Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 27

Valdas Adamkus meta įtarimų šėšėlį ne tik ant Vytauto Landsbergio?

Kas ir kodėl šantažavo Valdą Adamkų? Tokių spėlionių bangą politikos viršūnėse sukėlė pats kadenciją baigęs prezidentas, pristatęs būsimą knygą apie savo veiklą.
Prezidentas Valdas Adamkus
Prezidentas Valdas Adamkus / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Apie prezidentavimo metu patirtą šantažą V.Adamkus prabilo užvakar, pristatydamas dar nepasirodžiusią knygą „Paskutinė kadencija. Prezidento dienoraščiai”. „Lietuvos rytas“ aiškinasi, kas galėjo šan tažuoti prezidentą. 

Politikas neįvardijo jį šantažavusių asmenų, tačiau užsiminė turįs įrodymų – ranka rašyti nurodymai, kaip elgtis vienoje ar kitoje situacijoje, kokį priimti sprendimą, jam buvo atsiųsti faksu.

Vieną penktą valandą ryto gautą faksogramą jis išsaugojo.

V.Adamkus svarstė, kad turimus dokumentus galbūt leis paviešinti tiktai praėjus penkiasdešimt metų po mirties, nes dalis jam nurodinėjusių asmenų Lietuvoje yra beveik dievinami, todėl atskleidus jų darbus būtų sugriauta visuomenės iliuzija ir tikėjimas tais asmenimis, taip pat dabar netikslinga aštrinti sudėtingos politinės situacijos.

Užuominos apie V.Landsbergį?

Vis dėlto kai kurios V.Adamkaus užuominos apie jį galėjusius šantažuoti asmenis – iškalbingos. Politikas užsiminė, kad šiandien yra žmonių, kuriais šventai tikime ir vos jiems nesimeldžiame už jų nuopelnus atkuriant nepriklausomybę.

Vakar dauguma „Lietuvos ryto” kalbintų Lietuvos politikų neabejojo, kad ši užuomina meta šešėlį ant dešiniųjų patriarcho, europarlamentaro Vytauto Landsbergio. Neatmetama, kad jis galėjo bandyti daryti įtaką kai kuriems V.Adamkaus sprendimams dėl personalijų.

Kaip pavyzdys minimas valdančiųjų susikirtimas su prezidentu dėl buvusio Aukščiausiojo teismo pirmininko Vytauto Greičiaus atleidimo iš pareigų. Gali būti, kad V.Landsbergis tuometį šalies vadovą galėjo bandyti atkalbėti nuo šio žingsnio.

Tačiau vakar „Lietuvos ryto” paklaustas apie šias užuominas V.Landsbergis buvo itin nekalbus: „Klauskite paties V.Adamkaus. Nėra čia ko už jį spėlioti. Tai jo reikalas. Jis paleidžia dūmus ir vengia viešumo. Aš jokių versijų neturiu.”

V.Uspaskicho versija 

Tai, kad užkulisiniai politikos veikimo būdai, apie kuriuos prakalbo V.Adamkus, labiausiai atspindi V.Landsbergio stilių, vakar drąsiausiai kalbėjo Darbo partijos vedlys Viktoras Uspaskichas.

Europarlamentaras „Lietuvos rytui” pareiškė, kad buvusio šalies vadovo atviravimas apie patirtą šantažą jo ypač nenustebino: „Manau, prezidentas nemeluoja. Per vieną pokalbį pietų metu iš jo irgi esu girdėjęs vieną pavardę. Jos neatskleisiu, bet manau, kad dabar V.Adamkus turi galvoje kitus asmenis.”

„Kokius?”

„Arba V.Landsbergį, arba Artūrą Zuoką. Pirmasis tai galėjo daryti, nes jaučia turįs moralinę teisę pamokslauti, o dabartinis Vilniaus meras – todėl, kad rėmė prezidentą per rinkimus”, – savo versiją dėstė V.Uspaskichas.

Pats A.Zuokas neigia šantažavęs V.Adamkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius