Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 24

Vaikys žiemą iš kiemo

Šiandien Užgavėnės – paskutinė diena prieš Gavėnią – septynių savaičių pasninką, kurio metu nevalia ne tik mėsos valgyti bet ir linksmintis. Tad pats laikas nusiteikti smagiai, prisikepti blynų ir per Užgavėnes linksmai patrypti pagal folklorų ansamblių dainas sostinės centre vykstančiuose renginiuose.
Blynų karuselė sukurta, kad blynus galima būtų kepti greitai ir tai galėtų daryti kiekvienas norintis, – tereikia tešlos.
Blynų karuselė sukurta, kad blynus galima būtų kepti greitai ir tai galėtų daryti kiekvienas norintis, – tereikia tešlos. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Labiausiai blynais šiandien kvepės Rotušės aikštė ir Vilniaus mokytojų kiemelis, kuriame nuo pat ryto buriuosis vaikai ir vyks šventinė mugė.

Riebus maistas ir linksmybės

Šiųmetines Užgavėnių iškilmes Vilniaus mokytojų namai išskyrė į tris dalis. Nuo pat 10 val. ryto iki 20 val., kad žmonės spėtų užsukti ir po darbo, čia veiks Užgavėnių mugė. Joje bus galima paragauti įvairių blynų, paskanauti riebių dešrų, o smaližiai galės įsigyti medaus.

Pavyzdžiui, užeigos „Marceliukės klėtis“ vadovas Vytenis Urba sukūrė tikrą blynų karuselę, kurią pats vadina blynų mašina.

Ryte kiemelyje vyks ir Mažųjų Užgavėnių šventė, kurioje dalyvaus Vilniaus ikimokyklinio ugdymo įstaigų auklėtiniai. Mažųjų sostinės gyventojų laukia linksmybės, jiems bus demonstruojami tradiciniai Užgavėnių papročiai. Pagrindinis šios Užgavėnių dalies akcentas – parodos

„Užgavėnių morės“, kurioje buvo per 60 skirtingų Morių, uždarymas. Bus apdovanoti ikimokyklinio ugdymo įstaigų auklėtiniai – parodos dalyviai. Parodoje buvo eksponuojama per 60 Vilniaus ikimokyklinio ugdymo įstaigų auklėtinių sukurtų Morių.

Degins Morę

Jau temstant Užgavėnių šėlsmas Vilniaus mokytojų namai pakvies visam laikui išvyti žiemą iš kiemo. Čia kausis tradiciniai Užgavėnių personažai – Lašininis ir Kanapiniu. Pasak organizatorių, linksmybės neapsieis ir be liepsnojančios Morės. Susirinkusius gydys „daktarai“ ir burs persirengėlės čigonės. Vakarą muzikos melodijomis pripildys folkloro ansambliai

Tirpdys ledus

Tarp barokinių ledo statinių Rotušės aikštėje Užgavėnių proga mamos rungsis dėl gardžiausių blynų recepto, o kepiniais vaišins visus susirinkusiuos. Netrūks persirengėlių, kurie noriai dainuos ir pašoks. Čia taip pat skambės liaudiškos dainos, pasirodys gausybė folkloro ansamblių.

Po muzikalaus atsisveikinimo su žiema koncerto į kovą dėl Gavėnios vedėjo posto stos Kanapinis ir Lašininis. Žiūrovams nubalsavus ir persirengėliams pritarus žiemą miestiečiai išsiųs anapilin. Tiesa, čia Morė nebus sudeginta – ją šiemet pavers vandeniu – sutirpdys. Po iškilmingos ceremonijos didžėjai vaišins publiką savo grojama muzika su folkloro elementais.

Po iškilmingos ceremonijos didžėjai vaišins publiką savo grojama muzika su folkloro elementais.

Blynų karuselė

Kai kurie verslininkai Užgavėnėms ruošėsi itin atsakingai. Pavyzdžiui, užeigos „Marceliukės klėtis“ vadovas Vytenis Urba sukūrė tikrą blynų karuselę, kurią pats vadina blynų mašina. „Idėja kilo norint pagreitinti blynų kepimą. Be to, karuselėje sau blynų galės išsikepti kiekvienas, net vaikas“, – pasakojo V.Urba. Anot verslininko, įranga išties linksma, o pirmąsyk ją ketinama išmėginti šiandien. „Karuselė“ veiks ir per Kaziuko mugę. „Kūrinys dar šviežias, blynų mašinos aukštis 3 metrai, plotis apie 1,5 metro, ji labai panaši į senovinę karuselę, kur vaikai jodinėdavo arkliukais, tik čia vietoje jų – 4 kepimo paviršiai“, – linksmai kalbėjo V.Urba.

Renginiai šiandien

10-20 val. Vilniaus mokytojų namų kiemelyje mugė: dešros, medus, blynai.
10.30 val. Vilniaus mokytojų namų kiemelyje Mažųjų Užgavėnių šventė. Parodos „Užgavėnių morės“ uždarymas, jos dalyvių apdovanojimas, linksma muzikinė programa.
17 val. Rotušės aikštėje tinklapio Mama.lt akcija, kurios metu tinklapio lankytojų išrinkta geriausio blynų recepto autorė kartu su Mamų klubo narėmis keps pagal savo receptą užmaišytus blynus.
18val. Rotušės aikštėje Užgavėnių Morei ir žiemai skirtas persirengėlių atsisveikinimo koncertas. 18 val. Vilniaus mokytojų namų kiemelyje Užgavėnių šėlsmo vakaras.
20 val. Mulen Ružo kavinėje (V. Mykolaičio-Putino g. 5) – Užgavėnių ubagų baliaus šokiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius