-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 23

Valdančiajai koalicijai – 100 dienų (atnaujinta 11.35 val.)

Pirmadienį sukanka šimtas dienų nuo valdančiosios koalicijos, kurią sudaro keturios partijos, darbo pradžios.
Seime
Seime / Redo Vilimo/BFL nuotr.
Temos: 1 Koalicija

Praeitų metų gruodį koalicija – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Tautos prisikėlimo partija, Liberalų sąjūdis bei Liberalų ir centro sąjunga – patvirtino šalies biudžetą ir dėl krizės skubos tvarka priėmė apie 60 įstatymų, praneša Lietuvos radijas.

Prezidentas Valdas Adamkus remia koalicijos iniciatyvas mažinti valstybės valdymo išlaidas, tačiau mano, kad reikėtų atidžiau priimti socialiai jautriomis grupėmis aktualius sprendimus.

Dėl nepasitenkinimo naujai priimtais įstatymais sausio viduryje profesinės sąjungos suorganizavo mitingą, kuris baigėsi riaušėmis. Per jas nukentėjo ir pareigūnų, ir civilių, išdaužyta Seimo langų.

Yra darbinės klaidos ir netikslumai, kuriuos tiesiog privalome pastebėti ir taisyti, klaidų buvimas, kai darai darbus, yra neatimama darbų dalis, klaidų gali išvengti tik nieko nedarydamas. Sakė premjeras.

Koalicija pripažįsta, kad kai kurie įstatymai buvo priimti neapgalvotai, ir jau keičia sprendimus, susijusius su smulkiuoju verslu ir socialine sritimi. Teko atsisakyti ir minties apmokestinti automobilius.

Valdančioji koalicija Seime turi 84 vietas, iš jų daugiau nei pusė priklauso Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams. 

Premjeras: koalicijos pasiekimas per šimtą dienų – 5 proc. sumažintas biudžeto deficitas

Papildyta 11.37 val.: Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos lyderis premjeras Andrius Kubilius vienu pagrindiniu koalicijos pasiekimų įvardija šalies biudžeto deficito sumažėjimą.

„Iš tiesų paveldėjome sudėtingą finansinę ir ekonominę situaciją ir sugebėjome ją daugmaž suvaldyti. Pradžioje įgyvendinome valstybės finansų stabilizavimo priemonių paketą, kurio dėka sumažinome valstybės biudžeto deficitą beveik 5 bendrojo vidaus produkto procentais, ir tai buvo svarbiausias šito šimto dienų pradinio etapo naktinių posėdžių rezultatas“, – pirmadienį spaudos konferencijoje, surengtoje valdančiosios koalicijos šimto dienų sukakties proga, sakė A.Kubilius.

Kalbėdamas apie pirmąjį koalicijos šimtadienį premjeras pripažino, jog padaryta klaidų, tačiau konkrečiai jų neįvardijo.

„Yra darbinės klaidos ir netikslumai, kuriuos tiesiog privalome pastebėti ir taisyti, klaidų buvimas, kai darai darbus, yra neatimama darbų dalis, klaidų gali išvengti tik nieko nedarydamas“, – sakė premjeras.

Perklaustas, kokias konkrečiai didžiausias savo klaidas mato valdantieji, premjeras nurodė, kad jas padarė buvusi valdžia.

Pasak premjero, didžiausia klaida – kad laiku nesureaguota į besikeičiančią situaciją ir ateinantį sunkmetį.

„Iš didesnių klaidų, mano manymu, yra tai, kai visas pasaulis matė ateinantį nuosmukį, o Lietuvoje vengė tai pripažinti ir imtis adekvačių veiksmų, sakykim, dar praeitų metų vasarą. Jei tai būtų daroma, ekonomikos skatinimo planas šiandien būtų nebe tvirtinamas Vyriausybėj, o seniai pradėtas įgyvendinti. Mes vėluojam, ir tai viena didesnių klaidų“, – sakė A.Kubilius.

Vyriausybė šią savaitę gali patvirtinti ekonomikos gaivinimo planą, numatantį milijardinę paramą verslui. Pasak premjero, ekonomikos skatinimo plano svoris – 4 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

„Verslui ateina apie 4 mlrd. litų, o BVP siekia apie 100 mlrd. litų. 4 mlrd. litų - jau reali ambicija, reikia žiūrėti, kiek dar prisidės bankai“, – po spaudos konferencijos BNS sakė premjeras. Pasak jo, Ekonomikos gaivinimo planas leis stabilizuoti šalies ekonomikos kritimą ir išlaikyti ją ties „minus 5 proc.“

Pirmadienį keturių partijų – TS-LKD, Tautos prisikėlimo partijos, Liberalų sąjūdžio bei Liberalų ir centro sąjungos – koalicija mini šimto dienų sukaktį.

Valdančioji koalicija Seime turi 84 vietas, iš jų daugiau nei pusė priklauso Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius