-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 08

Valdininkų akiratyje – angliškos iškabos ir pavadinimai

Klaipėdos savivaldybės darbuotojai penktadienį ketina rengti reidą, kurio metu didžiausias dėmesys bus skiriamas viešiesiems užrašams bei pavadinimams. Anot valdininkų, visiems tapo tarsi norma visur matyti angliškai užrašytas iškabas, tačiau pagal įstatymą pavadinimai privalo būti lietuvių kalba.
Rasti lietuvišką kavinės, baro, restorano pavadinimą Vilniuje darosi vis sunkiau – lietuviams priimtinesni anglų ir kitų kalbų žodžiai.
Angliški ir kitomis kalbomis sumanyti pavadinimai vyrauja daugelyje šalies miestų. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Poros valandų trukmės reidą Viešosios tvarkos skyrius penktadienį ketina rengti centrinėje miesto dalyje. Pasak skyriaus vedėjos Kristinos Vintilaitės, bus žiūrima, ar juridinių, komercinių objektų bei reklamai priskiriami užrašai yra lietuvių kalba. Kartu pro akis nepraslys ir automobilių statymo pažeidimai.

„Labai kategoriškos pozicijos teisės aktuose nėra. Mano, kaip teisininkės požiūriu, yra pozicija valstybinės kalbos įstatyme, kuriame sakoma, kad visi užrašai privalo būti valstybine kalba. Tarkime, kad ir Lietuvininkų aikštėje, galime išvysti užrašus „Gerry Weber“, „Etam“ ar kitus. Žinome, kad tai rūbų ar avalynės parduotuvės, tačiau kodėl nėra pavadinimų bendrine kalba? Tai iškabos tiesiog su prekiniais ženklais, o kur lietuvių kalba? Ne visi turi storas pinigines ir žino ženklus“, – teigė K. Vintilaitė.

Užfiksavę pažeidimus valdininkai ketina konsultuotis su Valstybinės lietuvių kalbos komisija. Įstatyme numatyta, kad valstybinės kalbos nevartojimas antspauduose, blankuose, iškabose, tarnybinių patalpų ir kituose viešuosiuose užrašuose užtraukia administracinę atsakomybę.

„Fiksuosime informaciją, o vėliau teks spręsti, kaip elgtis. Man akivaizdu, kad tai nėra gerai. Liūdniausias dalykas, kad tas “negerai„ atėjo iš senų laikų ir nusistovėjo. Gali būti ir suderinta ši vieša reklama, užrašai“, – apie painią situaciją kalbėjo K. Vintilaitė.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius