Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 14

Lietuvą sukrėtusi drama: smurtą patyręs vaikas nori likti jį skriaudusio patėvio namuose

Gatvėje Vilniuje tampytas ir 15min.lt paviešintame vaizdo įraše užfiksuotas trylikametis nenori palikti mamos ir patėvio namų. Kalbėdamas su Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistėmis jis atsisakė būti laikinai priglaustas biologinio tėvo, globėjų, o močiutės namuose Klaipėdoje sakė gyvenimo neįsivaizduojantis dėl jos pomėgio išlenkti taurelę.

Vaiko teisių gynėjai žada, kad kol kas išsaugojusi teisę rūpintis trylikamečiu šeima nuo šiol bus stebima pro padidinamąjį stiklą.

Kaip jau skelbė 15min.lt, vaiko močiutė ir biologinis tėvas įtaria, kad Vilniuje su mama ir patėviu gyvenantis vaikas patiria nuolatinį fizinį ir psichologinį smurtą. Tačiau Vilniaus miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyrius tvirtina, kad tai – tik viena ir gerokai per tamsiomis spalvomis nupiešta istorijos pusė.

Pasak šio skyriaus vedėjos Linos Juškevičienės, pirmas signalas, kad šioje šeimoje ne viskas gerai, buvo gautas tik šiemet rugsėjo 23 dieną.

Pats vaikas sakė, kad mamos mama vartoja alkoholį, todėl su ja nenorėtų gyventi. Apie tėvą jis irgi griežtai sako, kad nenori su juo gyventi.

Vaiko teisių apsaugos specialistai iškart po šio signalo susisiekė su šeima, ėmė domėtis situacija. Dar įdėmiau į šeimą pasižiūrėti vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistės buvo priverstos po to, kai 15min.lt paviešino „Helios City“ stebėjimo kameromis užfiksuoto vaizdo įrašą, kuriame matyti jėga į automobilį tempiamas paauglys ir dėl jo policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl smurto prieš vaiką.

„Kalbėjome su vaiku, kalbėjome su mama, kalbėjome su patėviu. Informacija yra visiškai kitokia nei kalba močiutė su tėvu. Tikrai neneigiame fakto, kad buvo smurto, tačiau jis nebuvo nuolatinis“, – apibendrina L.Juškevičienė.

Vaikas naujų namų nenori

Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos teigimu, pokalbiuose su specialistėmis paauglys daugiau kalbėjo apie savo blogą elgesį nei apie patėvio smurtą. Apie patėvio fizinį smurtą vaikas neužsiminė ir apklausiamas policijos.

„Vaikas ir pats pripažįsta tai, kad jis elgiasi netinkamai. Tačiau patėvis ir motina taip pat netinkamai reagavo. Galbūt iš nežinojimo, kaip tvarkytis. Pats vaikas sakė, kad mamos mama vartoja alkoholį, todėl su ja nenorėtų gyventi. Apie tėvą jis irgi griežtai sako, kad nenori su juo gyventi“, – kalbėjo L.Juškevičienė.

Jos žiniomis, biologinis tėvas iki šiol neatliko ir kitų savo pareigų – nesidomėjo vaiko auklėjimu, jo neišlaikė finansiškai.

„Mums tai irgi yra argumentas, kai pasijungia tėvai ir skundžiasi priežiūra“, – teigė pašnekovė.

Tikimės, kad gavęs patarimų mamos sugyventinis suvoks, kad taip, kaip jis elgėsi, elgtis negalima. Atkreiptinas dėmesys ir į tai, kad jis – kitos kultūros žmogus, azerbaidžanietis.

L.Juškevičienė atkreipė dėmesį, kad biologinis vaiko tėvas šioje situacijoje elgėsi visiškai priešingai nei patėvis, tačiau taip pat neteisingai.

„Aišku, kodėl bėgo pas tėvą. Kai esi paauglys ir gali atsisėdęs su juo virtuvėje parūkyti, tai kodėl ne? Jis pajuto, kad ten gyvenimas yra kitoks. Tačiau čia irgi svarbu mums su tuo tėvu dirbti, kad jis neviliotų vaiko tokiais būdais. Jei jis mano, kad bus draugas su vaiku, jei su juo parūkys, tai turbūt ne visai tinkamas elgesys“, – aiškino pašnekovė.

Ji pripažino, kad paaugliui specialistai pasiūlė ir dar vieną išeitį – globą ne artimųjų namuose. Ir šis variantas paaugliui pasirodė kategoriškai atmestinas. Jis norėjo likti gyventi su mama ir patėviu.

Bus po padidinamuoju stiklu

L.Juškevičienė sakė, kad paauglio mamai ir patėviui bus suteikta pagalba ir nuolat patariama, kaip bendrauti su vaiku.

„Kai pamatė, kad prasideda paauglystė, galbūt netinkami draugai, vaiko netinkamas elgesys, jų reakcija buvo netinkama. Tačiau nuo šiol mes šeimą stebėsime. Lankysimės. Tikimės, kad gavęs patarimų mamos sugyventinis suvoks, kad taip, kaip jis elgėsi, elgtis negalima. Atkreiptinas dėmesys ir į tai, kad jis – kitos kultūros žmogus, azerbaidžanietis“, – sakė Vaiko teisių apsaugo skyriaus vedėja.

Tikrai nesakau, kad ten viskas gerai, tačiau bandysime šeimai padėti, nes tai nėra tas atvejis, kai vaiką reikia staigiai paimti iš šeimos.

Ji pripažįsta, kad patėvis yra linkęs į agresiją.

„Jis tikrai karšto būdo. O ar pavyks jį paveikti, ar motina turės daryti sprendimus, pamatysime. Jei jis nekeis savo elgesio ir motina nieko nedarys, tada jau kiti sprendimai mūsų bus priimti“, – sakė specialistė.

Ji įtaria, kad vaikas galėjo nuo patėvio sulaukti ne vienintelio smūgio, tačiau iki šiol patėvis, anot specialistės, nesuvokė, kad tai – blogas elgesys.

„Jam atrodė tai normalu. Tampyti, trenkti, jeigu neklauso. Dabar, kadangi yra ikiteisminis tyrimas pradėtas ir vaiko teisių tarnybos įstraukusios, aš tikiu, kad jis susivoks, kad tai yra rimta ir po dar vieno karto gali prarasti ne tik šitą vaiką, bet ir savo kūdikį“, – įspėjo L.Juškevičienė.

Pasak jos, sąlygos paaugliui augti šioje šeimoje yra sudarytos geros, o močiutės teiginiai apie miegą kartu su patėviu ir mama vienoje lovoje – visiška netiesa.

Patėviui gresia kalėjimas

Vilniaus vaiko teisių apsaugos skyrius iki šiol nebuvo informuotas apie anksčiau pradėtus ikiteisminius tyrimus dėl patėvio smurto prieš paauglio motiną. Mokykla apie vaiką vaiko teisių apsaugos skyriui iki šiol nėra suteikusi jokios informacijos.

Tačiau nuo šiol šeima bus lankoma socialinio darbuotojo, įtraukta į stebimų šeimų sąrašą.

„Tikrai nesakau, kad ten viskas gerai, tačiau bandysime šeimai padėti, nes tai nėra tas atvejis, kai vaiką reikia staigiai paimti iš šeimos. Čia reikia konkrečios aiškios pagalbos. Jei pagalbos nepriims ir elgesio nekeis, imsimės kitų sprendimų“, – sakė L.Juškevičienė.

Keisti elgesį paauglio patėvį turėtų paskatinti ir policijos dėmesys. Jau kitą savaitę turėtų būti baigtas ikiteisminis tyrimas dėl smurto prieš nepilnametį. Už tai jam gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Tačiau kol kas pareigūnai formuluodami įtarimus tegali remtis viešai paskelbtu įrašu, nes vaikas ir jo mama patėviui priekaištų neturi, o vyras kaltę neigia.

Teisėsaugai žinomi visi

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis 15min.lt yra sakęs, kad visi šios šeimos nariai jau iki prie „Helios City“ nufilmuoto įvykio buvo gerai žinomi policijai.

„Šeima yra labai gerai žinoma, ji yra probleminė. Problemų yra įvairių. Tyrimų yra buvę susijusių ir su patėviu, ir su vaiku – jis pats turėjęs problemų su teisėsauga. Taip pat buvo tyrimų dėl smurto artimoje aplinkoje“, – teigė R.Matonis.

Paaiškėjo, kad galimai prieš nepilnametį smurtavęs patėvis E.N. buvo teisiamas dėl Prancūzijos piliečio Olivier Mirabeto neteisėto laisvės atėmimo ir sužalojimo 2007-aisiais. Tačiau teisme paaiškėjo, kad, nors nusikaltimo padarymo metu vyras buvo pakaltinamas, vėliau jam nustatyta ligų, dėl kurių jis nebegalėjo stoti prieš teismą.

Kaip teigė paauglio močiutė ir tėvas, teista buvo ir vaiko motina. Už prekybą žmonėmis ir moterų vertimą imtis prostitucijos moteris esą buvo nuteista trejiems metams nelaisvės bausmę atidedant.

Kad turėjo reikalų su teisėsauga, neslepia ir vaiko močiutė, ir biologinis tėvas. Jis pripažįsta kalėjęs už vagystę ir iki šiol gyvenantis areštuotomis sąskaitomis. Močiutė sako sėdėjusi kalėjime dar sovietmečiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius