Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 27

Valdantieji atvėrė sau kelią kapoti neįtikusių institucijų vadovų galvas

Parlamente ketvirtadienį priimtos Seimo statuto pataisos, kurios atrišo rankas parlamento daugumai atleisti neįtikusius institucijų vadovus.
Darius Valys
Darius Valys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pataisos numato, kad nepritarus institucijos vadovo, kurį skiria Seimas, ataskaitai, inicijuojamas nepasitikėjimas juo.

O, nepritarus ataskaitai, siūloma valstybės vadovui atleisti jį iš pareigų. Sprendimas dėl valstybės institucijų vadovų atleidimo iš einamų pareigų bus priimamas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma.

Tai yra noras žaisti savo politinius žaidimus, nežinau, ar prieš prokurorą, ar su prezidente galynėtis. Jeigu nusitaikėte į generalinį prokurorą, reikia politinės drąsos imti ir atleisti, o jūs tampote į šonus statutą, – piktinosi A.Kubilius.

Už tokį statuto straipsnio pakeitimą balsavo 77 parlamentarai, prieš – 19, susilaikė 5.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės pritarimo šioms pataisoms nereikia, nes Seimo statutas – vienintelis įstatymo galią turintis dokumentas, kurio prezidentas negali vetuoti.

Institucijų, kurių vadovus palies naujoji tvarka, yra 15, tarp jų – Generalinė prokuratūra, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Opozicijos lyderis, konservatorius Andrius Kubilius agitavo nepriimti tokios pataisos, nes ji atvers galimybes Seimo daugumai turėti kišeninį generalinį prokurorą, STT direktorių, ar kitos institucijos vadovą.

„Tai yra noras žaisti savo politinius žaidimus, nežinau, ar prieš prokurorą, ar su prezidente galynėtis. Jeigu nusitaikėte į generalinį prokurorą, reikia politinės drąsos imti ir atleisti, o jūs tampote į šonus statutą. Tai – gėdingas cirkas, kam mums prieš pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai, reikia užsiimti tokiomis akrobatikomis?“ – klausė A. Kubilius.

Kitas konservatorius Jurgis Razma atkreipė dėmesį, kad ir be šios pataisos Seimas gali prezidentui rekomenduoti atleisti kurios nors institucijos vadovą, kuris nesusitvarko su darbu.

„Palikus galioti šį straipsnį būtų labai politizuotas pareigūnų skyrimas ir atleidimas, atsiras pagunda kapoti pareigūnų, kurie nepriimtini dauguma, galvas“, – pabrėžė jis.

Dažnai generalinį prokurorą Darių Valį kritikuojančios Darbo partijos (leiboristų) atstovas Kęstutis Daukšys aiškino, kad privačiame sektoriuje nebūna taip, kad akcininkai mato, jog vadovas nesusitvarko su darbu ir jo neatleidžia.

„Jei nesugeba atlikti tikslų, kuriuos nustatė Seimas, Seimo valia pasakyti, kad tu gal ir geras žmogus, bet nesugebi, eik kitą darbą dirbti. Gal yra tiek prisodinta kišeninių pareigūnų, kad kažkam neramu?", – oponentams bandė įgelti jis.

Seimo „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas Petras Gražulis aiškino, kad neretai institucijų vadovai pristatyti ataskaitų į Seimą ateina nepasirengę, ataskaitos nuobodžios, o jie nesugeba atsakyti į užduodamus klausimus ir taip demonstruoja nepagarbą parlamentui.

„Gerbkime save. Reikia galimybės atstatydinti tokį vadovą. Jeigu savęs patys negerbiame, kas gerbs Seimą, jei mes patys išleidžiame visą valdžią iš rankų?“, – piktinosi jis.

Statuto pataisos – D.Valiui?

Opozicija ne kartą pabrėžė, kad tokius statuto pakeitimus valdantieji inicijavo tam, kad iš posto išverstų generalinį prokurorą D.Valį.

Antradienį Seimo dauguma nubalsavo prieš prokuratūros praėjusiųjų metų ataskaitą. Prieš ataskaitą daugiausiai balsavo „darbiečiai“, „Drąsos kelio“ atstovai ir Liberalų sąjūdis, keli „tvarkiečiai“, dalis socialdemokratų balsuodami susilaikė.

„Prezidentė dabar savotiškoje situacijoje“, – 15min.lt situaciją komentavo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas Stasys Šedbaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius