-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 14 /21:20

Valdantieji išsiskirstė nesutarę dėl mokesčių. Dėl koalicijos ateities irgi „yra įvairių nuomonių“

Beveik tris valandas už uždarų durų taręsi, kokius reikia didinti mokesčius ir kaip karpyti kitų metų išlaidas, valdantieji išsiskirstė nieko nenusprendę. Liberalų ir centro sąjungos pirmininkas Algis Čaplikas po posėdžio teigė, kad jų pozicija nesikeičia: pervedimų į privačius pensijų fondus mažinti nereikia. Tokią poziciją trečiadienį išsakė ir prezidentė Dalia Grybauskaitė. Į klausimą, ar nepavykus susitarti grius koalicija, A.Čaplikas teigė, kad šiuo klausimu „yra įvairių nuomonių“.
Pasak E.Masiulio (dešinėje), nieko baisaus, jei programa bus baigta ne iki kito penktadienio, kaip norėtų A.Kubilius, bet porą dienų vėliau.
Andrius Kubilius ir Eligijus Masiulis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Kai susitarsime, jums pasakysime“, – taip į beveik visus žurnalistų klausimus atsakinėjo liberalcentristų vadovas. Politikas prašė jo nekamantinėti, nes „derybos vyksta už uždarų durų, o ne prieš televizijos kameras“.

Jis teigė, kad liberalcentristų pozicijos nesikeičia: „2 proc. Ir tai yra vertybė, kurią reikia saugoti“.

Liberalų sąjūdžio atstovai trečiadienį teigė sutinkantys, kad pervedimai į privačių pensijų fondus būtų sumažinti 0,5 proc., tuo metu konservatoriai aiškino, kad šiuos pervedimus reiktų kirsti 1  proc.

„Kalbame ne tik apie pensijų fondus, kalbame ir apie kitus įstatymus, tikimės pasiekti kompromisą, – kalbėjo A.Čaplikas. - Nėra lengva situacija, nėra labai paprasta, visi turime skirtingas nuomones, bet suprantame, kad bendram labui reikia susitarti, bet jeigu nepavyks, mes paskelbsime“.

Seimo pirmininkė konservatorė Irena Degutienė sakė, kad trečiadienį buvo parengtas trijų valdančiųjų frakcijų susitarimo projektas, tačiau jį dar turi apsvarstyti valdančiosios frakcijos. Toliau tartis dėl mokesčių politikai ketina ketvirtadienį.

„Tada galėsime visiems pasakyti, kokia mūsų darbo forma ir ką mes toliau darysime, dėl ko šimtu procentų susitarėme, ir dėl ko vieni ar kiti padarė kažkokias nuolaidas. Kol nėra parašų, tai nėra šimtaprocentiniai susitarimai, kuriais gali vadovautis ir sakyti, kad viskas bus tvarkoj. Atkarpa nueita, bet dar ne visa“, – aiškino I.Degutienė.

J.Razma: nesame įsikabinę į „prabangos mokesčius“

Prieš koalicijos susitikimą konservatoriai susirinko aptarti derybinių pozicijų. Po Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos posėdžio parlamentaras Jurgis Razma teigė, kad konservatoriai linkę pritarti 1 proc. sumažinti pervedimus į privačių pensijų fondus. Liberalų atstovai su tuo nesutinka, jie nori, kad pervedimai į šiuos fondus sumažėtų tik 0,5 proc. – iki 1,5 proc.

Sąžininga derybų baigtis būtų ties viduriu, bet mes pasikalbėsime, – sakė Jurgis Razma.

„Sąžininga derybų baigtis būtų ties viduriu, bet mes pasikalbėsime. Tačiau aš negaliu sakyti, kad mes būsime užsispyrę dėl to 1 proc.“ – žurnalistams sakė J.Razma. Jis yra įregistravęs įstatymo pataisas, pagal kurias pervedimai į privačius pensijų fondus būtų sumažinti iki 1 proc.

Jo teigimu, tai biudžetui duotų papildomus 190 mln. Lt. Tačiau J.Razma pabrėžė, kad to neužtektų tam, kad nuo kitąmet būtų galima grąžinti pensijas į prieškrizinį lygį.

„Dabar derybinė situacija tokia, kad diskutuojame dėl pačių įvairiausių pasiūlymų. Tik turime tokius kelis atraminius siekius, kad senatvės pensijos nuo kitų metų būtų visiškai atkurtos ir  negalime padidinti biudžeto deficito daugiau negu 3 proc. nuo BVP. O kokiomis priemonėmis tai pasiekti, mes pasiryžę diskutuoti“, – sakė jis.

J.Razma aiškino, kad konservatoriai nėra įsikabinę į vadinamųjų prabangos mokesčių įstatymų nuostatas. „Ypač projekte dėl transporto priemonių apmokestinimo. Pripažįstame, kad jie buvo parengti gana skubotai dėl apmokestinimo principų. Kas dėl transporto apmokestinimo, reikėtų pereiti prie apmokestinimo pagal vertę. Yra daug siūlymų. Iš tiesų reikia realistiškai vertinti padėtį mes nesame užsispyrę, kad kažkoks mokestis žūtbūt turi būti“, – sakė konservatorius. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius