-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 28

Valdžia rengiasi dar vienai gydymo įstaigų reformai: kaip ir kur gydysimės?

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) planuojama sveikatos priežiūros įstaigų tinklo reforma juda į priekį. Aiškinama, kad jos reikia, nes gyventojų sveikatos rodikliai prasti, teikiama daug stacionarių paslaugų, konsultacijų. Tačiau dėl reformos kai kam kyla didelių neaiškumų ir abejonių. Lietuvos rajonų ligoninių asociacijos (LRLA) vadovui ministerijos planai kol kas primena pasaką, kur liepiama nueiti nežinia kur ir atnešti nežinia ką.
COVID ligoninės skyrius
Ligoninėje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pertvarkos, kuriai ketinama išleisti apie 900 mln. eurų, apmatus SAM pristatė dar vasarą.

Ministerija kreipėsi į savivaldybių administracijas dėl poreikių įsivertinimo dalyvaujant sveikatos priežiūros tinklo vystyme.

Aiškinama, kad šiuo metu savivaldybės turi apsvarstyti, kokias asmens sveikatos priežiūros paslaugas planuoja teikti gyventojams ir kokių tam reikės investicijų. Atsakymų ministerija iš savivaldybių laukia iki gruodžio 10-osios.

Dalis pagalbos – į ambulatorinę grandį

„Įstatymų pakeitimų projektai dėl tinklo vystymo prielaidų yra numatyti pateikti Seimo rudens sesijai, kuri baigsis gruodžio 23 dieną arba vėliau, jei Seimas nuspręstų sesiją pratęsti“, – sakė SAM specialistai.

Jų teigimu, ministerija kelia tikslą visoms savivaldybėms pagerinti sveikatos paslaugų kokybę ir perkelti dalį perteklinės stacionarinės pagalbos vartojimo į efektyvesnę bei saugesnę ambulatorinę grandį, kurią numatyti išplėsti.

„Įgyvendinant struktūrines ir paties tinklo pertvarkas lygiagrečiai tikimasi atlikti ir daug kitų Vyriausybės programoje ir priemonių plane numatytų paslaugų teikimo turinio pagerinimo uždavinių.

Tai yra išplėsti šeimos gydytojo komandą ir taip sumažinti šiems gydytojams tenkančią biurokratijos naštą, spręsti, kaip aprūpinti savivaldybes reikiamais specialistais, nustatyti kokybės rodiklius atskirose medicinos pagalbos srityse, atlikti finansavimo pokyčius, tobulinti IT sistemas“, – nurodė SAM specialistai.

Pertvarkos poreikis esą grindžiamas blogais Lietuvos gyventojų sveikatos rodikliais, aukštais stacionarinių paslaugų (įskaitant išvengiamas hospitalizacijas) ir konsultacijų rodikliais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ligoninės registratūra
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ligoninės registratūra

Pertvarka ministerija sieks perskirstyti paslaugų teikimą, padidinant ambulatorinių ir dienos paslaugų skaičių, o stacionarines paslaugas koncentruojant specializuotose daugiaprofilėse ligoninėse, taip pat plėtojant ilgalaikės slaugos ir priežiūros bei socialines paslaugas arčiausiai paciento gyvenamosios vietos.

Esą tokią idėją galima įgyvendinti sukuriant Savivaldybės sveikatos centrą (SC).

Kaip nurodė SAM, po diskusijų su socialiniais partneriais sutarta dirbti dėl šių asmens priežiūros paslaugų gerinimo krypčių:

  • Visuomenės ir asmens sveikatos priežiūros įstaigų veiklos kokybės gerinimas.
  • Sveikatos sistemos atsparumo grėsmėms užtikrinimas.
  • Ilgalaikės priežiūros paslaugų teikimo modelio sukūrimas.
  • Sveikatos sistemos skaitmeninimas.
  • Psichikos sveikatos raštingumo ir paslaugų įvairovės didinimas.

Ministerija planuoja pagerinti šiuos rodiklius:

  • Iki 20 proc. sumažinti hospitalizacijos atvejų.
  • Iki 50 proc. padidinti ambulatorinių paslaugų.
  • Iki 30 proc. padidinti dienos chirurgijos paslaugų.

Kiek ligoninių lovų liks?

Valstybinė ligonių kasa (VLK) yra parengusi pokyčių dėl ligoninių lovų poreikio modeliavimą.

Pagal jį, skaičiuojant nuo faktinio ligoninių lovų skaičiaus 2019 metais iki jų poreikio 2025 metais, terapinio profilio lovų skaičius šalies ligoninėse turėtų sumažėti 1851 lova.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius