Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 26

Vaistų nuo vėžio beveik nebeliko

Kauno klinikos onkologiniams ligoniams vis dar negali pasiūlyti chemoterapijai skirtų vaistų, o Vilniaus ir Klaipėdos gydymo įstaigų medikai su nerimu stebi, kaip senka paskutinės medikamentų atsargos. Valdžios atstovai tikina, kad vaistai, skirti gydyti vėžį, Lietuvą pasieks jau pirmadienį.
Medicininiai tyrimai
Medicininiai tyrimai / BFL nuotr.

Šią savaitę kaip perkūnas iš giedro dangaus trenkė žinia, kad gydymo įstaigoms nebetiekiamas vaistinis preparatas „Fluorouracil“. Medikamento trūkumą pirmosios pajuto Kauno klinikos – ši įstaiga jau suvartojo vaisto atsargas, todėl nebeturi kuo gydyti onkologinių ligonių.

Medikamento užteks neilgam

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas vakar pareiškė, kad neverta kelti panikos, esą vaistų pakankamai turintis Vilniaus universiteto onkologijos institutas (VUOI) gali jais pasidalyti su kolegomis iš Kauno. Tačiau paaiškėjo, kad pasidalyti vaistais negali nė viena šalies gydymo įstaiga, nes jų atsargos sparčiai tirpsta.

„Klinikų vaistinė ieškojo pagalbos daugelyje įstaigų, taip pat ir VUOI, tačiau mums buvo pasakyta, kad jos vaistų turi tik iki kitos savaitės pradžios, taigi, mums niekas negali padėti. Visiems svarbu vaistais pirmiausia aprūpinti savo ligonius“, – „15min“ sakė Kauno klinikų Onkologijos skyriaus vedėja, gydytoja chemoterapeutė Rasa Jančiauskienė.

Pasak medikės, Kauno klinikos neturi pasirinkimo – telieka laukti, kada į Lietuvą bus atgabenta vaisto „Fluorouracil“ siunta. „Žadama, kad tai bus pirmadienį, tikimės, kad jų sulauksime“, – sakė R.Jančiauskienė.

Klaipėdos universitetinės ligoninės Onkologijos departamento Onkologijos chemoterapijos skyriaus vedėjas Alvydas Česas „15min“ sakė, kad gydymo įstaiga priešvėžinio vaisto dar turi, tačiau jo užteks labai trumpam.

„Bijau net pagalvoti, kas būtų, jeigu apskritai negautume vaistų“, – teigė Alvydas.Česas.„Jeigu pirmadienį negausime medikamentų, bus daug problemų“, – pabrėžė medikas. Jis teigė, kad dabar institucijų prašoma pasirašyti tam tikrus dokumentus, kurie, esant bėdai, leistų „Fluorouracil“ pakeisti kitu medikamentu.

„Tikimybė, kad užteks vaistų, atvežtų kitą savaitę, taip pat labai nedidelė. Bijau net pagalvoti, kas būtų, jeigu apskritai negautume vaistų“, – teigė A.Česas. Anot jo, norint, kad tokia situacija daugiau nebepasikartotų, reikia kaupti būtiniausių medikamentų rezervą.

„Vaistus tikimasi gauti“

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) vakar pareiškė, kad vėžiui skirtų vaistų gydymo įstaigos pritrūko dėl bendrovės „Sicor Biotech“ kaltės – ji nutraukė preparato gamybą ir per vėlai apie tai informavo Valstybinę vaistų kontrolės tarnybą. Ministerijos duomenimis, sandėliuose vaisto nebebuvo jau rugpjūčio 1 d. SAM teigia kreipusis į tokį vaistą gaminančias bendroves, kad jos į Lietuvą importuotų daugiau medikamento. „Artimiausiomis dienomis šiuos vaistus tikimasi gauti“, – teigiama pranešime.

SAM Farmacijos departamento direktorė Gita Krukienė „15 min“ sakė, kad priešvėžinį preparatą medicinos įstaigoms tiekė trys bendrovės – „Ebewe“ ir „Maxpharma“ ir „Sicor Biotech“. „Ši įmonė užpildė beveik visą rinką, todėl kiti du gamintojai negali greitai pristatyti didelio kiekio medikamentų. Tiekėjai užtikrino, kad pirma siunta Lietuvą pasieks pirmadienį, kitos dvi – dar tą pačią savaitę“, – sakė ji.

Bendrovės „Sicor Biotech“ generalinis direktorius Vladas Algirdas Bumelis „15min“ aiškino neketinantis prisiimti kaltės dėl susiklosčiusios padėties. „Mes pranešėme apie planus, visi viską žinojo. Be to, mes nesame vieninteliai šio vaisto tiekėjai, yra ir kitos kompanijos. Jeigu jos nebetiekia medikamento, tai – ne „Sicor Biotech“ kaltė“, – sakė pašnekovas.

Paklaustas, kodėl „Sicor Biotech“ nusprendė nebetiekti preparato, V.A.Bumelis teigė, jog nuolat  atsiranda daug geresnių medikamentų. „Mes nesikoncentruojame į senų vaistų gamybą, viso pasaulio onkologai šį vaistą naudoja vis rečiau“, – pridūrė bendrovės vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius