-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 29

Vaisto nuo vėžio gamintojas užminė mįslę

Pirmadienį šalies gydymo įstaigas turėtų pasiekti vaistų nuo vėžio „Fluorouracil“ siunta. Šio medikamento atsargos sparčiai išseko, mat jį Lietuvos rinkai tiekusi korporacija nusprendė sustabdyti gamybą. Esą prieš kelis dešimtmečius sukurtas preparatas – atgyvena. Bet onkologai nesutinka, kad vėžiu sergantys ligoniai Lietuvoje gydomi pasenusiu vaistu.
Vladas Algirdas Bumelis
Vladas Algirdas Bumelis / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Praėjusią savaitę paaiškėjo, kad gydymo įstaigoms nebetiekiamas vaistinis preparatas „Fluorouracil“, skirtas gydyti vėžinius susirgimus. Prasčiausia padėtis susiklostė Kauno klinikose, jų gydytojai pacientams nebeturėjo ko pasiūlyti. Klaipėdos ir Vilniaus gydymo įstaigų atstovai „15min“ sakė skaičiuojantys paskutines medikamento pakuotes.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pažadėjo, kad pirmadienį gydymo įstaigas pasieks pirmoji medikamento siunta, žadama, kad dar dvi siuntos atkeliaus dar šią savaitę.

„Yra efektyvesnių“

Ministerijos atstovai taip pat pareiškė, kad vaistų gydymo įstaigos pritrūko dėl bendrovės „Sicor Biotech“ kaltės. Esą ji per vėlai informavo institucijas, kad vaisto gamyba nutraukiama.

„Mes nesikoncentruojame į senų vaistų gamybą, viso pasaulio onkologai šį vaistą naudoja vis rečiau“, – „15min“ aiškino „Sicor Biotech“ generalinis direktorius  Vladas Algirdas Bumelis.

Į Lietuvos rinką tiekiamą „Fluorouracil“ gamina ne pati  „Sicor Biotech“, o farmacijos korporacija „Teva Pharmaceutical Industries Ltd.“, kuriai priklauso V.A.Bumelio vadovaujama įmonė.

„Neatsakau už visą korporaciją ir kodėl buvo nutraukta gamyba, komentuoti negaliu. Vaistas 40 metų gaminamas, o dabar yra žymiai efektyvesnių vaistų, skirtų gydyti onkologines ligas“, – pabrėžė V.A.Bumelis.

Paklaustas, ar ketinama atnaujinti vaisto gamybą, V.A.Bumelis vėl teigė negalintis kalbėti už visą korporaciją.

Medikai – nustebę

Gydytojus onkologus labai nustebino tokie „Sicor Biotech“ vadovo aiškinimai. Anot jų, nors medikamentas sukurtas prieš 40 metų, jis išlieka vienu svarbiausių priešvėžinių preparatų.

„Niekas „Fluorouracil“ neatsisako ir neatsisakys. Vaistas savo aktualumo neprarado nei prieš 15 metų, nei dabar. Ir tikrai nenumatoma, kad artimiausiu metu jo bus atsisakyta. Nereikėtų taip sakyti, kad mes gydome žmones pasenusiu vaistu. Pasaulyje šis medikamentas laikomas pagrindiniu gydant skrandžio, žarnyno navikus“, – „15min“ sakė Klaipėdos universitetinės ligoninės Onkologijos departamento Onkologijos chemoterapijos skyriaus vedėjas Alvydas Česas.

Jis pridūrė nežinantis, kodėl medikamento gamintojai tokiais motyvais grindžia sprendimą sustabdyti vaisto gamybą. „Gal jie tenori išsisukti. Tačiau ne jiems spręsti, ar jis pasenęs. Jis senas, taip, bet jis yra pigus ir geras vaistas“, – sakė pašnekovas.

A.Česas tikino, kad medikamentą ir toliau gamina didžiausios užsienio farmacijos kompanijos.

Naudojamas visame pasaulyje

Panašiai kalbėjo ir Kauno klinikų Onkologijos skyriaus vedėja, gydytoja chemoterapeutė Rasa Jančiauskienė.

„Šis vaistas naudojamas visame pasaulyje. Alternatyva jam – tabletinė to paties vaisto forma. Šis medikamentas dešimt kartų brangesnis už leidžiamą į veną. Tačiau abiejų formų vaisto efektyvumas yra tas pats“, – „15min“ pasakojo medikė.

R.Jančauskienė sakė, kad gydytojas pats sprendžia, kokios formos vaistą skirti pacientui. „Netiesa, kad vaistas yra pasenęs, jis labai reikalingas“, – pridūrė medikė.

Paklausta, koks „Fluorouracil“ efektyvumas, R.Jančiauskienė sakė, kad vėžys gydomas ne vienu medikamentu, o jų kombinacija. Anot jos, chemoterapijoje derinami tokie preparatai, kurių veikimo mechanizmas yra skirtingas.

Atnaujins medikamento gamybą?

Anot Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) vadovo Gintauto Barcio,  bendrovė „Sicor Biotech“ tarnybos neinformavo, kad „Fluorouracil“ nebebus gaminamas. „Turime įmonės raštą, kuriame teigiama, kad vaisto tiekimas bus atnaujintas kitų metų pradžioje. Jame kalbama apie tą patį preparatą“, – sakė jis.

Anot G.Barcio, preparatas „Fluorouracil“ Lietuvoje vartojamas jau seniai.

„Kiekviena gydymo įstaiga pati pasirenka, kokį vaistą pirkti savo reikmėms, tai priklauso nuo naudojamų gydymo metodikų. Šis vaistas yra įrašytas į kompensuojamųjų sąrašą, jis labai efektyvus ir plačiai vartojamas įvairioms vėžio formoms gydyti“, – kalbėjo G.Barcys. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius