-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 14

Vaivorykštės nenuleidžia

Artėjant tarptautinei dienai prieš homofobiją, kuri bus minima sekmadienį, Ryga ir Maskva neišdavė leidimų homoseksualų paradams. Pastarieji rankų nenuleidžia ir žada jiems svarbią dieną atitinkamai atšvęsti. Kelionei į Rygą pasirengusios ir Lietuvos mažumos.
Vladimiras Simonka
Vladimiras Simonka / „Scanpix“ nuotr.

Rygos miesto taryba anksčiau buvo išdavusi leidimą gėjų aktyvistams rytoj surengti paradą „Baltic Pride“, tačiau vakar jį atšaukė – esą gauta informacijos apie planuojamas provokacijas. Miesto valdžia pasiūlė paradą nukelti į kitą vietą, tačiau Latvijos gėjų teisių gynimo organizacija „Mozaika“ su šiuo sprendimu nesutinka ir skubos tvarka apskundė tarybos sprendimą teismui.

Šiame parade ketina dalyvauti ir Lietuvos atstovai. „Kol kas planuojama, kad renginys įvyks. Lietuvių atstovai išvažiuos rytoj, 25 tikrai dalyvaus, išvyksime automobiliais. Tačiau gali būti, kad vyks ir daugiau, prisijungs užsieniečiai. Delegacija bus matoma“, – 15min.lt sakė Lietuvos gėjų lygos pirmininkas Vladimiras Simonka.

Planuojama, jog kitąmet „Baltic Pride“ renginiai vyks Vilniuje. V.Simonka sakė, kad pasikeitus sostinės valdžiai pasikeitė ir požiūris į šį renginį. „Naujasis meras, panašu, labiau tolerantiškas, ne toks homofobas. Jis anksčiau buvo užsiminęs, kad renginys galėtų vykti Savanorių prospekte, taigi panašu, kad jis nėra „prieš“. Artimiausiu metu pradėsime susitikimus, derinsime vietą ir laiką“, – tikino V.Simonka.

Pavojus „Eurovizijai“

Homoseksualai šeštadienį – per „Eurovizijos“ finalą – ketina surengti eitynes ir Maskvoje, nors miesto taryba uždraudė rengti paradą. „Gėjų paradų Maskvoje niekada nebuvo ir nebus“, – Rusijos žiniasklaidai sakė Maskvos tarybos atstovas Sergejus Cojus.

Anksčiau Maskvos meras Jurijus Lužkovas pareiškė, kad homoseksualumą pavadino „šėtoniška veikla“. Kraštutiniai dešinieji anksčiau pagrasino išvaikyti gėjų paradą, jei jis įvyktų.

Olandijos grupė „De Toppers“, kurios vokalistas yra homoseksualus, pareiškė boikotuosianti „Eurovizijos“ konkurso finalą, jei Maskvos valdžia neatšauks draudimo gėjų paradui. Tiesa, ši grupė dar turi iškovoti kelialapį į šeštadienį vyksiantį finalą – dėl jo „De Toppers“ kovos ketvirtadienį vyksiančiame konkurso pusfinalyje.

Iki 1993 metų homoseksualumas Rusijoje laikytas nusikaltimu, tačiau ir panaikinus šią nuostatą, Maskva liko homofobiška.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius