-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 27

Valdančiosios daugumos byrėjimo metas Šiauliuose: konservatoriai traukiasi į opoziciją, postą palieka Administracijos direktorius

Šiaulių miesto savivaldybėje įvyko dar kelios permainos. Kad traukiasi į opoziciją, oficialiai paskelbė miesto Tarybos valdančiojoje daugumoje iki šiol buvusi Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD). Anksčiau apie pasitraukimą iš valdančiosios koalicijos pranešė liberalai. Pareiškimą trauktis iš pareigų merui ketina įteikti ir konservatorius Vladas Damulevičius, iki šiol ėjęs Savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas.
Šaulio paminklas
Šiauliai / Wikimedia Commons nuotr.

Apie konservatorių traukimąsi į opoziciją kalbos sklandė jau anksčiau, bet oficialų pareiškimą TS-LKD Šiaulių skyriaus ir frakcijos Šiaulių miesto taryboje vardu skyriaus pirmininko pavaduotojas ir frakcijos seniūnas Jonas Bartkus paskelbė vakar. „Tai reiškia, kad atsisakome administracijos direktoriaus pareigų ir traukiamės į opoziciją. Valdančiojoje daugumoje buvome mažuma, opozicijoje dabar būsime dauguma“, – pareiškė J. Bartkus.

Administracijos vadovu pusę laiko šioje ir tiek pat praėjusioje kadencijoje išdirbęs V. Damulevičius kol kas teigia, kad atsistatydinimo pareiškimo merui dar neįteikė, bet šis formalumas turėtų būti sutvarkytas artimiausiomis dienomis. Jo atsistatydinimą turės svarstyti miesto Taryba, galbūt artimiausiame posėdyje, kuris numatytas spalio 10 d., trimis savaitėmis anksčiau nei įprasta pagal reglamentą, kaip teigia meras Justinas Sartauskas, dėl kitų neatidėliotinų klausimų.

Prisiėmė nuopelnus

Surengtoje spaudos konferencijoje J. Bartkus tikino, kad į opoziciją trauktis reikėjo galbūt anksčiau nei tai buvo padaryta. Apsisprendimo motyvus konservatoriai aiškina vykstančiais užkulisiniais žaidimais, dėl kurių tampa neįmanoma priimti būtinus sprendimus. Administracijos teikiami sprendimo projektai miesto Taryboje vis dažniau būna atmetami kaip taisytini.

„Aktyviai dirbant, turėdami reiklų Savivaldybės administracijos direktorių Vladą Damulevičių, pavyko nuolat mažinti šilumos kainą, renovuoti mokyklas ir darželius, asfaltuoti daugiabučių namų kiemus, mažinti skolas, net krizės laikotarpiu stabiliai mokėti atlyginimus ir finansuoti biudžetines įstaigas. Turėdami šį postą tikėjomės, kad koalicijos partneriai atsižvelgs į mūsų racionalius pasiūlymus ir priims nepopuliarius, bet būtinus sprendimus“, – gerų darbų virtinę vardijo J. Bartkus.

Pagyros nublanksta

Tačiau įdomu, kaip į tokį pareiškimą sureaguotų biudžetinių įstaigų darbuotojai, kuriems paties V. Damulevičiaus sprendimu dvejus metus iš eilės gruodžio mėnesio atlyginimai buvo išmokami tik kitais metais. Įdomu, kaip atrodo stabiliai finansuojamos biudžetinės įstaigos, kai ne kartą ne vienos įstaigos vadovai ir darbuotojai yra užsiminę, kad dėl apkarpyto ir nuolat karpomo finansavimo tenka susiveržti diržus, mažinti darbo valandas bei leisti darbuotojus neapmokamų atostogų.

Teigiama, kad nuolat buvo asfaltuojami daugiabučių kiemai, tačiau gyventojų nuomonė yra kitokia. Asfaltavimas pradėtas tik šiais metais, iki tol pats V. Damulevičius yra pripažinęs, kad ši problema nebuvo sprendžiama metų metus. Bet šiemet pradėjus asfaltavimą, patys valdininkai pripažino, kad skirtas finansavimas yra per menkas sutvarkyti visus kiemus, o kai kurių namų bendrijos, nesulaukusios darbininkų, ėmėsi kiemų duobes lopyti pačios.

Ruošiasi rinkimams

Spaudos konferencijoje dalyvavę meras J. Sartauskas, mero pavaduotoja Danguolė Martinkienė ir miesto Tarybos narys, valdančiojoje daugumoje esantis Vidmantas Japertas pabrėžė, kad dėl dviejų frakcijų pasitraukimo bus peržiūrima valdančiosios koalicijos sutartis. J. Sartauskas tokius konservatorių ir liberalų veiksmus įvertino kaip politinį šou prieš artėjančius savivaldos rinkimus, o V. Damulevičiaus vadovavimą Administracijai pavadino kaip trukdymą dirbti.

„Vieno žmogaus noras, kad viskas eitų per jį, sumažino pratakumą. Taip pat blogai, kad jis negalėjo atremti vieno Tarybos nario argumentų įvairiais klausimais, dėl to stringa projektų, tokių kaip viešasis logistikos centras, įgyvendinimas“, – pastabų V. Damulevičiui negailėjo meras J. Sartauskas, miglotai užsiminęs, kad gali ir pats trauktis iš pareigų. „Matysim“, – nuo tiesaus atsakymo išsisuko J. Sartauskas.

Politinis šou

Dienraštis „Šiaulių naujienos“ ne kartą rašė apie V. Damulevičiaus valdymo ypatumus. Administracijos vadovas dažnai vadovaudavosi savo principais, bet ne įstatymais ar Vyriausybės potvarkiais. Vyriausybės atstovo tarnyba ne kartą teikė reikalavimus Savivaldybei, kad vykdytų įstatymus ar kitus teisės aktus.

Pagaliau miesto valdžioje atsiradusi opozicija turėtų duoti naudos pačiam miestui, tačiau vargu ar to galima tikėtis. Spaudos konferencijoje dalyvavę valdžios atstovai ne kartą pabrėžė, kad kadencija įpusėjusi, o nepadarytų svarbių darbų – daugybė. Tad naivu būtų tikėtis, kad subyrėjusi valdančioji koalicija sugebės tuos darbus iki artėjančių rinkimų užbaigti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius