Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 25

Vaikui kelią į darželį užkirto, tačiau tėvams nedarbingumo pažymos nedavė: nepriklauso?

Artėjant naujiems mokslo metams 15min skaitytojos vaikui buvo paskirti profilaktiniai tyrimai dėl kirminų. Atsakymas dėl spalinių buvo teigiamas. Atsakymą mama pristatė į savo gydymo įstaigą ir labai nustebo: vaikui eiti į darželį uždraudė, bet biuletenio tėvams nedavė.
Vaikų darželis „Prasminga jaunystė“
Vaikų darželis. / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Buvo penktadienis. Laboratorinio tyrimo atsakymą pristačiau į kliniką. Ten nieko nepakomentavo, nes šeimos gydytoja jau nebedirbo. Nelaukdami pirmadienio nusipirkome vaistų, kuriuos išgėrėme. Pirmadienį, man išvykus į mokymus, vyras išvedė vaikus į darželį, o aš paskambinau gydytojai. Ji pasakė, kad vaiko turėtume į darželį neleisti. Po 2 savaičių reikėtų pakartotinai išgerti vaistų, tada vėl daryti tyrimus, kas dar užtruktų savaitę. Vadinasi, iš viso susidarytų 3 savaitės. Ir tik tada bus išrašyta pažyma, kad vaikas gali lankyti darželį“, – laiške redakcijai pasakojo moteris.

Kyla klausimas, kokiu pagrindu turiu neleisti, jei neprivalau gauti ligonio slaugymo?

Pasiteiravus apie nedarbingumo pažymą vaiko slaugai jai buvo paaiškinta, kad šiai diagnozei biuletenis neišduodamas.

„Tai jau man prasilenkė su logika: vaiko į kolektyvą leisti negalima, tačiau nedarbingumo nėra. Tada kyla klausimas, kokiu pagrindu turiu neleisti, jei negaunu ligonio slaugymo?” – svarsto moteris.

Pradėjusi domėtis ji nerado teisės akto, kuris reglamentuotų draudimą lankyti darželį nustačius spalines: „Net darželių nuostatuose yra įvardintos utėlės, niežai, tačiau ne kirmėlės – kad ir kaip baisiai tai skambėtų.”

Darželinuko mama paskambino auklėtojai ir nupasakojo situaciją. Pastaroji nuėjo pasitarti su direktore: „Gavome tą patį atsakymą: vesti negalime, nes darželis yra gavęs informaciją apie auklėtinio ligą. Jei darželyje vyktų patikrinimais, o vaikas būtų grupėje ir, jei ras tą vaiką, bus blogai”.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Skaitytoja vėl susisiekė su šeimos medicinos centru, kuriame vaikas yra registruotas. Šįkart teko bendrauti su vyriausiąja slaugytoja.

„Ji nelabai maloniai ėmė aiškinti, kad vaiko vesti į darželį negaliu, o nedarbingumas nepriklauso. Tiesiai šviesiai pasakė, kad mūsų šeimos problema, kur mes tą vaiką dėsime ir kaip išsispręsime. To jau buvo per daug. Nusprendžiau, kad reikia viešinti. Galbūt sveikatos institucijos ar ministerija galėtų atsakyti į klausimus ir įvertinti situaciją?” – svarsto mama.

Gydytoja suklaidino tėvus?

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) 15min pažymėjo, kad parazitinių ligų epidemiologinę priežiūrą šalyje reglamentuoja sveikatos apsaugos ministro 2004 m. spalio 29 d. įsakymas „Dėl Parazitinių ligų epidemiologinės priežiūros taisyklių patvirtinimo“.

„Asmenims, sergantiems enterobioze, himenolepidoze, amebiaze, lambliaze (giardiaze), balantidiaze, kriptosporidiaze, arba šių ligų sukėlėjų nešiotojams į darbą ar vaikų kolektyvą leidžiama grįžti tik po gydymo (pateikiant pažymą iš asmens sveikatos priežiūros įstaigos specialisto apie sveikatos būklę)“, – rašoma įsakyme.

Vadinasi, nustačius spalines vaikai į darželį tikrai neturėtų eiti. Tačiau Sveikatos apsaugos ministerijos Ryšių su visuomene projektų vadovė Alina Žilinaitė pabrėžė, kad slaugos išmoka tėvams tokiu atveju tikrai priklauso: „Šeimos gydytoja neteisingai informavo tėvus, nes prie šios diagnozės nedarbingumo pažyma tikrai gali būti išduota.“

„Elektroninių nedarbingumo pažymėjimų bei elektroninių nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimų išdavimo taisyklių 55 punkte nustatyta, kad nedarbingumo pažymėjimai sergančiam šeimos nariui slaugyti išduodami, jeigu gydytojo nurodymu būtina slauga.

Šeimos gydytoja neteisingai informavo tėvus, nes prie šios diagnozės nedarbingumo pažyma tikrai gali būti išduota.

Taisyklių 74 punkte nustatyta, kad švietimo įstaigose įvedus infekcijų plitimą ribojantį režimą ir esant būtinybei prižiūrėti pagal ikimokyklinio ar priešmokyklinio ugdymo programą ugdomus vaikus, elektroninius pažymėjimus motinai (įmotei), tėvui (įtėviui) ar globėjui išduoda vaikų ligų gydytojai arba šeimos gydytojai nustatytam laikotarpiui, bet ne ilgesniam kaip 14 kalendorinių dienų. Tokiu atveju gydytojas, išduodamas elektroninį pažymėjimą, iš nedarbingumo priežasčių klasifikatoriaus pasirenka priežastį „Epideminė situacija“, – 15min aiškino „Sodros“ atstovas spaudai Saulius Jarmalis.

„Fotolia“ nuotr./Žarnynas
„Fotolia“ nuotr./Žarnynas

Dažnai užsikrečia pakartotinai

ULAC Epidemiologinės priežiūros skyriaus gydytoja epidemiologė Aušra Bartulienė yra pažymėjus, kad enterobiozė, dar vadinama oksiuriaze, spalinių infekcija ar siūlinių kirmėlių infekcija, yra parazitinis susirgimas, dažniausiai pasireiškiantis išeinamosios angos srities niežuliu.

Žmogus enterobioze užsikrečia spalinių kiaušinėliams per burną patekus į virškinimo traktą. Dažniausiai užsikrečiama nuo nešvarių rankų, užteršto maisto ar daiktų: žaislų, knygų, drabužių, baldų ir t.t.

Vaikai, kurie neturi reikiamų higieninių įgūdžių, dažnai užsikrečia pakartotinai, todėl sirgti gali mėnesius ar net metus.

Statistikos duomenimis, Lietuvoje kasmet enterobioze užsikrečia ir serga apie 2 tūkst. žmonių.

Kiekvienais metais šis skaičius mažėja, nes profilaktinių tyrimų, kurie padeda išaiškinti apie 75 proc. visų sergančių enterobioze, atliekama vis mažiau.

Labiausiai užsikrėtę yra pradinių klasių mokiniai ir ikimokyklinio amžiaus vaikai, tačiau šia helmintoze serga ir suaugę žmonės.

Europos šalyse vaikų sergamumas siekia iki 20–70 procentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius