Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 28

Valdiškus ratus praras ne visi

Valdžios užmojį taupyti biudžeto lėšas tarnybinio transporto sąskaita suprato net ne visos ministerijos, o dalis valstybės institucijų toliau naudosis dideliais automobilių parkais. Vyriausybės parodytu pavyzdžiu nenori sekti ir savivaldybių bei apskričių atstovai.
Eligijus Masiulis – susisiekimo ministras
Eligijus Masiulis – susisiekimo ministras / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Vyriausybė apsisprendė: ministerijos galės turėti ne daugiau kaip keturis automobilius, o joms pavaldžios įstaigos - tik po vieną. Tačiau gerokai didesni nei ministerijų Seimo, prezidentūros, savivaldybių ir apskričių viršininkų administracijų automobilių parkai liks nepaliesti.

Sumažinus ministerijų, joms pavaldžių įstaigų ir Vyriausybės kanceliarijos turimų automobilių skaičių tikimasi sutaupyti apie 30 mln. litų. Tokia suma pateikta net nenurodžius, kiek konkrečiai mašinų turės būti parduota, mat nėra bendros statistikos. Keista ir tai, kad ministerijos neturi duomenų apie joms pavaldžių įstaigų turimas transporto priemones.

Mašinos, kurių bus atsisakyta, iki 2010 metų vidurio turės būti parduotos aukcione. Vakar priimtu nutarimu, kuris įsigalios nuo liepos, taip pat apribota įsigyjamų transporto priemonių kaina: už 5 vietų lengvąjį automobilį nebus galima mokėti daugiau kaip 60 tūkst. litų be pridėtinės vertės mokesčio (PVM), už kitus - 90 tūkst. litų be PVM.

Gaus kompensaciją

Už asmeninio automobilio naudojimą tarnybos tikslais bus mokama kompensacija, tačiau ją galės gauti tik ministerijų kancleriai, viceministrai ir diplomatinių atstovybių darbuotojai. Iki šiol visi specialieji atašė naudojosi apie 40 automobilių, ateityje jų bus atsisakyta. Kompensacija sudarys pusę kas tris mėnesius keičiamo statistinio vidutinio mėnesio atlyginimo. Tad dabar už asmeninės mašinos naudojimą minėti tarnautojai gautų po 1160 litų.

LŽ kalbintas susisiekimo ministras Eligijus Masiulis sutiko, kad kompensacija nemenka, todėl gali atsirasti norinčiųjų piktnaudžiauti nauja tvarka. Pagal ją nesvarbu, kiek tarnautojas važinės, jam per mėnesį bus mokama ta pati suma. "Kiekvienu atveju ministras turės įvertinti, kiek vienas ar kitas valstybės tarnautojas turi užduočių, susijusių su išvykomis. Tai bus palikta prižiūrėti ministrams", - tvirtino jis. Šiuo metu asmeninių automobilių naudojimo tarnybos tikslais tvarka nereglamentuota.

E.Masiulis pripažino, kad sunkmečiu gali nepavykti parduoti visų ministerijoms nebereikalingų automobilių ir jie rūdys nenaudojami.

VRM ir KAM - išskirtinės

Prievolė sumažinti turimų automobilių skaičių taikoma ne visiems. Tarp laimingųjų - Vidaus reikalų bei Krašto apsaugos ministerijos.

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Violeta Kiburytė LŽ sakė, kad savų automobilių ministerija neturi. Jos teigimu, nauja tvarka numato, jog toms ministerijoms, kurias aptarnauja centralizuotas autoūkis, sprendimas mažinti automobilių skaičių negalios. "Kadangi autoūkis aptarnauja daug mums pavaldžių įstaigų - Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą, Policijos departamentą, komisariatus, kitas įstaigas, jis pagal turimus finansus žiūri, kiek gali išlaikyti automobilių", - kalbėjo V.Kiburytė.

Krašto apsaugos ministeriją (KAM), Gynybos štabą, kariuomenės vadovybę, visus juridinius asmenis prie KAM taip pat aptarnauja centralizuotas autoūkis. Ministerijos reikmėms skirti 6 automobiliai, Gynybos štabui - 4.

Priešinosi naujai tvarkai

Ministerijų automobilių skaičius - labai skirtingas. Daugiausia tarnybinių mašinų turi Žemės ūkio ministerija (ŽŪM). Jos tarnautojai naudojasi net 20 transporto priemonių. ŽŪM Viešųjų ryšių skyriaus vadovas Vilius Rekevičius LŽ tvirtino, kad su 4 automobiliais ministerija neišsivers. "Manome, kad ministerijoms turi būti palikta teisė pačioms tai reguliuoti. ŽŪM specifika tokia, kad daug reikalų sprendžiama nuvykus į vietoves, susipažinus su jose esančia situacija", - kalbėjo jis.

Konkretaus turimų automobilių skaičiaus LŽ nenurodė Ūkio ministerijos Valstybės rezervo ir ūkio departamento vadovas Viktoras Blinstrubas. Užsienio reikalų ministerija (URM) šiuo metu turi 11 lengvųjų automobilių, skirtų URM vadovybei, protokolo ir specialiosioms kurjerių funkcijoms vykdyti. Nemažai mašinų priklauso Finansų ministerijai - 10. Šios ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vedėjo pavaduotojas Vytautas Lenkutis LŽ teigė, kad iš turimų dešimties automobilių - 8 lengvieji, 1 mikroautobusas ir 1 krovininė mašina.

Virkauja, bet neprieštarauja

Aplinkos ministerijai (AM) priklauso 5 automobiliai, 2 iš jų skirti dviem ministerijos atašė Briuselyje. AM Ūkio skyriaus vyresnysis specialistas Ričardas Grauslys LŽ aiškino, kad 3 mašinų tikrai per mažai.

Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) Bendrųjų reikalų skyriaus vedėjas Alvydas Skuodis LŽ pabrėžė, kad 4 automobilių ministerijai nepakaks. "Galbūt gelbės tai, kad bus mokamos kompensacijos už naudojamas asmenines mašinas", - sakė jis. Iš viso ŠMM turi 9 automobilius, vieno iš jų dėl prastos būklės nenaudoja.

Sveikatos apsaugos ministerija LŽ informavo turinti 3 automobilius, dar vienas nuomojamas ministrui vežioti. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija turi 7 automobilius, Susisiekimo ministerijai priklauso 8 mašinos, taigi joms teks parduoti apie pusę turimo automobilių parko.

Kultūros ministerijos Bendrųjų reikalų skyriaus vedėjas Nerijus Baranauskas teigė, kad ši ministerija - nedidelė, todėl išsivers ir su 4 mašinomis, tiek jų naudojama ir dabar. Formaliai jai priklauso 7 automobiliai, dviem iš jų važinėja Prancūzijoje ir Austrijoje dirbantys atašė. Iš 5 esančių Vilniuje vieną transporto priemonę ir taip buvo rengiamasi parduoti aukcione.

Teisingumo ministerijai (TM) teks atsisakyti vieno automobilio, mat jai dabar priklauso 5. Kaip LŽ pasakojo TM Turto valdymo skyriaus vadovas Rimantas Jurkevičius, praėjusiais metais ministerija naudojosi 11 mašinų, tačiau dalį jų įvairioms įstaigoms atidavė tuometis ministras Petras Baguška. "Nuoširdžiai pasakysiu - dabar visi 5 automobiliai tiek nenuvažiuoja, kiek tuometis ministras su viena mašina nuvažiuodavo. Jo išlaidos buvo labai didelės", - teigė R.Jurkevičius. Anot jo, šiemet automobilių naudojimui išleidžiama 10 kartų mažesnė suma.

Kitų nepalies

Vyriausybės vakarykštis nutarimas negalios 84 automobilius turinčiam Seimui, apie 30 mašinų turinčiai prezidentūrai, savivaldybių administracijoms, kitų metų viduryje planuojamoms naikinti apskričių viršininkų administracijoms.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija šiuo metu turi 7 eksploatuojamus automobilius bei 2 jau nebenaudojamus. Jie artimiausiu metu bus nurašyti ir atiduoti į metalo laužą. Vienu, prabangiausiu "Volvo", vežiojamas meras Rimantas Taraškevičius, kiti 5 automobiliai skirti žemesnio rango administracijos darbuotojams, o dar vienas, "Škoda" markės automobilis, skirtas Vaikų teisių apsaugos tarnybai.

Klaipėdos apskrities administracijai šiuo metu, skirtingais duomenimis, priklauso 19-21 automobilis. Pasak administracijos viršininko Arūno Burkšo, jis pats, jo pavaduotojas ir administracijos darbuotojai naudojasi tik vienu automobiliu. Kiti naudojami apskrities administracijai deleguotoms statybų priežiūros funkcijoms visoje apskrityje vykdyti.

Skaičiaus nenurodė

Marijampolės apskrities viršininkė Birutė Kažemėkaitė LŽ aiškino, jog kol kas atsisakyti net ir dalies tarnybinių automobilių jie neketina. Jos teigimu, degalus pradėta taupyti jau nuo metų pradžios, nes šiemet lėšų tam sumažinta beveik trečdaliu. Tačiau apskrities viršininkė neslėpė, kad kartais į savo namus Kalvarijoje ji grįžta ir tarnybiniu transportu. B.Kažemėkaitė aiškino, kad tarnybinių automobilių Marijampolės apskrities viršininko administracijoje yra "tiek, kiek reikia", tačiau jų skaičiaus nenurodė.

Pastatė "ant kaladžių"

Alytaus apskrities viršininkas Algimantas Bražionis LŽ sakė, kad "ant kaladžių" dar pavasario pradžioje buvo pastatyti 5 automobiliai. "Vieną atiduodame viešajai įstaigai "Sveikata", kitą, naudotą pagal išperkamąją nuomą, grąžinome firmai, su kuria buvome sudarę sutartį, kiti kol kas stovi garažuose neeksploatuojami", - teigė jis.

Šiuo metu apskrities viršininko administracijos darbuotojai važinėja 17 automobilių, dauguma jų naudojasi žemėtvarkininkai bei teritorijų planavimo ir statybų valstybinės priežiūros pareigūnai.

Vilkaviškio rajono savivaldybės administracijos žinioje - 34 tarnybiniai automobiliai. Vieni - vos 2 metų senumo, kiti skaičiuoja jau trečią dešimtmetį. Tačiau mero pareigas einantis vicemeras Jonas Meškauskas LŽ teigė, kad kol kas atsisakyti tarnybinių automobilių Vilkaviškyje neplanuojama. Mat iš to didelio skaičiaus mašinų tik 12 naudoja Vilkaviškyje dirbantys administracijos tarnautojai, kiti "įdarbinti" seniūnijose. "Atimti automobilius iš socialinių darbuotojų, seniūnų, kažin ar būtų protinga", - svarstė J.Meškauskas.

Sumažino kompensacijas

Kauno miesto savivaldybės valdininkai LŽ pasakojo, jog automobilių parke nebeliks 8 daugiau nei 20 metų senumo mašinų. Jos birželio viduryje bus parduotos aukcione. Nurašius senas transporto priemones, savivaldybės administracijos kieme stovės 40 mašinų - lengvųjų, mikroautobusų ir autobusų. Jos naudojamos visų valdininkų reikmėms. Neliečiami yra tik aukščiausiems miesto vadovams - merui, vicemerams ir administracijos direktoriui - skirti 4 išnuomoti "Volkswagen" markės automobiliai. Visos kitos mašinos yra miesto nuosavybė. Maždaug perpus "apkarpytos" ir kompensacijos, skiriamos į darbą važiuojantiesiems nuosavais automobiliais. Dabar jos siekia nebe 500 litų, o 200 litų per mėnesį.

Kauno apskrities viršininko administracijos darbuotojai informacijos apie turimus automobilius LŽ nesuteikė.

Mažins kardinaliai

"Šiaulių apskrities viršininko administracija šiuo metu turi 21 automobilį, - suskaičiavo viršininko atstovė spaudai Irena Budrienė. - Automobilių parkas yra nesenas - visos mašinos pirktos 2005-2007 metais." Pasak jos, septynios šio parko mašinos priklauso Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamentui. Šių automobilių nežadama atsisakyti. Likusį 14 automobilių parką administracija ketina mažinti kardinaliai - galbūt liks vos vienas arba du automobiliai. Pripažįstama, kad išlaikyti automobilių ūkį kainuoja ne pigiai - vien benzinui ir smulkioms išlaidoms (tepalui, aušinimo skysčiui) per metus reikia apie 6 tūkst. litų.

Šiaulių apskrities viršininko administracijoje šiuo metu nėra valdininkų, kurie važinėtų savo automobiliais ir gautų už tai kompensacijas. Tokia išeitis gali būti svarstoma, kai bus kardinaliai sumažintas automobilių parkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius