-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 19

Valdžios kova su COVID-19 pasekmėmis: finansinių paskatų sulauks psichologai

Sunkumų dėl COVID-19 pandemijos turėjusius mokinius papildomai konsultuojantys psichologai sulauks priedų prie algos – tai įsakymu liepą patvirtino švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius ir numatė šiam tikslui lėšas.
Psichologė konsultuoja vaiką / asociatyvi iliustracija
Konsultacija / „Scanpix“ nuotr.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras savivaldybėms ir švietimo įstaigoms iš viso paskirstė 300 tūkst. eurų skolintų lėšų, kurios dar šįmet turėtų pasiekti psichologus.

Lėšos jiems teks už papildomą darbą su psichologinius sunkumus patiriančiais mokiniais. Priemokos negalės būti mažesnės nei 20 proc. ir ne didesnės nei 30 proc. nustatytos psichologo pareiginės algos pastoviosios dalies dydžio ir galės būti skiriamos ne ilgesniam nei 2 mėn. laikotarpiui.

Daugiausiai lėšų psichologinių paslaugų teikimui teks Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos savivaldybėms – atitinkamai – 64 899 eurai, 33 555 eurai ir 25 594 eurai. Mažiausiai lėšų gaus Alytaus rajono, Ignalinos rajono, Neringos savivaldybės – visoms po 336 eurus.

Iš valstybinių švietimo įstaigų daugiausiai lėšų sulauks psichologai profesiniame mokymo centre „Žirmūnai“ – 1 120 eurų, mažiausiai – Vilniaus technologijų, verslo ir žemės ūkio mokykla bei Vilkijos žemės ūkio mokykla – kiekviena po kiek daugiau nei 100 eurų.

Skolintos lėšos psichologinių paslaugų teikimui, ŠMSM teigimu, buvo paskirstytos pagal psichologų skaičių savivaldybių švietimo įstaigose, pedagoginėse psichologinėse tarnybose, švietimo pagalbos tarnybose ir valstybinėse švietimo įstaigose.

Lėšos skirtos tik toms įstaigoms, kuriose dirba psichologai.

„Įsakymo prieduose nurodyta, kad lėšos keliauja ne tik į profesines mokyklas, bet ir savivaldybes. Lėšos buvo paskirstytos pagal dirbančių psichologų skaičių, tad skirtos tik toms įstaigoms, kuriose dirba psichologai“, – atsakyme 15min nurodė ŠMSM Komunikacijos skyrius.

Pavyzdžiui, Vilniuje švietimo įstaigose šiuo metu dirba apie 160 psichologų. Vienam jų priemoka už darbą turėtų siekti 426 eurus neatskaičius mokesčių, nurodė sostinės savivaldybės Ryšių su žiniasklaida specialistė Neringa Kolkaitė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eurai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eurai

„Vilniaus švietimo įstaigose šiuo metu užimti apie 160 psichologų etatų, šios lėšos jiems ir bus skiriamos. Vienam etatui vidutiniškai priemoka 426 eurus (neatskaičius mokesčių)“, – atsakyme 15min išdėstė ji.

Vyriausybė, siekdama sumažinti ilgalaikes neigiamas COVID-19 pandemijos pasekmes visuomenės psichikos sveikatai, taip pat yra numačiusi didinti psichologų, dirbančių psichikos sveikatos centruose, skaičių, stiprinti emocinę, psichologinę, konsultacinę pagalbą telefonu, internetu, nuotoliniu būdu tikslinėms grupėms ir kita. Tam taip pat numatyta skirti papildomų finansų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius