Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 17

Vakarų Europos gyventojai išgeria 3-4 kartus daugiau vandens nei lietuviai

Preliminariais skaičiavimais lietuviai per metus išgeria apie 50 litrų mineralinio vandens, o štai italai – daugiau nei 200 litrų, netolimi kaimynai čekai ar lenkai išgeria 1,5-2 kartus daugiau mineralinio vandens nei lietuviai.
Geriamasis vanduo
Geriamasis vanduo / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Lietuviai Vanduo

Ekspertai tvirtina, kad tai iš dalies lemia ir sovietinis palikimas – ir prieš 20 metų, ir dabar karštą dieną poilsis kol kas neįsivaizduojams be alaus ar gazuoto limonado.

„Neišradinėkime dviračio – imkime pavyzdį iš vakariečių. Ten mineralinio vandens buteliukas – neatsiejama bet kokios kelionės dalis, – teigia dietologė Eglė Kliukaitė. – Kita vertus, bet kurios vaišės pas vakariečius prasideda irgi nuo vandens. Palaipsniui šios tradicijos atkeliauja ir į Lietuvą“.

Kiek kitaip skirtingas vakariečių ir lietuvių gaivinimosi tradicijas komentavo psichiatras Linas Slušnys. „Vanduo ramina, gėrimo procesas akimirkai nukreipia mintis ir to pakanka, kad galėtume suvaldyti emocijas ir grąžinti į vietą loginį mąstymą“, – apie psichologinius vandens gėrimo aspektus pasakoja L.Slušnys.

E.Kliukaitės teigimu, reiktų pagaliau įsisąmoninti, kad ne alus ar limonadas, o natūralus mineralinis vanduo gali padėti išlaikyti gerą savijautą ir per karščius.

Vanduo tiesiog būtinybė

Jai pritaria ir Vilniaus universiteto docentas Vaidotas Urbonas.

„Natūralus mineralinis vanduo, turintis daug natrio ir kalcio, gerina virškinimą ir dalyvauja vandens apykaitoje, todėl naudingas iškylaujantiems gamtoje, besimėgaujantiems sunkiu maistu – lietuvių pamėgtais šašlykais ir ant grotelių keptais kepsniais, – teigia Vilniaus universiteto docentas, gastrologas V.Urbonas. Pasak jo, prisotintas angliarūgšte natūralus mineralinis vanduo taip pat gerina virškinimą, skatina apetitą ir malšina troškulį.

Medikų teigimu, vandens ir mineralinių medžiagų apykaita organizme yra neatsiejama, o gyvybiniai procesai gali vykti tik tada, kai ląstelėse yra pakankamai vandens. Prekybos centruose vandens pasirinkimas išties platus – šiandien galima rinktis iš kelių dešimčių prekės ženklų ir keturių vandens rūšių: natūralaus mineralinio, šaltinio, stalo ar geriamojo vandens.

„Natūralus mineralinis vanduo nuo kitų skiriasi fizinėmis savybėmis ir chemine sudėtimi, kuri priklauso nuo ištirpusių mikroelementų bei mineralinių medžiagų, – teigia Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė E.Kliukaitė. – Natūraliu mineraliniu vandeniu laikomas natūraliomis sąlygomis susidaręs požeminis vanduo, o jo saugos ir kokybės reikalavimai griežti“.

Vasariški karščiai padidina dehidratacijos tikimybę. Tačiau mitybos ekspertai pastebi, kad reguliarus skysčių vartojimas nevisiškai apsaugo nuo vandens kiekio organizme sumažėjimo.

Organizmas reikalauja mineralų

„Vasarą  per karščius troškulys kamuoja ne tik todėl, kad ima trūkti skysčių, o ir dėl mineralinių medžiagų trūkumo. – teigia E.Kliukaitė – Druska organizme sulaiko skysčius. Kai jos per daug – negerai, nes skysčiai užsilaiko. Kai druskos per mažai – nėra kam užlaikyti skysčių ir jie labai greitai pasišalina, paprasčiausiai tuos skysčius išprakaituojame.Dėl to reikėtų pagalvoti ne tik apie reguliarų skysčių vartojimą, bet ir kaip pašalinti mineralų trūkumą“.

Aktyviai vasaros atostogas leidžiantiems poilsiautojams specialistai pataria gerti mineralinius vandenis, kuriuose daugiau kalcio, padedančio sustiprinti kaulus ir raumenis, užtikrinti širdies darbą.

Vanduo – karščio palydovas

Vasaros metu natūralus mineralinis vanduo gali būti naudingas ir paplūdimį iškeitusiems į biuro krėslus. Anot gydytojos dietologės E.Kliukaitės, mineralinis vanduo gali suteikti mineralų, kurių negaunant juntamas nuovargis, energijos stoka, sulėtėja mąstymas, suprastėja atmintis.

Lietuvos geologijos tarnybos Hidrologijos skyriaus vedėjas Kęstutis Kadūnas pastebi, kad Lietuvoje išgaunamas mineralinis vanduo unikalus dėl plataus spektro mineralų konsentracijos.

Lietuvoje išgaunami ir mažos mineralizacijos (jame ištirpusių mineralų kiekis neviršija 500 mg/l), vidutinės mineralizacijos (nuo 500 mg/l iki 1500 mg/l mineralų) ir didelės mineralizacijos (daugiau nei 1500 mg/l) mineraliniai vandenys.

Kiekvienas vartotojas, rinkdamasis mineralinį vandenį turi vadovautis savo poreikiais teigia Lietuvos natūralaus mineralinio vandens gamintojų asociacijos vadovas Gintaras Morkūnas.

Žmonių norai gali būti įvairiausi: praturtinti organizmą mineralinėmis medžiagomis karštą vasaros dieną arba po fizinio krūvio ar tiesiog numalšinti troškulį. Galbūt kas nors nori ir organizmą išvalyti geriant daug vandens, o gal netgi padėti tam tikroms organizmo funkcijoms.

Dietologė E.Kliukaitė teigia, kad renkantis mineralinį vandenį svarbu atsižvelgti ir į fiziologinius kiekvieno žmogaus poreikius.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius