Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2015 09 10

Vaikus nuo liepsnų Sedoje išgelbėjusio Dainiaus Jaso svajonė – sukurti jiems naujus namus

22-ejų metų Dainius Jasas savaitgalį sužavėjo visą Lietuvą. Užsiliepsnojus jo būstui, vyras per televizijos anteną į saugią vietą išgabeno du savo vaikus – dvejų metų ir septynerių mėnesių atžalas. Po gaisro pas tėvus prisiglaudusi jauna šeima nelaimę nujautė. Dainius su artimųjų ir kitų gerų žmonių pagalba tikisi namus atstatyti.

Mažeikių rajone, Sedoje, savaitgalio naktį kilo gaisras sename mediniame name. Ugniagesiai informavo, kad liepsnos įsiplieskė nuo neatsargaus rūkymo. Gaisro metu žuvo pirmame aukšte esančio socialinio būsto gyventojas.

Šeimos būsto virtuvė buvo pirmame aukšte, o miegamasis – antrame. Tame pačiame name buvo ir socialinis būstas, kuriame glaudėsi dūmuose užtroškęs, o vėliau apdegęs vyras. Jam nebuvo ir trisdešimties.

„Mes antrą valandą nakties girdėjome apačioje balsus – ten buvo svečių. Jie dažnai gerdavo, triukšmaudavo. Paskutinę rugpjūčio dieną seniūnijai parašėme raštą, jog kaimyno girtuokliavimas trukdo gyventi“, – atskleidė dviejų vaikų mama Oksana.

Dainius kaimyną buvo užklupęs rūkantį lovoje. Jis neturėjo nė vieno elektros ar buitinio prietaiso. Tik mažą televizorių.

Gal dėl to ugniagesiams pirmiausia šovė mintis, jog gaisrą sukėlė neatsargus rūkymas.

Jauna šeima įtaria, kad gaisro priežastis gali būti daug paslaptingesnė. Liepsnos įsisiautėjo naktį po eilinių išgertuvių. Gaisras kilo kažkur prieangyje, o socialinio būsto gyventojas tuo metu gulėjo lovoje – kitame buto gale.

Kartu gėrusių ir išėjusių asmenų pasakojamos versijos tarpusavyje nedera. Šiuo metu ore kybo klausimas – ar svečiai namus padegė, ar išeidami neatsargiai numetė nuorūką? O gal cigaretę metė pats socialinio būsto šeimininkas ir nuėjo miegoti?

Alvydo Januševičiaus nuotr./Jauna šeima po gaisro nenuleidžia rankų – nori atkurti savo namus
Alvydo Januševičiaus nuotr./Jauna šeima po gaisro nenuleidžia rankų – nori atkurti savo namus

Laimei, ugnis nepersimetė į šalia prisiglaudusį apmūrytą pastatą. Liepsnas sulaikė ugniasienė, skyrusi abu namus. Kaimynams šiek tiek apsvilo skardinė stogo danga. 

Nori atstatyti savo namus

„Naktį mane pažadino Oksana. Puoliau prie durų. Jas šiek tiek pravėriau ir pamačiau liepsnas. Čiupau vyresnėlį ir nusileidau per televizijos anteną. Tuomet užlipau mažojo. Oksana pati nusileido“, – pasakoja šeimą iš liepsnų ištraukęs vyras.

Čiupau vyresnėlį ir nusileidau per televizijos anteną. Tuomet užlipau mažojo. 

Dainius sako, kad name neliko nė vieno sveiko rąsto. Taip pat nekokie ir pamatai. Teks viską atkurti iš esmės. Yra viena neišspręsta bėda.

Nuosavą būsto dalį vyras gali pradėti atkurti nors ir dabar, tačiau negali, nes teoriškai dokumentuose vis dar egzistuoja kaimyno socialinis būstas: „Norėčiau, kad man leistų privatizuoti žuvusiam asmeniui priklausiusį sudegusį socialinį būstą. Tikiuosi, šiuo klausimu padės seniūnija.“

Po gaisro šeimai seniūnija siūlė socialinį būstą Mažeikiuose, nes Sedoje tokių labai mažai. Šiuo metu visi keturi apsigyveno pas netoliese gyvenančius Dainiaus tėvus – Vytautą ir Eleną Jasus.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Jauna šeima po gaisro nenuleidžia rankų – nori atkurti savo namus
Alvydo Januševičiaus nuotr./Vytautas Jasas.

Dabar po vienu stogu glaudžiasi septyniese – gausi viena šeima. Vyresnysis Dainiaus brolis kadaise patyrė didžiulę avariją, kurioje susižalojo galvą. Jis beveik metus išbuvo komoje. Gydytojai prarado viltį, o mama parsivežė jį namo. Čia jis ir atsibudo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje