-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 07 29

Valdovų rūmams baigti dar reikėtų apie 110 mln. litų

Už Valdovų rūmų atstatymą atsakinga Vilniaus pilių direkcija teigia, kad galutinai baigti brangiausią Lietuvoje istorinį reprezentacinį muziejų, preliminariais skaičiavimais, reikėtų dar apie 110 mln. litų. Tokiu būdu rūmų statyba kainuotų apie 400 mln. litų.
Valdovų rūmai
Valdovų rūmai / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

„Siekiame, kad ta dalis, kurios statybos toli pažengusios, kur nedaug trūksta darbų, būtų pabaigta anksčiau. Kad būtų galima tai padaryti, yra daromas techninio projekto pakeitimas. Kad vadinamoji A dalis būtų priduota ir galėtų funkcionuoti savarankiškai. Ją reikia atskirti taip, kad pastačius B dalį, kuri reikalauja dar daug pinigų, muziejus veiktų kartu kaip vienas objektas“, – BNS sakė valstybinei įmonei Vilniaus pilių direkcija laikinai vadovaujantis Danius Malinauskas. Anot jo, rangovai gali pasiūlyti ir mažesnę kainą.

„110 mln. litų būtų visa suma A ir B dalims pabaigti. Tai maždaug atraminė suma. Visada rengdami pirkimą tikimės mažesnių kainų“, – teigė jis.

Apie galimybę padalyti Valdovų rūmų projektą ir dalį rūmų atidaryti lankytojams nebaigus kitos jau yra kalbėjęs kultūros ministras Arūnas Gelūnas.

Dviejų muziejaus dalių atskyrimo projektą rengia Valdovų rūmus projektavęs Paminklų restauravimo institutas.

Direkcija ieško ekspertų, kurie turėtų įvertinti instituto parengtą projektą – penktadienį ji paskelbė konkursą, kuriam paraiškų laukiama iki rugpjūčio 10 dienos.

D.Malinausko teigimu, ekspertų išvadas dėl atskyrimo tikimasi gauti iki spalio pradžios. Išvadose bus įvertinta, kiek turėtų atsieiti pirmosios dalies pabaigimas. Šiuos darbus, numatoma, atliks Panevėžio statybos trestas (PST), kuris statė rūmus ir su kuriuo nuspręsta nutraukti sutartį. Prieš pasitraukdamas PST turėtų įrengti priešgaisrinę, šildymo, vėdinimo sistemas, kitus būtiniausius darbus, kurie užtikrintų būtiną pastato funkcionavimą.

Baigti antrąją rūmų dalį būtų ieškomas naujas rangovas.

Kaip yra sakęs A.Gelūnas, iki šiol PST už darbus Valdovų rūmuose išmokėta apie 262 mln. litų.

Darbai Valdovų rūmuose sustabdyti. Tai padaryta, kai Viešųjų pirkimų tarnyba sutartyje su rangovu PST aptiko daug pažeidimų ir pareikalavo sutartį nutraukti. Valdovų rūmų atstatymo kaina per dešimtmetį pabrango daugiau nei tris kartus – nuo 114 iki 367 mln. litų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius