-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 10 17

Valdovų rūmų muziejui baigti reikės beveik 32 mln. litų

Brangiausio Lietuvoje istorinio reprezentacinio pastato Valdovų rūmų muziejui užbaigti prireiks beveik 32 mln. litų, remdamasis ekspertų išvadomis, prognozuoja kultūros ministras Arūnas Gelūnas.
Valdovų rūmai
Valdovų rūmai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 2 Statybos Pinigai

Jeigu pritars Seimo Audito komitetas, tokios vertės darbus per 1,5 metų turėtų atlikti Panevėžio statybos trestas, kuris yra Valdovų rūmų statybos rangovas, o Viešųjų pirkimų tarnyba yra nurodžiusi nutraukti su juo sutartį.

„Pirmadienį Vilniaus pilių direkcijos atstovai įteikė bendrovės „Klaipėdos ekspertizė“ projekto dalinės ekspertizės aktą ir tas darbas, kurį mes darėme visus metus praktiškai, bandydami atskirti tą būtiniausią darbų dalį nuo to, ką galima atlikti ir vėliau, tai ta pirmoji dalis buvo įvertinta 31,79 mln. litų. Ir tai reikštų, kad jeigu Seimo audito komitetas leistų skirti šias lėšas projekto rangovui, kad jis galėtų pabaigti būtiniausius darbus, ir jau nedelsiant dar šiais metais būtų įsisavinta tam tikra lėšų dalis“, – pirmadienį Vyriausybėje žurnalistams pareiškė A.Gelūnas.

Jo teigimu, jeigu darbai būtų tęsiami, muziejus gali būti baigtas iki 2013 metų liepos, kai Lietuva perims pirmininkavimą Europos Sąjungai ir šalyje vyks reprezentaciniai renginiai.

Vilniaus pilių direkcijos laikinasis vadovas Danius Malinauskas BNS sakė, kad beveik 32 mln. litų kainuos būtiniausi darbai, kuriuos reikia užbaigti, kad Valdovų rūmų muziejus galėtų atlikti reprezentacinę funkciją.

„Už 32 mln. litų bus atlikti tik patys būtiniausi darbai – įrengtos šildymo, vėdinimo sistemos, įrengtas vandentiekis, nuotekų sistema, instaliuota elektros įranga“, – sakė A.Gelūnas.

Anot D.Malinausko, sulaukus pritarimo, su PST bus galima pasirašyti naują rangos sutartį būtiniausiems darbams užbaigti. Prieš tai dabartinė sutartis su PST bus nutraukta.

Pasak kultūros ministro, kiekvienų metų biudžete Valdovų rūmams būdavo numatyta maždaug po 16 mln. litų, tačiau šiais metais, diskusijai užsitęsus ir darbams sustojus, pusė sumos – 8 mln. litų – jau perskirstyta kitiems objektams: Klaipėdos dramos teatrui, Maironio muziejui ir kitiems.

„Liko mūsų sąmatoje 8 mln. litų, kurie vargu, ar būtų įsisavinti visi, net jeigu mes šiandien pasakytume – tęskite darbus. Neatmesčiau galimybės, kad dalis iš šitų 8 mln. litų bus paskirti kažkam kitam, kitiems prioritetiniams objektams, kurie šiuo metu yra vykdomi“, – teigė kultūros ministras.

A.Gelūno teigimu, tai galėtų būti Klaipėdos dramos teatro, Mažvydo bibliotekos, Maironio muziejaus ir kitų objektų rekonstrukcija.

„Bet jeigu pajudėtų ledai, tai aš turiu šiek tiek optimizmo, kad šitą A dalį, pirmąjį pastatą, kurį būtų galima naudoti tiek reprezentacijai, tiek kaip muziejų, tiek renginiams, kad mes jį galėtume turėti 2013 metų pirmoje pusėje“, – sakė A.Gelūnas.

Valdovų rūmų projektui 2012 metais Vyriausybė planuoja skirti 15-16 mln. litų, tačiau neatmetama, kad vėliau ši suma gali keistis, priklausomai nuo derybų su dabartiniu rūmų statybos rangovu Panevėžio statybos trestu (PST). Neoficialiomis žiniomis, muziejui užbaigti kitąmet gali būti skirta apie 20 mln. litų.

Statybos darbai Valdovų rūmuose sustabdyti šių metų pradžioje, kai Viešųjų pirkimų tarnyba sutartyje su Panevėžio statybos trestu (PST) aptiko daug pažeidimų ir pareikalavo sutartį nutraukti. Šiuo metu rengiami du projektai, kad būtų galima vieną rūmų dalį – muziejų – baigti ir atiduoti naudoti. Kita dalis būtų baigta vėliau.

Valdovų rūmų statybos kaina per dešimtmetį išaugo daugiau nei tris kartus – nuo 114 mln. iki 367 mln. litų. Dėl galimų įstatymų pažeidimų kreiptasi į Generalinę prokuratūrą.

Už rūmų atstatymą atsakinga Vilniaus pilių direkcija teigia, kad galutinai baigti brangiausią Lietuvoje istorinį reprezentacinį muziejų, pirminiais skaičiavimais, reikėtų dar apie 110 mln. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius