibelų. Daugybė žmonių kasdien patiria triukšmo poveikį. Triukšmo pavojingumą, pasak Šiaulių visuomenės sveikatos biuro Visuomenės sveikatos stebėsenos specialistės Zitos Sakalauskaitės, nulemia ne tik jo intensyvumas. Anot jos, svarbu, kaip dažnai žmogus būna triukšmingoje aplinkoje.

„Dažnai varginantis triukšmas tampa patiriamo streso priežastimi. Net palyginus nestiprus 60-70 decibelų triukšmas gali sukelti galvos skausmus, svaigimą, cypimą ausyse, nemigą. Dėl to blogėja atmintis, dėmesys, orientacija, sumažėja fizinis ir protinis darbingumas, pablogėja judesių koordinacija.

Tyrimais nustatyta, jog triukšmas, kaip ilgai veikiantis lėtinis stresas, sukelia įvairių sutrikimų, kurie gali lemti širdies ligų, aterosklerozės, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos lėtinio uždegimo, opaligės bei įvairių neurozių išsivystymą“, - teigia sveikatos specialistė.

Pasak Z. Sakalauskaitės, triukšmas kieme ramybės metu nuo 18 val. iki 6 val. namų aplinkoje neturėtų siekti daugiau kaip 35 decibelų. Maksimalus - neturėtų viršyti 45 decibelų. „Jei triukšmaujama naktį, yra trukdomas poilsio miegas, todėl gyventojai ir skundžiasi. Vyresni žmonės yra pasiligoję, turi širdies problemų, todėl triukšmas jiems kelia stresines situacijas. Jei žmogus miega girdėdamas už lango triukšmą, jo miego fazė nebūna gili ir jis prasčiau pailsi. O ir vaikai naktį neturėtų triukšmauti“, - aiškina Z. Sakalauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius