Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 16

Žiūrėdamas filmą apie save Valdas Adamkus jautėsi nejaukiai

Ketvirtadienį pristatyta pirmoji dokumentinio filmo apie kadenciją baigusį prezidentą Valdą Adamkų dalis. Į filmo pristatymą kino teatre „Forum Cinemas Vingis“ atvykęs V.Adamkus prisipažino, kad filmo kūrėjams teko pavargti, kol įkalbino jį filmuotis, o žiūrėdamas filmą jautėsi nejaukiai.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Atvirai pasakius, jaučiuosi nejaukiai, nes yra jausmas, tarsi žiūri apie kažką kitą, bet jokiu būdu ne apie save. Turiu pasakyti, kad tas jausmas visada lydėjo, nes buvo pasakyta „darome“, neklausus „o gal darysime“. Bet padaryta profesionaliai“, – sakė jis.

Į filmo pristatymą V.Adamkus atėjo jau matęs filmą, į renginį atvyko daug kadenciją baigusio prezidento bičiulių.

V.Adamkus pabrėžė, kad filmą jam būtų lengviau vertinti, jeigu šis būtų ne apie jį. „Tada sakyčiau, kad patiko“, – teigė jis.

Jis tikino jokių pageidavimų filmo kūrėjams neturėjęs. V.Adamkus atskleidė, kad filmo idėją jis priėmė be entuziazmo.

„Visada sau esi kritiškas ir atrodo, kad gali padaryti kitaip. Nieko nepadarysi, turbūt visiems tas", – pridūrė jis.

V.Adamkienė: Buvo liūdna žiūrėti

V.Adamkaus žmona Alma Adamkienė žurnalistams teigė, jog kai kas filme jai patiko, o kai kas – nelabai.

„Patiko gražūs vaizdai, kad vaikščiojo po Čikagą, prisiminimai. Labai nepatiko, kai rodė pirmus namus, kuriuose gyvenome, dabar visas rajonas pasikeitė, patamsėjo, viskas pasikeitė. Liūdna buvo žiūrėti", – prisipažino ji.

A.Adamkienė teigė negalėjusi pagalvoti, kad kada nors apie jos vyrą bus pastatytas filmas.

Scenarijų filmui parašęs Arnas Ališauskas sakė, jog buvo tik laiko klausimas, kada kas nors sugalvos padaryti filmą apie V.Adamkų – išskirtinę figūrą su išskirtine patirtimi. „Idėja kabojo ore, ją ir anksčiau ar vėliau reikėjo realizuoti. Toks filmas negalėjo neatsirasti", – pridūrė jis.

Anot scenarijaus autoriaus, filmo tikslas – parodyti tą V.Adamkaus pusę, kuri lieka už kadro, kai jis yra varžomas protokolo.

Rudenį filmą ketinama parodyti per „LRT Televiziją".

Filmo kūrėjai teigia mėginę kuo autentiškiau perteikti V.Adamkaus savijautą vienu ar kitu gyvenimo momentu. Kuriant filmą lankytasi Kaune, Nidoje, Čikagoje, namų ir darbo aplinkoje Vilniuje, panaudota daugybė archyvinės medžiagos – nuotraukų, vaizdo kadrų.

Po kurio laiko turėtų pasirodyti antroji filmo dalis, o pirmojoje daugiausiai dėmesio skiriama V.Adamkaus vaikystei senajame Kaune, sportinei veiklai, rezistencinėms pastangoms II pasaulinio karo metais, emigracijai ir įsitvirtinimui JAV, profesinei karjerai. Ir kartu – plačiajai visuomenei dažniausiai nematomai jo žmogiškajai, namų aplinkai, buičiai, bičiuliams ir draugams.

„Kalbantis šiomis temomis, itin šilti ir vertingi Almos Adamkienės, prezidento bičiulių Algirdo Biručio, Gabrielio Žemkalnio, Juozo Kazicko prisiminimai ir pasakojimai“, – teigia filmo autoriai.

Senarijų kūrė Arnas Ališauskas, filmo režisierė – Edita Kabaraitė, operatorius – Žilvinas Ruminas, montažo režisierius – Gintautas Vasiliauskas, prodiuseris – Laurynas Šeškus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius