Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 17

Vaikų žaidimų aikštelės atnaujinimas įžiebė karą, į kurį įtraukti ir vaikai bei neįgalieji

Vilniaus Lazdynuose, Architektų g. 202 namo kieme, suplanuota nauja vaikų žaidimų aikštelė. Anot dalies gyventojų, ji reikalinga, nes senojoje vaikas gali susižeisti. Tačiau kita dalis kaimynų kategoriškai nusiteikę prieš tokio dydžio ir konstrukcijų aikštelę, kokia buvo planuojama. Savo klaidą jau linkusi pripažinti ir Vilniaus miesto savivaldybė, ketinanti įrengti gerokai mažesnę.
Vaikų žaidimo aikštelė prie daugiabučio Architektų gatvėje
Vaikų žaidimo aikštelė prie daugiabučio Architektų gatvėje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

15min pasiekė Mariaus Zacharevskio laiškas „Vaikų traumos dėl senjorų ramybės ir rinkėjų balsu“. Jame teigiama, kad Architektų g. 202 namo kieme Vilniaus miesto savivaldybė ketina atnaujinti vaikų žaidimo aikštelę: „Darbai turėjo prasidėti dar š. m. rugpjūčio 10 d., tačiau iki šiol darbai nepradėti dėl šiame name gyvenančių senjorų užgaidų ir nenoro įsileisti naujų jaunų šeimų su vaikais. Jie visais įmanomais būdais priešinasi tam, kad šalia namo nebūtų atnaujinta vaikų žaidimo aikštelė, nors argumentuotų motyvų neišsako.“

Bijo vaikų traumų

Anot M.Zacharevskio, konfliktas tarp name gyvenančių senjorų ir savivaldybės kilo, kai pastaroji suplanavo vaikų žaidimų aikštelės atnaujinimo darbus, buvo surinkti visi reikiami leidimai, parengtas techninis projektas, atlikti ir kiti suderinimo darbai. Tačiau vos darbininkai atvažiavo, prasidėjo protestai, gyventojai darbų pradėti neleido, teko įsikišti policijai. Tai buvo dar rugpjūčio 10 dieną.

Tuomet LNK Žinioms namo bendrijos pirmininkė Regina Valentukonienė teigė, kad vaikų žaidimų aikštelė nėra reikalinga, o prie to, kad tokia atsirastų, prisidėjo Seimo nario Petro Gražulio patarėjas ir buvęs kandidatas į Vilniaus merus Ramojus Girinskas.

„Vilniaus miesto savivaldybė ir seniūnija patikino, kad prašymas atnaujinti nesaugią vaikų žaidimo aikštelę gautas iš susirūpinusių namo gyventojų, auginančių mažamečius vaikus, dar prieš kelis metus ir joks politikas ar joks kitas asmuo niekaip neįtakojo spendimo atnaujinti aikštelę. Pažymėtina, kad Vilniaus miesto savivaldybė atlieka vaikų žaidimo aikštelių atnaujinimo darbus visame Vilniaus mieste. Šias metais atnaujinta 50 vaikų žaidimo aikštelių, o tokio pasipriešinimo ir negeranoriškumo yra sulaukusi pirmą kartą“, – 15min teigė M.Zacharevskis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaikų žaidimo aikštelė prie daugiabučio Architektų gatvėje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaikų žaidimo aikštelė prie daugiabučio Architektų gatvėje

M.Zacharevskio teigimu, šią savaitę vėl buvo nuspręsta imtis aikštelės atnaujinimo darbų, išmontuojant senas sūpynes ir skalbinių džiovinimui naudojamus stulpus, kurių labiausiai ir gaili vyresnio amžiaus namo gyventojos. Tačiau darbai vis dar nėra pajudėję.

„Tai, kad šiuo metu tokioje aikštelėje gresia rimta trauma bet kurio amžiaus vaikui, yra nieko tokio, lyginant su tuo, jog vyresnio amžiaus gyventojai nenori atnaujinimo, nes jiems taip gerai, kaip yra, jų vaikai užaugę, o kiti nėra svarbu. Visgi kaip bebūtų, tai bendro naudojimo daugiabučio kiemas, kur turi teisę augti ir būti laimingi ir vaikai. Vaikų žaidimo aikštelės likimas lieka miglotas“, – teigė M.Zacharevskis, primindamas, kad aktyvi diskusija šiuo klausimu vyksta ir Lazdynų seniūnijos feisbuke.

Neatitinka visų poreikių

Šio namo bendrijos pirmininkė R.Valentukonienė 15min informavo, kad išties susikirsta dėl jų namo kieme norimos statyti vaikų žaidimų aikštelės.

Siūlomas projektas netenkina mūsų bendruomenės, nes jis užima visą plotą, skirtas tik mažiems vaikams ir ignoruoja likusią bendruomenės dalį.

„Mūsų namo kieme adresu Architektų g. 202 Vilniaus m. savivaldybė nori pastatyti tipinę, Lazdynuose tiražuojamą vaikų žaidimo aikštelę, kurių vienodų (kaip sovietiniais laikais) aplink namą jau yra bent keturios. Siūlomas projektas netenkina mūsų bendruomenės, nes jis užima visą plotą, skirtas tik mažiems vaikams ir ignoruoja likusią bendruomenės dalį, t.y. jaunimą ir pagyvenusius žmones, nepaliekant pastariesiems jokios poilsio zonos.

Bendrijos narių visuotiniame susirinkime, kuriame taip pat dalyvavo Lazdynų seniūnijos atstovai ir Seimo narys Algis Strelčiūnas, gyventojai išreiškė savo nuomonę dėl siūlomo projekto, balsavo prieš tokį, kuris neatitinka visų gyventojų poreikių, pažeidžia kai kurias Higienos normas ir Lazdynų statinių paveldosauginius reikalavimus“, – teigė bendrijos pirmininkė.

Jos teigimu, žmonės būtų sutikę su mažesnės apimties įrangos komplektu, tačiau seniūnijos atstovai tvirtino, kad rinktis negalima, esą arba bus įrengta tokia, kokia suplanuota, arba niekas nieko nedarys.

„Tuomet buvo priimtas sprendimas kreiptis į Lazdynų seniūniją su prašymu inicijuoti gyventojų poreikius atitinkančios, aplinką tausojančios mažesnės vaikų žaidimo aikštelės bei kitų bendruomenės narių poilsio zonos įrengimo. Bendrijos nuomonės nepaisant toliau brukamas atmestas projektas, provokuojant įvairias situacijas, net su mažamečiais vaikais“, – tikino R.Valentukonienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaikų žaidimo aikštelė prie daugiabučio Architektų gatvėje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaikų žaidimo aikštelė prie daugiabučio Architektų gatvėje

Ji turėjo omeny vienos mamos viešojoje erdvėje platintą nuotrauką, kai jos mažametis vaikas įkišo koją į dabar kieme stovinčias sūpynes ir esą susižeidė.

Nori erdvės visiems

Tačiau šiame name gyvenantis Modestas 15min įrodinėjo, kad norėdama padaryti tokią nuotrauką toji moteris situaciją surežisavo, be to – aikštelė tikrai neskirta tokiems mažiems vaikams, tad daugiau kyla klausimų dėl vaiko nepriežiūros nei įrenginių saugumo.

Koją į senas supynes įkišęs vaikas
Koją į senas supynes įkišęs vaikas

Jis taip pat paminėjo dar vieną aspektą dėl šios aikštelės – ji turėjusi būti itin didelė, aptverta tvora, padengta skaldele, kuri išsinešiotų į automobilių stovėjimo aikštelę, tektų nukasti dalį šlaito. O tik per jį iš namo galintis vežimėliu išvažiuoti vienas neįgalus gyventojas.

„Kai buvo atvažiavę išardyti senosios žaidimų aikštelės ir džiovyklos, gyventojai protestavo. Nėra taip, kad jie nenori vaikų žaidimų aikštelės, bet jie nori ne tokios“, – tvirtino Modestas, pirštu baksnodamas į jau minėtą savo vaiką nufotografavusią kaimynę, kuri esą ir pasiekė, kad aikštelė būtų tokia.

Mes šitą aikštelę ginčysime iki paskutiniųjų.

Anot Modesto, namo gyventojai norėtų erdvės visiems gyventojams – ir vaikams, ir jaunimui, ir senjorams, kurių čia gyvena išties nemažai: „Kad tai nebūtų aikštelė tik 6-12 metų vaikams. O šita būtent tokiems vaikams ir numatyta. Mūsų kiemas toks laiptuotas ir jame suplanuotos trys aikštelės. Ten yra skalbinių džiovyklė, kur žmonės visą laiką skalbinius džiauna, šitą norima nugriauti, viską nugriauti. O aikštelė suplanuota su tvora kažkokia, kad vaikai neišeitų iš tos aikštelės.“

Name, kaip skaičiuoja Modestas, yra tik apie šeši tokio amžiaus vaikai, kuriems naujoji aikštelė tiktų. „Mes šitą aikštelę ginčysime iki paskutiniųjų“, – užtikrino gyventojas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaikų žaidimo aikštelė prie daugiabučio Architektų gatvėje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaikų žaidimo aikštelė prie daugiabučio Architektų gatvėje

Darys kitaip

Vilniaus m. savivaldybės tarybos narė Donalda Meiželytė tvirtina, kad savivaldybėje jau priimtas sprendimas projektą keisti ir vaikų žaidimų aikštelė bus mažesnė, be tvoros.

„Čia tiesiog neapsižiūrėjome – suprojektavome aikštelę didesnę, nei gyventojai norėjo, per visą namo ilgį. Ir galbūt tą vietą tokiai didelei aikštelei parinkome ne pačią geriausią. Aš nežinau, kas tos aikštelės prašė, ar viena, ar kelios mamos, bet aikštelė buvo suprojektuota keliems namams, bet prie vieno, palei žmonių langus. Kadangi ji didesnė, su metro aukščio tvoromis, per šlaitines pakopas, o vienoje laiptinėje gyvena žmogus su negalia, kuris gali tik tuo šlaitu nuvažiuoti su vežimėliu, kitur laiptai. Iš tikrųjų senjorų apgyvendintame name visi pasiuto – žaidimų aikštelės visi nori.

Čia tiesiog neapsižiūrėjome – suprojektavome aikštelę didesnę, nei gyventojai norėjo, per visą namo ilgį.

Dabar yra toks sutarimas, kad aikštelę mes nupirksime naują – bus naujas pirkimas, ji bus gumine danga, ne su granito skaldele, bus ne tokia didelė, būtent toje vietoje, kur yra dabartinė žaidimų aikštelė, be tvorų“, – tikino tarybos narė.

Vis dėlto ji ragino neskaičiuoti, kiek viename ar kitame name gyvena šiuo metu vaikų – jeigu aikštelė buvo, tad toje vietoje ji ir turėtų būti atnaujinta. Gyventojai keičiasi, todėl šeimų su vaikais gali atsirasti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaikų žaidimo aikštelė prie daugiabučio Architektų gatvėje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaikų žaidimo aikštelė prie daugiabučio Architektų gatvėje

Iki savaitgalio Lazdynų seniūnijos feisbuke tebeveikia apklausa, kurioje klausiama, ar pritariate vaikų žaidimų aikštelės įrengimo ties Architektų g. 202 namu projektui. Teprašoma nurodyti, ar esate Architektų g. 198, 200 ar 202 namo gyventojas. Tačiau D.Meiželytė užtikrino, kad ši apklausa galės būti naudojama tik kaip patariamasis dalykas – tikrai nenulems savivaldybės sprendimo.

Šiemet naujos aikštelės šioje vietoje tikrai nebus, tikimasi, kad ją įrengti pavyks kitais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius