Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 23

Valdininkai ir politikai – kauniečių bėdų įkaitai

Nuo prašymų leisti badauti iki skundų, jog kaimynas neleidžia naudotis tualetu – tokiais klausimais į aukščiausius miesto vadovus kartais kreipiasi įvairių bėdų prispirti kauniečiai.
Aukščiausiems miesto vadovams bendrauti su kauniečiais ir išklausyti jų problemas tenka kiekvieną dieną.
Aukščiausiems miesto vadovams bendrauti su kauniečiais ir išklausyti jų problemas tenka kiekvieną dieną. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 1 Savivaldybė

Kiekvieną dieną Kauno savivaldybės priimamajame užregistruojama per 200 miestiečių prašymų ar skundų, adresuotų aukščiausiems politikams bei valdininkams. Kiekvienas raštas, nepaisant jo turinio, yra užregistruojamas, paskui siunčiamas atitinkamos srities specialistams ir ne vėliau kaip per 20 darbo dienų pareiškėjui siunčiamas oficialus atsakymas.

Prašo leisti badauti

Kauniečiai į savivaldybę taip pat kreipiasi paprastu ar elektroniniu paštu. Pastarieji būdai, kaip spėjo savivaldybės darbuotojai, dėl pabrangusių viešojo transporto bilietų, pastaruoju metu tapo ypač populiarūs. Anot valdžios atstovų, dažniausia savivaldybę pasiekiančių skundų tema – ne visai aiškus kai kurių komunalinių mokesčių skaičiavimas bei miesto daugiabučius administruojančių įmonių veikla.

Nors daugelyje savivaldybę pasiekiančių raštų kauniečiai prašo išspręsti realias jiems kylančias problemas ar padėti daugeliui opiais klausimas, dalis skundų ar prašymų sukelia šypseną, o retkarčiais – ir galvos sopulį.

Užvakar gavau vieno kauniečio prašymą leisti jam badauti, – R.Rubačius„Užvakar gavau vieno kauniečio prašymą leisti jam badauti. Kai pradėjau domėtis jo problemomis, paaiškėjo, jog vyras prašė, kad šildymą jam išjungtų penktadienį, o tai buvo padaryta pirmadienį. Jis pareiškė, jog už tas dvi papildomas dienas nemokės ir savivaldybę bei „Kauno energiją“ užvertė raštais. Kadangi niekas jo klausimo neišsprendė, jis galiausiai paprašė leidimo badauti“, – šypsodamasis pasakojo savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Romaldas Rabačius.

Apsiskelbė V.Adamkaus giminaičiu

Šiuo metu Energetikos skyriuje minėtam kauniečiui yra rengiamas atsakymas, kuriame aiškinama, jog liko dar keletas institucijų, tokių kaip Seimas ar Prezidento kanceliarija, į kurias jis dar nesikreipė. Tad kol žmogus neišbandė visų galimybių, savivaldybė leisti jam badauti negali.

„Mane buvo pasiekęs raštas, kuriame žmogus skundėsi, jog privataus namo kieme netelpa jo ir kaimynų automobiliai. Žmogus prašė, jog savivaldybė išspręstų šį ginčą“, – tikino administracijos vadovas Vygantas Gudėnas.

Ant R.Rabačiaus darbo stalo užvakar buvo atsidūręs 92 metų Senamiestyje gyvenančio kauniečio raštas, kuriame jis reikalavo, jog savivaldybė sutvarkytų kiaurą jo stogą. „Pabaigoje jis pareiškė, jog yra artimas Valdo Adamkaus giminaitis ir pagrasino, jog jeigu mes jam nepadėsime, jis kreipsis į prokuratūrą“, – dėstė valdininkas.

Skundė kaimyną, neleidžiantį naudotis tualetu

Jeigu į savivaldybę raštu besikreipę kauniečiai lieka nepatenkinti gautu atsakymu, jie turi teisę užsiregistruoti vizitui pas aukščiausius miesto politikus. Meras bei vicemerai kauniečių bėdų ir prašymų išklausymui per mėnesį paprastai skiria po kelias valandas. Tiesa, ir jie neišvengia į kabinetą užsukančių interesantų, kurių išsakomos mintys veikiau primena pokštus, o ne rimtas problemas.

„Pas merą norėjo patekti bendrabutyje vieną kambarį privatizavęs kaunietis. Jis ketino skųstis, jog greta esančio kambario savininkas jam neleidžia naudotis tualetu“, – linksmai pasakojo savivaldybės priimamojo Leidimų ir informacijos poskyrio specialistė Romualda Pelutienė, pasidžiaugusi, jog pas aukščiausius politikus dėl atrankos patenka ne visi norintys.

Vicemeras Steponas Vaičikauskas prisiminė atvejį, kai pas jį į kabinetą užsukusi moteris kalbėjo itin tyliai. „Ji teisinosi, jog kažkas ją seka bei tvirtino, jog seka ir mane, tad nebuvo galima garsiai kalbėtis. O ji skundė savo kaimynę, esą savavališkai vykdžiusią kažkokias statybas“, – šypsojosi politikas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Stanislovas Buškevičius
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Stanislovas Buškevičius

Kitam vicemerui Stanislovui Buškevičiui kartą važiuojant troleibusu teko klausytis kauniečio pasakojimo apie tai, kodėl Ignalinos atominę elektrinę ir užsienio valstybes sujungsiantis elektros tiltas būtinai turi eiti per Jurbarką. „Kol nuo Žaliakalnio atvažiavau iki centro, tol teko su tuo žmogumi diskutuoti. Aš jam paaiškinau, jog šiuo klausimu jis turi kreiptis į Ūkio ministeriją“, – teigė S.Buškevičius ir prisipažino, jog rinkėjų, o ypač itin įkyrių, problemų klausymas nėra pati maloniausia politiko darbo pusė.

Į savivaldybę užsuka „etatiniai“ lankytojai

Yra keletas kauniečių, kurie dėl savo dažnų vizitų ar siunčiamų raštų savivaldybėje jau spėjo tapti tikromis legendomis. Bene žymiausias jų yra Namų ir žemės sklypų savininkų sąjungos pirmininkas Mykolas Vitkauskas. „Jis į savivaldybę užsuka kiekvieną dieną, – teigė V.Gudėnas. – Tuo tarpu toks ponas Krapikas savivaldybėje budi nuo ryto iki vakaro“.

„Jei paskaičiuotume, M.Vitkausko skundų skaičius tikrai pasiektų kelis šimtus“, – tvirtino R.Rabačius. – Yra savivaldybėje darbuotojų, kurie nieko daugiau negali dirbti, o tik atsakinėja į visokius beviltiškus raštus. Didžiausia problema yra tai, jog pagal įstatymus savivaldybė privalo atsakyti į visus raštus“.

Suaktyvėja per pilnatį

Ir V.Gudėnas, ir jo pavaduotojas R.Rabačius neslėpė, jog praėjusių metų rudenį centriniame savivaldybės pastate įrengus leidimų sistemą, gyvenimas palengvėjo daugeliui tarnautojų ir valdininkų. „Būdavo taip, kad žmogus ateidavo ir nuo ryto iki vakaro sėdėdavo prie kabineto durų. Aš tai suprantu tik kaip spaudimo darymą“, – apie pasitaikydavusius atvejus pasakojo administracijos direktorius. „Ypač sunku būdavo tuomet, kai prasidėdavo pilnatis. Tada savivaldybę užgriūdavo žmonės su labai keistais prašymais“, – tikino R.Rabačius.

„15min“ primena, jog beveik prieš dvejus metus, kai savivaldybėje dar nebuvo įrengta leidimų sistema, po mero organizuoto susirinkimo į kabinetą užėjo garbingo amžiaus vyras. Priėjęs prie žurnalistų kalbinto Transporto skyriaus vedėjo Pauliaus Kero, kurį vyras palaikė meru, jis valdininkui paplekšnojo per petį ir pakvietė eiti kartu. „Interpolas, mere, galima minutei?“ – į ausį P.Kerui pašnabždėjo tamsius akinius dėvėjęs vyras. Jį iš savivaldybės išprašė atskubėję apsaugos darbuotojai, kurie keistuolį galiausiai perdavė į policijos pareigūnų rankas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius