-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 02 15

Vaistinių plotas nebebus ribojamas, nusprendė ministras

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga panaikino reikalavimą mieste esančioms vaistinėms veikti bent 60 kv. metrų ploto patalpose.
Vaistinė
Vaistinė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ministras sakė tikįs, kad šis sprendimas pagerins vaistų prieinamumą pacientams mažesniuose miesteliuose, nes ligšiolinė tvarka buvo didelė finansinė našta.

Konkurencijos taryba pernai rugpjūčio pabaigoje pradėjo tyrimą dėl pernai įsigaliojusios tvarkos, pagal kurią nustatytas minimalus vaistinių plotas. Sveikatos apsaugos ministerija buvo nustačiusi, kad nuo 2016 metų sausio bendras vaistinės mieste patalpų plotas turi būti bent 60 kv. metrų, o labdaros vaistinės – 30 kv. metrų. Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas yra teigęs, kad dėl vaistinių ploto ribojimo kai kurioms vaistinėms teko pasitraukti iš rinkos.

A.Verygos teigimu, artimiausiu metu planuojama išplėsti ir vaistinių veiklos ribas, suteikiant joms galimybes teikti įvairias farmacinės rūpybos paslaugas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Pavyzdžiui, bendradarbiaujant su medikais vaistininkai galės padėti pacientams spręsti kylančius klausimus dėl paskirtų vaistų vartojimo, kad jiems nereikėtų skambinti gydytojui ar vėl grįžti pas jį dėl elementarios konsultacijos, taip pat skiepytis.

Tai leistų vaistininkams atlikti daugiau svarbių darbų ir užtikrinti, kad pacientai trūkstamas paslaugas galėtų gauti jiems patogioje vietoje ir patogiu metu“, – pranešime spaudai teigė ministras.

Tikimasi, kad šios naujovės skatins ir racionalų vaistų vartojimą, sumažins gydymo ligoninėse atvejų skaičių, leis išvengti ilgų laukimo eilių už gydytojų durų, mažins pacientų nedarbingumą, padės išvengti ligų ir užtikrins geresnius gydymo rezultatus.

Šiuo metu šalyje veikia beveik 1,4 tūkst. vaistinių. Pagal Europos Sąjungos vidurkį, 100 tūkst. gyventojų tenka 31 vaistinė, Lietuvoje – 45 vaistinės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius