Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 25

Valdas Adamkus: „Nejaugi nematome pastangų vis labiau nuvertinti žmogų ir jo laisvę?“

Buvęs Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus sako labai nerimaujantis dėl šiandien vykstančio Lietuvos politinio gyvenimo ir sprendimų, kuriais vis labiau nuvertinamas žmogus ir jo laisvė. V.Adamkus įspėjo, kad prieš kitų metų rinkimus tokios tendencijos tik stiprės, todėl ragino visuomenę aktyviau kovoti už demokratiją ir tas vertybes, kurių siekta prieš trisdešimt metų.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tai V.Adamkus kalbėjo praėjusį penktadienį tardamas „Santaros-Šviesos“ suvažiavimo atidarymo žodį.

Buvęs prezidentas akcentavo, kad „Santara-Šviesa“ vienijo ir vienija stiprias visuomenines, kūrybines, intelektualines tautos galias.

„Tokiu būdu ji tapo ne tik svarbia išeivijos organizacija, bet ir kovotoja už Lietuvos laisvę“, – „Santaros-Šviesos“ judėjimo nuopelnus priminė V.Adamkus.

„Džiaugiuosi, kad ir atkūrus nepriklausomybę „Santara-Šviesa“ rado savo vietą Lietuvos viešajame gyvenime, kad ji vėl telkia visuomenės, mokslo, kultūros klausimams neabejingus žmones“, – pažymėjo buvęs šalies vadovas.

91-erių metų V.Adamkus paragino prisiminti santariečių šūkį: veidu į Lietuvą. Jo teigimu, prieš trisdešimt metų dabartinė Lietuva Sąjūdžiui atrodė kaip svajonė, tačiau dabar vykstantys politiniai procesai kelia rimtą nerimą.

„Su nerimu stebiu šiandien vykstančius Lietuvos politinio gyvenimo sprendimus, kurie, mano vertinimu, priešingi tiems idealams, kurių siekėme mūsų laisvės kovoje“, – kalbėjo buvęs prezidentas.

„Nejaugi nematome pastangų vis labiau nuvertinti žmogų ir jo laisvę?“, – retoriškai klausė V.Adamkus. „Ar man vienam susidaro įspūdis, kad Lietuva, jos žmonės, jos dabartis ir ateitis kai kuriems piliečiams tampa vien ciniško verslo plano dalimi?“, – pridūrė jis.

Visi matome, kad artėjant kitų metų rinkimams jau atvirai menkinama demokratija, mojuojama taip vadinama tvirta ranka, abejojama Lietuvos geopolitinių sprendimų teisingumu.

V.Adamkus pasidžiaugė kovotojo už laisvę Adolfo Ramanausko-Vanago palaikų atradimu. Jo teigimu, tinkamas ir garbingas palaidojimas primins jo ir kitų kovotojų žygdarbį.

„Bet tuo pačiu esu baisiai įskaudintas ir pažemintas, kai prasidėjo žaidimas saugumo pažymomis, prasidėjo kaltinimai ir išsisukinėjimai, teismo vilkinimas nuo pat pirmo posėdžio“, – netiesiogiai apie „MG Baltic“ ir politinės korupcijos skandalą kalbėjo buvęs šalies vadovas.

„Tai simptomai. Bet liga yra daug rimtesnė, grėsmingesnė ir, kas apmaudu, smarkiai užleista. Optimistiškai tikiu, kad ji pagydoma“, – apibendrino V.Adamkus, pabrėždamas, kad Lietuva šaukte šaukiasi padoraus ir pagarbą žmogui atspindinčio viešojo gyvenimo.

„Šiandien mūsų politikai, teisėsauga nepajėgia užtikrinti skaidraus valstybės gyvenimo. Valstybei vėl reikalinga visuomenės pagalba. „Santarai-Šviesai“ metas prisiminti, kad mes ne tik kultūrai, bet ir visuomenei įsipareigojusi bendruomenė. Metas kiekvienam neabejingam vėl atsisukti veidu į Lietuvą, nes valstybei verkiant reikia tokios tautos, kuri sujungtų politikų ir intelektualų, mokslininkų ir menininkų, profesorių ir studentų, miesto ir kaimo pastangas“, – pabrėžė jis.

„Kad būtų sunaikinta ta moralinė pelkė ir įveiktas tiesos, teisingumo nuvertinimas, kuris tiesia kelią naujiems, taip vadinamiems gelbėtojams. O jie jau eina. Visi matome, kad artėjant kitų metų rinkimams jau atvirai menkinama demokratija, mojuojama taip vadinama tvirta ranka, abejojama Lietuvos geopolitinių sprendimų teisingumu“, – įspėjo V.Adamkus.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Valdas Adamkus
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Valdas Adamkus

Jo teigimu, cinizmas turi sulaukti deramo atkirčio ir viešos kritikos.

„Kas, jei ne tokios organizacijos kaip „Santara-Šviesa“, turi pirmiausia reaguoti į visuomenės skaldymo ir priešinimo, valstybės menkinimo pastangas?“ – klausė buvęs valstybės lyderis.

V.Adamkus priminė lenkų intelektualo Adamo Michniko citatą: „Neišmokau mylėti savo tėvynės užmerktomis akimis ir nulenkta galva“. „Neišmokau ir aš, ir mano bičiuliai santariečiai. Todėl linkiu, kad „Santara-Šviesa“, jos žmonės aktyviau, veržliau, o jei reikia ir agresyviau dalyvautų Lietuvos laisvės byloje“, – ragino V.Adamkus.

Jis pabrėžė, kad dabar sprendžiama kiek kitokia Lietuvos laisvės byla, tačiau jos pasekmės turės didelę įtaką.

„Sprendžiama byla dėl teisės gyventi oriai, ne grupių interesais, bet vertybėmis, žmogaus teisėmis ir geranoriškumu grįstą gyvenimą“, – kalbėjo V.Adamkus, pažadėdamas, kiek leis sveikata, prisidėti prie bendros kovos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius