-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 13 /13:13

Valdyba atsitraukė: į Seimą – tik su galimybių pasu, bet parlamentarams tai negalios

Seimo valdyba nusprendė, kad nuo rugpjūčio 23 dienos į parlamento rūmus įeinantys žmonės privalės pateikti galimybių pasą, bet dėl pačių Seimo narių toks sprendimas nepriimtas – jiems tai tik rekomenduojama. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, jog įpareigoti parlamentarus prie įėjimo rodyti galimybių pasą galima tik pakeitus Seimo statutą.

Ketvirtadienį Seimo valdyba svarstė be galimybių paso į Seimo rūmus neįleisti ne tik lankytojų, bet ir pačių parlamentarų, tačiau penktadienį gavus Teisės departamento nuomonę, jog ne Seimo valdybos kompetencija priimti tokį sprendimą, buvo atsitraukta.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką galimybių paso reikalaujama tik iš Seimo kanceliarijos darbuotojų, tuo metu lankytojai gali įeiti be jo.

Seimo rūmuose kaukių dėvėti nebėra būtina – tik rekomenduojama.

Siūlė visiems vienodą tvarką

Kai kurie valdybos nariai baiminosi, jog rekomendacija, o ne prievolė Seimo nariams rodyti galimybių pasą lems koronaviruso platinimą Seime.

„Vadinasi, Seimo nariams nėra privalomų ribojimų, kuriais siekiama sumažinti riziką apsikrėsti“, – stebėjosi socialdemokratas Julius Sabatauskas.

Jo teigimu, tvarka turi galioti visiems.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Julius Sabatauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Julius Sabatauskas

„Vaikščios čia tie, kurie nei skiepijasi, nei testuojasi – jie vaikščios sirgdami. Jei prieš tai temperatūrą tikrindavo, dabar išsigando ir jos netikrina. Yra ekstremali situacija ir skaičiai didėja“, – visiems vienodą tvarką ragino nustatyti J.Sabatauskas.

V.Čmilytė-Nielsen sakė, kad Teisės departamentas valdybai raštu atsakė, jog tokį sprendimą reikėtų priimti ne valdyboje, o keičiant Seimo statutą.

Ji ragino tai padaryti, kai prasidės rudens sesija.

J.Sabatauskas siūlė, kad tokias pataisas teiktų valdyba, atsakinga už Seimo darbo organizavimą.

Paklausta, kokia prasmė Seimo nariams tik rekomenduoti rodyti galimybių pasus, Seimo pirmininkė žurnalistams sakė, kad didžioji dalis Seimo narių rekomendacijos laikysis, o tie, kurie nesilaikys – tai bus jų atsakomybė.

„Tai bus parodytas požiūris į žmonių, dirbančių Seimo rūmuose, saugumą“, – teigė ji.

Seimo pirmininkė neatmetė, kad gali atsirasti Statuto pataisos, numatančios prievolę parlamentarams rodyti galimybių pasą. Tačiau iki tol, anot V.Čmilytės-Nielsen, reikia diskutuoti su teisininkais, su konstitucinės teisės specialistais.

Tikrinimas nesudarys keblumų

Posėdyje dalyvavusi parlamento kanceliarijos atstovė Vaida Servetkienė teigė, kad galimybių pasų patikrinimo prie durų keblumų nesudarys – apie tai jau kalbėtasi su Vadovybės apsaugos tarnyba.

Tačiau, anot jos, vis tiek reikia laiko pasirengti – kanceliarija siūlė savaitei atidėti sprendimo įsigaliojimą, tad pritarta, kad naujoji tvarka įsigaliotų nuo dar kitos savaitės.

„Valstietis“ Jonas Jarutis, pažymėjęs, kad niekada nepasisakė prieš skiepus, aiškino, kad Vyriausybės, operacijų vadovo sprendimai prieštarauja europiniam susitarimui dėl žmogaus teisių ir vakcinacijos laisvanoriškumo.

J.Jarutis aiškino, kad ir valdybos sprendimas šiam susitarimui esą prieštarautų.

„Sudėtinga palaikyti tą sprendimą, koks yra“, – aiškino „valstietis“.

V.Čmilytė-Nielsen pabrėžė, kad galimybių pasas nereikalauja privalomo skiepijimosi, jį galima gauti ir atlikus teistą.

Leido apriboti leidimų išdavimą

Valdyba penktadienį nusprendė, kad informavus Seimo valdybą, Seimo kanclerio sprendimu gali būti apribotas vienos dienos leidimų išdavimas į parlamentą.

Vienintelis „valstietis“ Jonas Jarutis teigė manantis, kad tokio pakeitimo nereikia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius