Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 11

Valdas Benkunskas: turėtume skelbtis opozicija, bet nežinome, kam oponuoti

Politinė krizė Vilniaus miesto savivaldybės taryboje. Iš valdančiosios daugumos išmesti konservatoriai nebežino, kaip elgtis. Jei būti opozicijoje, tai kol kas net neaišku kam oponuoti. Ar Vilniuje dar yra valdančioji dauguma? Jei ne, tai kokios alternatyvos? Apie chaosą Vilniaus valdžioje, laidoje „Dėmesio centre“ pokalbis su Vilniaus meru Remigijumi Šimašiumi, vicemerais Gintautu Palucku ir Valdu Benkunsku bei dar dviem miesto tarybos nariais – Vidmantu Martikoniu ir Artūru Zuoku.
Valdas Benkunskas ir Remigijus Šimašius
Valdas Benkunskas ir Remigijus Šimašius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

– Pone Šimašiau, tai kaip yra šiandien, antradienį, yra dauguma ar ne?

R.Šimašius: Išbridimas iš krizės vyks rytoj. Mes jau nuo gegužės esame tokioje situacijoje, kai sprendimai priimami sunkiai, reikia ieškoti opozicijos paramos. Valdančioji koalicija de facto buvo sugriuvusi per visą vasarą. Prieš savaitę paskelbiau, kad ieškau naujos koalicijos, kuri būtų veiksminga, tai rytoj iš esmės tai ir įvyks.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

– 15 liberalų yra Vilniaus miesto taryboje, tačiau suprantu, kad bent 4 iš jų apie politinę situaciją Vilniaus mieste galvoja kitaip nei meras. Pone Martikoni, jūs nesate R.Šimašiaus sąjungininkas šioje koalicijos dėlionėje?

V.Martinkonis: Jūs suprantate klaidingai. Mes taryboje kuriame grupę, norime, kad ir dešinioji pusė, liberalai išgirstų tai, ką mes kalbame. Mes taip pat, dabar tik įforminome tai, ko seniai siekėme ir kas jau buvo de facto. Reikia dirbti miestiečių naudai ir nesvarbu, kokia politinė jėga tą siūlo. Šiandien siūlo konservatoriai, bet blokuoja kita mūsų dešinioji pusė. Siūlom mes, tada konservatoriai daro viską, kad tik sulūžtų mūsų kažkoks sprendimas. Tai mūsų tikslas palaikyti miestiečiams naudingus sprendimus, nesvarbu kas besiūlytų. Kviečiame daryti plačią koaliciją.

– Pone Šimašiau, tai vis dėlto yra tam tikras skilimas tarp pačių liberalų?

R.Šimašius: Patikslinsiu, nors trys žmonės įkūrė grupę, bet jie yra frakcijos nariai ir lieka frakcijos nariais. Tai yra tik tam tikrų vienijančių darinių išryškinimas. Lygiai kaip ir kitos grupės įkurtos savivaldybėje, tik tiek, kad jos paprastai vienija politikus iš skirtingų frakcijų. Nematau tame nieko ypatingo. Kalbant apie darbus ir veiksmingą koaliciją, tai turime bendrą mintį ir tai trečiadienį tarybos posėdyje paaiškės.

– Pone Benkunskai, jūsų frakcija Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) yra kaip ir pašalinta, eliminuota iš valdančiosios koalicijos. Suprantu, kad trečiadienį TS-LKD palaikys nepasitikėjimą vicemerais, tokia jūsų pozicija?

V.Benkunskas: Ne visai taip. Mero pareiškimai, kad konservatoriai yra inkarais trukdo dirbti ir t.t. nelabai atitinka tas faktines aplinkybes. Dar keisčiau atrodo tai, kad po to kai Liberalų sąjūdis gavo įtarimus baudžiamojoje byloje bandė sakyti, kad tai niekaip nesusiję su Vilniaus atveju ir mes bandėme girdėti, tiesti pagalbos ranką. Tačiau mainais į tą pagalbą gavome nemalonų smūgį, pasakymą, kad mes nieko dvejus metus neveikėme ir su mumis toliau dirbti neįmanoma. Mes nesilaikome įsikibę į koaliciją, jei merui patogiau dirbti su Lenkų rinkimų akcija. Gerai, toks mero pasirinkimas. Mes trečiadienį pasakysime savo žodį miesto taryboje. Mums svarbiausia, kad suplanuoti ir vykdomi darbai toliau tęstųsi ir neįsiveltume į politinį chaosą, kuris akivaizdu, kad yra labai didelis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Valdas Benkunskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Valdas Benkunskas

– Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) pozicija yra tokia, kad jie į valdančiąją koaliciją neina. Jie savo vicemerą deleguoja kaip opozicijos atstovą. Pone Zuokai, trečiadienį taryboje bus bandoma atleisti iš pareigų vicemerus iš pareigų. Tai bus tarsi bandymas patikrinti, ar yra valdančioji koalicija, ar ne?

A.Zuokas: Tarybos darbotvarkėje yra du su vicemerais susiję klausimai – tai V.Benkunsko atleidimas ir lenkų vicemerės paskyrimas. Nesuprantu, valdančiąją daugumą sudarė 34 Tarybos nariai, meras rinktas tiesiogiai. Tai labai svarbu, nes pirmą kartą meras nepriklausomas nuo politinių vėjų taryboje. Kaip neįmanoma sutarti iš išlaikyti valdančiosios daugumos? Man tai keista. Aš esu nustebęs, kad pagrindinė konservatorių kaltė tai, kad jie neleido įvykdyti viešojo transporto autobusų pirkimo. Tačiau jei kalbėtume apie tą projektą, kai buvo planuojama pirkti 150 autobusų ir kuriuos buvo norima atiduoti privačiam galimam partneriui pagal veiklos nuomos principą, tai patys direktoriai buvo atleisti iš darbo, stebėtojų tarybos pirmininko buvo paprašyta pasitraukti. Ir tik dėl to, kad tas konkursas buvo neskaidrus.

Tai čia konservatoriai nukenčia tikrai už teisingą poziciją miesto taryboje. Todėl man šitas chaosas nėra labai suprantamas. Tikiuosi kolegos paaiškins, kada bus valdančioji dauguma ir kaip miestas likusius metus iki rinkimų bus tvarkomas. Kol kas turime faktą, kad dauguma, kuri buvo sudaryta, yra išardyta, nebėra konservatorių, socialdemokratai dar dvi savaites svarstys, ar bus naujojoje valdančiojoje daugumoje. Taigi natūralu, kad visi vicemerai turėtų pasitikrinti, ar jie turi tarybos narių pasitikėjimą. Pasitikėjimą galima pasitikrinti tik pagal interpeliacijos procedūrą ir jei bus surinkta 17 parašų kitoje taryboje, neabejoju, kad ir G.Paluckas bei L.Kvedaravičius pasitikrins pasitikėjimą, nes tai garbingas ir sąžiningas politikos veikimas.

– Pone Paluckai, ar nauja valdančioji koalicija Vilniuje gali būti formuojama be Liberalų sąjūdžio?

G.Paluckas: Teorinė galimybė yra. Tačiau turint omenyje, kad meras renkamas tiesiogiai ir jis yra iš Liberalų sąjūdžio frakcijos. Paprastai merui priklauso iniciatyva formuoti ar inicijuoti koalicijas. Toks darinys nežinau ar būtų labai gyvybingas ir produktyvus. Galiausiai meras turi tam tikrus administracinius įgaliojimus. Tarybos dauguma turi daug įgaliojimų pagal savivaldos įstatymą, bet toks darbas būtų mažiau sklandus, nei vadovaujantis mero iniciatyva formuojant koaliciją.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

– Pone Benkunskai, kaip jūs pats prognozuotumėte situaciją dėl nepasitikėjimo visais vicemerais?

V.Benkunskas: Faktas yra toks, kad po to, kai R.Šimašius pasakė, kad sutartis nutraukiama, tai iširo visa dauguma. R.Šimašius dabar turėtų imtis lyderystės ir suformuoti naują daugumą. Šiandien, praėjus dešimčiai dienų po šio pareiškimo, turime visišką chaosą. Savivaldybėje dabar prasideda politinė prekyba tam, kad suformuoti tą 26 narių daugumą. Siūlomi įvairūs postai, įtakos. Tie gandai labai vaikšto ir, matyt, jie nėra be pagrindo. Tikėjausi, kad jau gyvename be šitų dalykų. Dar įdomesnė LLRA-KŠS pozicija, kurie sako, kad mes norime turėti vicemero poziciją, bet neiname į jokią koaliciją. Vyriausybėje ir Seime tų naujų darinių formuojasi, panašu, kad tai keliasi ir į savivaldą.

G.Paluckas: Vilniaus savivaldoje yra ne kartą buvę, kai daugumą padeda užtikrinti konstruktyvi opozicija. Kažkada tokioje opozicijoje buvo Liberalų sąjūdis su, rodos, 4 žmonių frakcija ir nuo opozicijos buvo skirtas vicemeras. Tai nėra kažkokia anomalija. Tačiau kol kas aiškumo nėra. Paaiškės trečiadienį, kai bus sprendžiama dėl vicemerės skyrimo.

R.Šimašius: Situacija yra žymiai paprastesnė ir labai aiški. Per tuos kelerius metus padaryti labai dideli darbai ir esu dėkingas tiems, su kuriais dirbome. Dabar reikia viską perkrauti, kad būtų normaliai priimami sprendimai. Susitelkė pakankamai atsakingų tarybos narių, laukti liko mažiau nei 24 val. ir viskas išsispręs.

– Pone Martikoni, įsivaizduokime paprastą situaciją, kad balsuojama dėl lenkų vicemerės skyrimo. Logiška, kad jie patys balsuos už. Jei tai palaikys ir valdančiosios koalicijos likučiai, tai bus daugiau nei pusė tarybos narių. Bet ar tai rodys, kad jau yra valdančioji koalicija?

V.Martinkonis: Aš tikrai nemanau, kad su lenkų frakcija bus lengviau, nei yra iki šiol. Bus lygiai taip pat. Sunku yra su visais. Bet kuriuo atveju, mūsų grupė palaikys didžiosios frakcijos sprendimą. Čia tikslas yra teisingas, reikia priiminėti, o ne blokuoti sprendimus. Lenkai yra vieningi, jei jie kažką daro, tai visi. O konservatorius du vienaip, trys kitaip ir pan.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Vidmantas Martikonis
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Vidmantas Martikonis

V.Benkunskas: Politinė logika sako, kad jei jau yra nauja valdančioji dauguma, tai turi būti aiškiai pasirašyta sutartis, pasirašyta dėl darbų, dėl programos, kad ir atsakomybėmis būtų aiškiai pasidalinta. Mes dabar kaip frakcija nežinome, kaip elgtis. Lyg ir turėtume skelbtis opozicine, bet nežinome, prieš ką reikės oponuoti. Galbūt galėsime tuos naujus darbus palaikyti. Dabar vyksta prekyba postais, deja, grįžtame į senus laikus. Kalbame apie vicemerus, apie įtakas įmonėse, girdėjau, kad kai kurie politikai personalo departamento jau prašo laisvų etatų sąrašų savivaldybėje ir t.t. Iki rinkimų liko 16 mėn., kažkokios didelės politinės naudos nėra, tai, matyt, į šias pozicijas einama tam, kad būtų galima gerai pagyventi.

R.Šimašius: Galima įsivaizduoti labai daug dalykų, galima įsivaizduoti, kad kažką girdėjai. Dar kartą noriu pasakyti, kad šitas pokytis įvyko todėl, kad mūsų partnerių konservatorių partnerystė pastaruoju metu pasireiškė postų užėmimu, o ne bendrais darbais. Gegužės mėnesį, kai įmonė laimėjusi viešųjų pirkimų konkursą ateina su 100 autobusų, staiga atsiranda „dar pamąstykim, dar pagalvokim“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Artūras Zuokas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Artūras Zuokas

A. Zuokas: Meras vėl meluoja ar klaidina, nes konkursas dėl autobusų buvo paskelbtas dar 2014 m., jei jis būtų buvęs sklandžiai įgyvendintas, jau 2016 m. I ketvirtį visas 100 autobusų turėjo važinėti Vilniaus gatvėmis. Kažką derino, keitė ir t.t. Tai tikrai nėra priežastis išmesti konservatorius. Čia yra kažkas, ko visuomenė šiandien nežino ir galbūt sužinos ateityje. Bet aš noriu patvirtinti, kad darbingą koaliciją gali sudaryti tik tiesiogiai rinktas meras ir palinkėčiau kuo greičiau tą oficialią daugumą sudaryti.

G.Paluckas: Skiriant ar atleidžiant vicemerus, manau, akivaizdu, kad reikia balsų daugumos. Jei tokia balsų dauguma yra, vadinasi, dauguma yra. Mūsų pagrindinė nuostata yra ta, kad LLRA-KŠS įsipareigotų remti ir vykdyti tuos darbus, kurie buvo įrašyti dar toje pirmojoje koalicinėje sutartyje 2015 m.

– Tai reikėjo lenkus nuo pradžių imti.

G Paluckas: Žiūrint atgal, tai nėra aktualu, nes tokie sprendimai buvo tada priimti. Tačiau šiandien, kviečiant LLRA-KŠS, tai aktualu, nes mes esame įsipareigoję tuos darbus įgyvendinti. Jei jie turi vieną ar kitą iniciatyvą ar prioritetą, kuri su mūsų prioritetais nesikerta, tai tokia dauguma bus užtikrinta. Bet mes kitą savaitę skyriaus taryboje spręsime matydami visą, visų įsipareigojimų paketą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius