Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 05

Valdžia riaušių nelaukia, bet joms ruošiasi

Kitą savaitę prie Seimo rinksis minios pensijų ir kitų socialinių išmokų mažinimu nepatenkintų žmonių. Policija viliasi, kad mitingai nevirs riaušėmis. Bet jei taip nutiks, bus pasitelktos viešojo saugumo pajėgos.
Seimo langas
Seimo langas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Sostinės savivaldybė išdavė leidimus dviem kitą savaitę suplanuotiems mitingams Nepriklausomybės aikštėje. Antradienį prieš pensijų mažinimą ir tautos skurdinimą protestuos Naujoji sąjunga, ketvirtadienį, kai Seimas apsispręs dėl kitų metų valstybės biudžeto, prie parlamento rūmų rinksis pensininkai.

Siekdamas, kad nepasikartotų šių metų sausio 16–osios scenarijus, kai taikus mitingas virto riaušėmis, premjeras Andrius Kubilius vakar į pasitarimą sukvietė policijos, Generalinės prokuratūros, Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovus. Šie ramino premjerą, kad riaušių nebus. „Tačiau esame pasirengę ir tokiam atvejui. Yra planas, pagal kurį susiklosčius tam tikroms aplinkybėms bus panaudojamos Viešojo saugumo tarnybos pajėgos. Jų arsenale – ašarinės dujos, guminės kulkos. Manau, guminių kulkų naudoti neprireiks“, – sakė policijos generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas. Lietuvos pareigūnai neturi vandens patrankos, nes iki šiol nepriimti teisės aktai, reglamentuojantys jos naudojimą.

V.Telyčėnas tikino, kad policija nėra gavusi informacijos apie galimus neramumus, bet yra pasirengusi palaikyti viešąją tvarką. Posėdyje dalyvavęs VSD generalinis direktorius Povilas Malakauskas žurnalistams neatskleidė, kokią informaciją apie planuojamas protesto akcijas pateikė premjerui. Generalinis prokuroras Algimantas Valantinas apskritai neigė, jog su A.Kubiliumi kalbėta apie galimas riaušes prie Seimo. Pats Vyriausybės vadovas tikino, esą valdantieji nebijo, kad gali kilti neramumų. „Žmonės turi teisę rinktis į mitingus, išreikšti savo nuomonę. Be abejo, tai turi daryti pagal galiojančius įstatymus ir Konstituciją. Manau, žmonės yra racionalūs, turi sveiko proto ir supranta, kad bet kokios riaušės, neramumai ar provokacijos atsisuka prieš juos“, – dėstė A.Kubilius.

Lietuvos pensininkų sąjūdžio pirmininkas Jonas Burdulis LŽ užsiminė, kad ketvirtadienį į mitingą gali susirinkti per 10 tūkst. žmonių. Tai jis išgirdo iš Pagyvenusių žmonių asociacijos, organizuojančios šią protesto akciją, atstovų. „Jei į mitingą atvyks nekviestų žmonių, kurie mėgins kurstyti neramumus, jais turės pasirūpinti policija“, – sakė J.Burdulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius