-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 26

Vairavimo mokyklos ištuštėjo

Praėjusiais metais tikrą aukso amžių išgyvenusios vairavimo mokyklos šiuo metu yra pustuštės. Tačiau jų vadovai tikina, jog dėl štilio kaltas ne tik sunkmetis.
Būsimieji vairuotojai įgūdžius gali tobulinti su šeimos nariais
Šiuo metu norinčiųjų įgyti vairavimo pažymėjimą gerokai mažiau nei pernai tuo pačiu metu, tačiau tai lemia ne viena priežastis. / Egidijaus Jankausko/15min nuotr.
Temos: 1 Mokykla

Teigiama, jog štilis įsivyravo po pernykščio vairuotojų antplūdžio. Esą tada daugelis skubėjo įgyti nuolatinius vairavimo pažymėjimus, o ne laikinus, kurie išduodami nuo praėjusių metų liepos 1-osios. Specialistų teigimu, potencialių vairuotojų sumažėjimui įtakos turi net gimstamumas – prieš dvi dešimtis metų į pasaulį atėjo daug mažiau kūdikių nei dar ankstesniais metais.

Sumažėjo perpus

„Kuri vairavimo mokykla dabar galėtų pasigirti, kad turi labai daug mokinių? Dėl tokios korekcijos iš dalies kaltas sunkmetis. Be to, visada daugiau žmonių ateina, kai pradeda gerėti orai. Dabartinį mokinių sumažėjimą labiausiai lėmė pernykštis pasikeitimas dėl laikinų vairuotojo pažymėjimų, tad kas norėjo, jau įgijo pažymėjimus. Liko tie, kam iki pernai liepos nebuvo sukakę 18 metų arba tokie, kuriems labai reikia teisių“, – sakė „Alksnynės“ vairavimo mokyklos direktorius Evaldas Peištaras. Pasak jo, šiuo metu, palyginti su panašiu laikotarpiu pernai, mokinių skaičius sumažėjo beveik perpus. Tiesa, pernai tokiu metu ir prasidėjo norinčių spėti gauti vairuotojo pažymėjimą iki liepos bumas. „Mokiniams dabar labai geras laikas mokytis – galima pasirinkti važiavimo automobiliu laiką. Pernai situacija jau buvo virtusi absurdiška – žmonėms tekdavo išeiti iš darbo, kad galėtų pavažinėti. Ir grupės dabar mažesnės, tad daugiau dėmesio kiekvienam mokiniui, nėra eilių prie kompiuterių“, – sakė E.Peištaras.

Pastaruoju metu vairavimo mokyklose mokinių sumažėjo apie 70 proc. Anksčiau vasarą grupėse būdavo po 30–40 ar net 60 mokinių, o dabar mokosi vos po 8–10 būsimųjų vairuotojų.

Jo teigimu, mieste išsilaikys tik stipriausios vairavimo mokyklos – turinčios naujus automobilius, atnaujintas patalpas. „Naujų mokyklų vargu ar atsiras ir niekas nebesiplės“, – įsitikinęs direktorius.

Vairavimo mokyklos „Gineida“ direktorė Vida Jakienė antrino, kad šiuo metu daugelis vairavimo mokyklų dirba, kad išgyventų iki geresnių laikų, nes kursuose mokinių sumažėjo perpus. Nuosmukį moteris pastebėjo nuo lapkričio, dar mažiau mokinių teigė sulaukianti nuo vasario. „Tai lemia ir finansinės aplinkybės, nes jaunimui kursus apmoka tėvai ar kiti giminaičiai“, – sakė V.Jakienė.

Turi įtakos ir gimstamumas

Dar vienos vairavimo mokyklos savininkas Juozas Gelumbauskas teigė, kad šiuo metu mieste yra 22 tokios mokyklos, o pakaktų tik kokių penkių. Nors susidarytų eilės, darbo joms užtektų. „Dabartinę situaciją tik penkiais procentais sieju su krize. Visa tai gimstamumo pasekmė – prieš 18 metų gimstamumas sumažėjo apie 80 proc., todėl dabar mažai jaunuolių“, – sakė J.Gelumbauskas. Anot jo, pastaruoju metu mokinių sumažėjo apie 70 proc. Anksčiau vasarą grupėse būdavo po 30–40 ar net 60 mokinių, o dabar mokosi vos po 8–10 būsimųjų vairuotojų. „Reikia, kad dabartinis jaunimas turėtų bent po 5 vaikus, kad po daugybės metų turėtume potencialių klientų“, – juokavo vadovas.

Į egzaminą – kad ir rytoj

Vairuotojus egzaminuojančioje valstybinėje įmonėje „Regitra“ pastaruoju metu neliko eilių. Anksčiau keletą mėnesių vairavimo egzamino laukę klaipėdiečiai dabar užsiregistruoti gali be jokio vargo ir keliauti į egzaminą nors rytoj.

Pasak „Regitros“ atstovės Laimutės Užtupės, vairuotojo pažymėjimus, suteikiančius teisę vairuoti lengvuosius automobilius, šiemet gavo maždaug perpus mažiau pradedančiųjų vairuotojų nei tuo pačiu metu pernai. Iš viso šiemet nuo metų pradžios iki vakar B kategorijos vairuotojo pažymėjimą gavo 10,8 tūkst. gyventojų, o tuo pačiu metu pernai – 19,9 tūkst.

Panaši tendencija yra ir Klaipėdoje. Uostamiesčio filiale vairuotojo pažymėjimą gavo 1174 gyventojai, o tuo pačiu metu pernai – 2190.

L.Užtupė taip pat akcentavo, kad nuo 1987 metų šalyje pradėjo itin sparčiai mažėti gimstamumas, todėl, palyginti su ankstesniais metais, šiuo metu visuomenėje yra žymiai mažiau 18–20 metų asmenų. Būtent šio amžiaus jaunimas sudaro pagrindinę vairavimo egzaminus laikančių asmenų dalį. Be to, pernai per pirmąjį pusmetį buvo itin padidėjęs gyventojų, norinčių vairavimo egzaminus išlaikyti iki liepos 1-osios, srautas. Pradedantieji vairuotojai siekė gauti įprastą, o ne 2 metus galiojantį laikiną vairuotojo pažymėjimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius