Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 10

Valdas Adamkus: JAV planavo į Lietuvą integruoti 7–9 Gvantaname kalintus asmenis

Amerikiečiai planavo Lietuvoje apgyvendinti grupę Gvantanamo kalinių, kurie esą buvo mažiau pavojingi. Buvo siūloma tuos asmenis apgyvendinti nuošaliose gyvenvietėse ir integruoti į bendruomenes. Apie tai portalui 15min.lt trečiadienį pasakojo kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Briuselyje, per Europos Sąjungos prezidentų susitikimą, prie manęs priėjo JAV atstovai ir paklausė, ar sutikčiau papusryčiauti. Jie nepasakė, apie ką kalbėsime, su kuo susitiksiu. Aš mielai sutikau“, – portalui 15min.lt pasakojo prezidentas V.Adamkus.

Intriguojantis amerikiečių pasiūlymas

Politikas negalėjo pasakyti tikslios datos, tačiau tai įvyko per antrąją kadenciją – 2004–2009 metais.

„Mes pusryčiavome su trimis JAV atstovais. Jie manęs paklausė, ar Lietuvoje būtų galimybė apgyvendinti 7–9 kalinius iš Gvantanamo, integruoti juos į mūsų visuomenę. Buvo kalbama apie mažiau apgyvendintas, nuošalias vietoves. Kaip man aiškino, tie kaliniai buvo nepavojingi. Aš kategoriškai atsisakiau ir paaiškinau, kad tokie dalykai Lietuvoje neįmanomi“, – prisiminė prezidentas.

Tą kartą V.Adamkus amerikiečiams paaiškino, kad svetimi, egzotiškos išvaizdos žmonės nuošaliose gyvenvietėse iškart sukeltų įtarimų ir tai išaiškėtų jau kitą dieną. 

„Jie sutiko su mano pastabomis ir daugiau apie tai nekalbėjome“, – sakė V.Adamkus.

Politikas prisiminė, kad vėliau šitą klausimą iškėlė Valstybės saugumo departamento pareigūnai – buvo svarstoma galimybė kalinius iš Gvantanamo apgyvendinti Nemenčinėje. Greičiausiai, Lietuvos kariuomenės generolo Adolfo Ramanausko kovinio rengimo centre.

Buvo svarstoma galimybė kalinius iš Gvantanamo apgyvendinti Nemenčinėje. Greičiausiai, Lietuvos kariuomenės generolo Adolfo Ramanausko kovinio rengimo centre.

„Aš pats nuvykau į Nemenčinę, apžiūrėjau tą teritoriją, patalpas, ten buvo kažkoks pareigūnų mokymo centras. Kategoriškai pasakiau, kad tai yra neįmanoma. Buvo akivaizdu, kad ten nėra tinkamų saugumo priemonių ir mes negalime priimti tokių kalinių. Nuo to laiko tas klausimas nebuvo keliamas“, – kalbėjo prezidentas.

2009 m. Lietuva oficialiai svarstė galimybę priimti kelis kalinius iš Gvantanamo kalėjimo. Tuomet buvo kalbama apie ne mažiau nei 10 kalinių. Tačiau po svarstymų tokia galimybė buvo atmesta.

Negali patikėti, kad Lietuvoje buvo kalinami įtariami teroristai

V.Adamkus kelis kartus pabrėžė, kad net ir paviešinus JAV Senato ataskaitą, netiki, kad Lietuvoje buvo kalinami CŽV kaliniai.

„Tai, kad kažkas kažką nustatė, man nėra įrodymas. Aš bendravau su mūsų saugumo struktūrų vadovais, jie ne kartą mane patikino, kad jokių kalinių nebuvo. Kol nepamatysiu oficialių dokumentų, kur juodu ant balto parašyta, kad Lietuvoje tikrai buvo kalinami šitie žmonės, tol nepatikėsiu“, – kalbėjo prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius