Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 10 /09:01

Valdas Adamkus: Lietuvai kyla reali grėsmė dėl imperialistinių Rusijos tikslų

Imperialistiniai Rusijos tikslai šiandien kelia Lietuvai realią grėsmę, bet saugumo suteikia narystė NATO, sako kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Sekant įvykius, kas darosi mūsų pašonėje, Rytuose, ir tam tikrus pasisakymus, ypač kai kurių pareigūnų, Dūmos narių, kurie sako, kad Seime galima išsakyti daug ką, daugiau nei bet kur kitur, – bet yra aiškiai pasisakoma prieš Lietuvos ir kitų Baltijos valstybių nepriklausomybę. Mano supratimu, reali grėsmė Lietuvai egzistuoja“, – antradienį Žinių radijui sakė V.Adamkus.

Jo teigimu, grėsmę kelia imperialistiniai kaimynės Rusijos kėslai.

„Jeigu su Ukraina bus „susitvarkyta“, man atrodo, imperialistiniai Rusijos tikslai yra nepasikeitę ir jie bandys susigrąžinti tai, kas buvo brutaliai 1940 metais įvykdyta prieš Lietuvą ir kitas Baltijos valstybes. Todėl Lietuvoje rodomas nerimas ir imamasi tam tikrų žingsnių, man atrodo, kad tai yra pamatuota“, – kalbėjo kadenciją baigęs prezidentas.

Anot jo, Lietuvos narystė NATO suteikia tam tikrą saugumą, Lietuvai tik reikia pasirūpinti gynyba, kol Aljanso pajėgos atvyks į pagalbą.

„Mūsų pareiga atitinkamai pasirengti ir padėti NATO pajėgoms spėti priartėti arba būti Lietuvoje ir pasipriešinti rusų agresijai“, – teigė V.Adamkus.

Kadenciją baigęs prezidentas taip pat sakė pritariantis Valstybės gynimo tarybos siūlymui penkeriems metams grąžinti šauktinius. Pasak jo, tarnyba kariuomenėje parengia jaunuolius gyvenimui, suformuoja asmenybes.

„Devynių mėnesių laikotarpis yra gana trumpas, tai ir savotiškas patriotizmo išreiškimas. Pačią idėją remiu, man tik atrodo, kad reikia labai protingai ir atsargiai daryti tam tikras atrankas“, – tvirtino V.Adamkus.

Kalbėdamas apie situaciją Ukrainoje ir tarptautinės bendruomenės veiksmus, buvęs Lietuvos vadovas sakė, kad, jo nuomone, su agresiją Ukrainoje vykdančia Rusija reikėtų elgtis griežčiau.

„Kremlius supranta tik jėgos pozicijų kalbą, ir tik ta kalba su juo reikia kalbėti“, – sakė jis. Anot V.Adamkus, taip pat reikėtų Rusijai taikyti daugiau sankcijų.

V.Adamkus Lietuvos prezidento pareigas ėjo 1998-2003 ir 2004-2009 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius