-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 04

Vaikų priėmimą į Vilniaus darželius kontroliuos savivaldybė

Vilniuje planuojama keisti priėmimo į vaikų darželius tvarką. Norinčiųjų į juos patekti sąrašus sudarinės ne patys darželiai, o savivaldybė. Teigiama, kad tokiu būdu šioje sistemoje atsiras daugiau skaidrumo ir neliks piktnaudžiavimo, kai darželių vadovai patys nuspręsdavo, kodėl vienas vaikas patenka į ikimokyklinio ugdymo įstaigą, o kitas ne.
Šiemet Kaune dėl gripo neteko uždaryti nė vieno darželio. Nebuvo nutrauktos pamokos ir miesto mokyklose.
Kas pateks į Vilniaus darželius, spręs ne jų vadovai, o savivaldybės darbuotojai. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 1 Vaikų darželis

2012 metais Vilniaus savivaldybė žada permainų ikimokyklinio amžiaus vaikus auginantiems vilniečiams. Esą rudenį vaikų darželiuose turėtų atsirasti apie 300 naujų vietų, o sąrašus, kas jas užims, sudarinės pati savivaldybė.

Sąrašus sudarinės savivaldybėje

Planuojama, kad birželį, kai pradedamos komplektuoti naujos darželių grupės, sistema jau turėtų veikti. „Pagal projektą yra numatyta, kad visą priėmimą į vaikų darželį organizuos pati savivaldybė. Bus du žmonės – duomenų bazės tvarkytojas ir duomenų bazės administratorius. Tvarkytojas dirbtų su prašymais ir eilėmis, o administratorius tvarkytų duomenų bazę, formuotų grupes, tvarkytų informaciją, susijusią su naujų grupių darželiuose komplektavimu“, – sakė Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Gintaras Alfonsas Petronis.

Tokiu būdu savivaldybė perimtų tai, ką dabar daro kiekvienas vaikų darželis. „Tėvai rašydami prašymą galėtų nurodyti, kokias ugdymo įstaigas pageidauja lankyti, bet ne daugiau, kaip penkias. Rekomenduojame, kad bent viena iš jų būtų pagal deklaruotą gyvenamąją vietą, bet tai nėra būtina. Esame numatę, iš ko galėtų tėvai rinktis pagal deklaruotą gyvenamąją vietą ir seniūnijas. Tarkim, Antakalnyje yra 8 vaikų darželiai ir tėvai, rašydami prašymą, gali eiliškumo tvarka nurodyti penkis iš jų“, – aiškino direktorius.

Socialiai remtini gali netekti pirmumo teisės

Pagal rengiamą tvarką turėtų būti numatyta ir kam suteikiama pirmumo teisė patekti į vieną ar kitą ikimokyklinio ugdymo įstaigą. Tokią turėtų turėti daugiavaikių šeimų vaikai, vaikai, kuriuos augina vienas iš tėvų, taip pat vaikai, kurių brolis ar sesuo jau lanko tą patį darželį. „Svarstome dėl socialiai remtinų šeimų, kurioms dabar teikiama pirmenybė. Yra pasitaikę labai negražių atvejų, kai socialiai remtinos šeimos vaikai gauna pirmumo teisę priimant į darželį, o būna atvežami tokiais automobiliais, kokių net ir nemažai uždirbantys žmonės negali sau leisti“, – teigė G.A.Petronis.

Anot G.A.Petronio, kai kuriuose sostinės rajonuose, ypač ten, kur labiausiai trūksta vietų darželiuose, atsirado tokių ikimokyklinio ugdymo įstaigų, kuriose grupės formuojamos vien iš socialiai remtinų vaikų, iš kitų šeimų vaikai nepatenka. Tai tikimasi sureguliuoti.

Naujoji sistema, pasak G.A.Petronio, būtina todėl, kad nors jau dabar gana neblogai veikia elektroninė sistema prie kiekvieno vaikų darželio, bet ji dar nėra tobula. „Gauname nusiskundimų, kodėl vienas vaikas patenka, o kitas nepatenka. O čia bus skaidru, birželio mėnesį tėvams bus paskelbta, kokį darželį jų vaikai lankys“, – aiškino departamento direktorius.

Darželiai nesiskundžia

Tuo tarpu darželių vadovai anaiptol nesiskundžia keičiama tvarka. Anot vaikų darželio „Pasakaitė“ direktorės Janės Danienės, ji kartu su kolegėmis iš kitų įstaigų jau seniai savivaldybei bandė įrodyti, kad tokia sistema reikalinga, tik iki šiol nebuvo rasta galimybių ją įdiegti.

„Kai tiek daug vaikų nepatenka į darželius, eilės yra labai didelės, tai kartais būni nekaltai kaltas. Tėveliai ir kaltina, ir verkia, ir prašo. O kai savivaldybėje bus atskiri darbuotojai, kurie tuo rūpinsis, tai bus jų rūpestis. Dabar visada kaltina vadovą, kad gal kažką priėmė be eilės ir pan.“, – sakė J.Danienė.

Direktorės teigimu, konfliktai su tėvais, kurių atžalos nepatenka į darželius, labai apsunkina darbą. „Tėvai juk nekalti, kad darželių trūksta. O jie kiekvienas nori patekti, ateina, verkia, prašo, keikia. Mes todėl labai seniai prašėme, kad tą darbą perimtų savivaldybė. Juk savivaldybė vis tiek kaip institucija turi didesnį pasitikėjimą, negu įstaigos vadovas“, – teigė J.Danienė.

Vilniaus savivaldybės duomenimis, šiuo metu sostinės valstybinius darželius lanko 25,4 tūkst. vaikų, privačius – 1,1 tūkst. ikimokyklinukų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius