Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 23

Valdantieji: prezidento rinkimai mūsų nesuskaldys (papildyta 12.15 val.)

Valdančioji koalicija yra stipri ir jos nesuskaldys net prezidento rinkimų metu prasidėjusios partijų kovos – taip po šimto dienų kartu kalba permainų koalicijos partneriai. Tuo tarpu opozicijos lyderis Gediminas Kirkilas teigia, kad Permainų koalicija užsiima vien verkšlenimu ir blaškymusi.
Spaudos konferencija
Valdantieji įtikinėjo, kad koalicija yra tvirta it mūras. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šimtadienio proga su žiniasklaida susitikę koalicijos partneriai Andrius Kubilius, Artūras Zuokas, Eligijus Masiulis ir Arūnas Valinskas tvirtino, kad svarbu žiūrėti ne į praeities klaidas, o į ateitį.

Premjeras A.Kubilius kartojo, kad koalicija paveldėjo sunkesnę finansinę ir ekonominę padėtį nei įsivaizdavo. Pasak jo, svarbiausias naktinių posėdžių rezultatas – stabilus litas ir sausio mėnesį išmokėtos pensijos. Esą kitaip to padaryti nebūtų pavykę.

Didžiausia klaida – atėjimas

Paklaustas, ką laikytų didžiausia padaryta klaida, premjeras teigė, kad patį atėjimą į valdžią. „Didžiausia klaida yra eiti į valdžią, bet tokių klaidų negali išvengti, o visa kita – tai darbinės klaidos ir netikslumai, kuriuos privalome pastebėti ir taisyti. Klaidų buvimas yra neatimama darbų dalis“, – kalbėjo A.Kubilius.

Didžiausia klaida yra eiti į valdžią, bet tokių klaidų negali išvengti, o visa kita – tai darbinės klaidos, – A.KubiliusTolesni valdančiųjų planai – dirbti su ekonomikos skatinimo planu, taip pat paruošti įstatymų paketą, gerinantį verslo biurokratinę aplinką, imtis finansinių institucijų stabilizavimo, pertvarkyti Lietuvos teismų sistemą.

E.Masiulis rems Valinską?

Paklausti, kaip koalicija elgsis per ateinančius prezidento rinkimus, kai vienas partnerių A.Valinskas kandidatuoja – t. y. ar rems jo kandidatūrą pirmajame arba antrajame ture, valdantieji nebuvo vieningi.

Liberalų ir centro sąjungos lyderis A.Zuokas teigė, kad jų partija dar nėra numačiusi kandidato. „Jei A.Valinskas pakeis Seimo langus, tai gal ir jį paremsime“, – juokavo liberalas. Eligijus Masiulis teigė, kad jo vadovaujamas Liberalų sąjūdis neatmeta galimybės per rinkimus remti A.Valinsko kandidatūrą. „Suvažiavimo metu priimsime sprendimą, kaip elgtis per rinkimus. Variantų yra daug, svarstome ir A.Valinsko kandidatūrą, artimiausiu metu išgirsime dar kandidatų“, – teigė E.Masiulis.

A.Kubilius teigė, kad jų partija kaip kandidato nėra numačiusi A.Valinsko, tačiau jis esantis įsitikinęs, kad koalicija per rinkimus atlaikys partijų konkurenciją. „Per šimtą dienų koalicija pasirodė tokia stipri, kad gali įveikti visus galimus sunkumus. Jei reikės, priimsime sprendimą dėl keturių prezidento postų ir visi turėsime savo prezidentą“, – gerai nusiteikęs kalbėjo premjeras.

Blaškosi ir verkšlena

Tuo tarpu opozicijos lyderis ir buvęs premjeras Gediminas Kirkilas permainų koalicijos šimtadienio proga dar kartą pažėrė kritikos – esą jų valdymas atnešė sumažėjusį BVP, padidėjusiį nedarbą nesurinktą planuotą biudžetą. „Nepamenu, kad kokia nors Vyriausybė taip nesėkmingai pradėtų darbą“, – kalbėjo G.Kirkilas. Pasak jo, permainų koalicija užsiima vien verkšlenimu ir blaškymusi.

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Gediminas Kirkilas
Gediminas Kirkilas

Kaip didžiausią A.Kubiliaus padarytą klaidą buvęs premjeras įvardijo sprendimą pradėti nuo biudžeto balansavimo, o ne nuo verslo skatinimo ir ekonomikos gaivinimo.

Savo įpėdiniui G.Kirkilas siūlo artimiausiu metu atnaujinti derybas dėl atominės elektrinės darbo pratęsimo, naudoti Europos struktūrinių fondų lėšas nedarbui mažinti, baigti persekioti kitaminčius padedant Liustracijos komisijai.

Rinkimai išardys koaliciją?

Socialdemokratų lyderis spėja, kad koaliciją išardys prasidėjęs prezidento rinkimų maratonas. Pasak jo, koalicija nėra vienijama bendro politinio požiūrio, o tik valdžios. Dėl šios priežasties, pasak jo, steigiamos nauja ministerija ir viceministrų pareigybės – kad būtų kuo daugiau politinių postų.

Taip pat jis stebėjosi, kad nekeliamas bendras kandidatas į prezidentus. „Tai nesutvirtins koalicijos. Patys rinkimai privers jų kandidatus kaltinti vieniems kitus“, – mano G.Kirkilas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius