Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 08

Valdžios rebusas savivaldos rinkėjams – Anoniminiai Alkoholikai ar Baisiai Blogi?

Antradienį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) įregistravo pirmąjį visuomenininkų rinkimų komitetą savivaldybių rinkimuose. Jam suteiktas pavadinimas AA iškart sukėlė juokų bangą socialiniuose tinkluose. Žmonės spėliojo, ką toks pavadinimas galėtų reikšti – „Anoniminių alkoholikų“ būrelį ar „Amžinąjį atilsį“. Kiti šmaikštavo diskutuodami, kodėl visuomenininkams neleidus pasivadinti dar įdomiau, pavyzdžiui raidėmis PX, BBD ar WC.
Rinkimų biuletenis
Rinkimų biuletenis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Tačiau iš tiesų ši visuomeninių judėjimų pavadinimų rinkimuose bėda ne tokia ir juokinga. Komitetu AA antradienį įsiregistravęs judėjimas „Vieningas Kaunas“ iškart kreipėsi į prezidentę, Seimą ir Konstitucinį Teismą reikalaudamas, kad jam būtų leista rinkėjams prisistatyti taip, kaip jis ir vadinasi. Be jokių raidinių šifrų.

Dėl to paties į teismą Lietuvoje jau yra kreipęsis Europos Parlamento rinkimuose kodiniu A vadintas vilniečio Liudviko Ragauskio visuomeninis judėjimas „Už konstitucines gyventojų teises“. Išaiškinimą dėl tokios įstatyme įtvirtintos nuostatos atitikimo pagrindiniam šalies įstatymui dar šį mėnesį turi skelbti Konstitucinis Teismas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./L.Ragauskis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./L.Ragauskis

Teisininkai tvirtina, kad Konstitucinio Teismo sprendimas, ko gero, bus palankus savo vardais rinkėjams prisistatyti norintiems visuomenininkams.

Aišku, Seimo nariams galėtų kilti savigarbos jausmas ir jie galėtų imtis keisti įstatymą ir dėl šių rinkimų, bet aš labai abejoju, ar jie taip labai skubės, – abejojo L.Ragauskis.

Tačiau L.Ragauskis sako, kad net ir palankus visuomenininkams Konstitucinio Teismo išaiškinimas nebus aktualus tiems aktyvistams, kurie rengiasi dalyvauti kovą vyksiančiuose savivaldos rinkimuose. Tokiu būdu, anot pašnekovo, visuomeniniai judėjimai paverčiami bespalviais ir antrarūšiais.

„Konstitucinio Teismo nutarimas savivaldos rinkimuose neturės jokios juridinės galios, nes klausta tik dėl Europos Parlamento rinkimų. Jo niekas neklausė dėl savivaldybių. Aišku, Seimo nariams galėtų kilti savigarbos jausmas ir jie galėtų imtis keisti įstatymą ir dėl šių rinkimų, bet aš labai abejoju, ar jie taip labai skubės“, – teigė L.Ragauskis.

Jis pats šįkart rinkimų komiteto registruoti apskritai neketina, nors ik šiol buvo vienas iš aktyviausių kovotojų, kad visuomeninkams būtų leista būti renkamiems, kaip ir partijoms.

Labiausiai priešinosi socialdemokratai

Toks leidimas Lietuvoje pirmiausia buvo įtvirtintas 2012 m. rudenį parengtose Europos Parlamento rinkimų įstatymo pataisose. Pirminiame projekte buvo numatoma, kad visuomenininkai rinkimų biuletenyje galės naudoti bet kokį susigalvotą pavadinimą ir apie jokį jų šifravimą raidėmis nė neužsiminta.

Tačiau čia priėjo socialdemokratė Milda Petrauskienė. Pabūgusi, kad rinkimų biuletenyje šalia Lietuvos socialdemokratų partijos gali atsirasti visuomeninis Lietuvos socialdemokratų komitetas, ji įregistravo pataisas, draudžiančias visuomenininkams naudoti savo pavadinimus.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./LSDP pirmininko pavaduotoja Milda Petrauskienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./LSDP pirmininko pavaduotoja Milda Petrauskienė

Tiesa, M.Petrauskienė siūlė visuomenininkų sąrašus žymėti skaičiais, tačiau netrukus nutarta, kad skaičiai jau ir šiaip įrašomi į balsavimo biuletenius, todėl geriau būtų judėjimus išvardinti pagal abėcėlę.  Tokiam siūlymui Seimas nepasipriešino ir jis virto įstatymu. 

Teismuose tokią nuostatą panaikinti siekiantis L.Ragauskis įsitikinęs, kad draudimas naudoti savo pavadinimą visuomeninius judėjimus menkina.

„Nepasakyčiau, kad tai lemia prastesnius rezultatus. Gal per trumpą laiką galima „išsukti“ ir pavadinimą AA, tačiau tai vis tiek rodo, kad partiniai sąrašai mūsų rinkimų sistemoje tampa lygesni už lygius, nes jiems tą tikrą pavadinimą galima naudoti, yra pažeidžiamas lygiateisiškumo principas“, – kalbėjo jis.

Vasarą dar visi tylėjo

Nors nuostata dėl visuomeninių judėjimų pervadinimo nieko nesakančiu raidžių deriniu jau buvo apskųsta teismams, šią vasarą ėmęsis taisyti savivaldos rinkimų įstatymą Seimas į tai neatsižvelgė.

Ir čia buvo nukopijuota idėja savivaldybių rinkimuose visuomenininkų komitetams pagal  dokumentų įteikimo laiką suteikti kodinius pavadinimus nuo AA iki AZ. Niekas iš parlamentarų dėl to nesipiktino.

Įstatymą keisti panoręs Valerijus Simulikas neslepia, kad tai daro ir dėl savęs.

Tik rudenį, susizgribęs, kad pats balsavimo biuletenyje bus įrašytas ne sąraše „Už Šiaulius“, o kokiame nors AA, parlamentaras Valerijus Simulikas įregistravo įstatymo pataisas, leisiančias visuomenininkams naudoti tokius pavadinimus, kokius jie nori, jei jie nėra tapatūs partijų vardams.

V.Simulikas pripažįsta, kad skubiu tokių pataisų priėmimu yra suinteresuotas asmeniškai, nes ruošiasi rinkimams į Šiaulių savivaldybės tarybą ir sako kvailystę įstatyme pamatęs tik tada, kai pats su ja susidūrė gyvenime.

Seimo narys mano, kad jei Seime būtų pakankamai politinės valios, įstatymą galima būtų pakeisti per dvi savaites, o gruodžio 6 d. jau galėtų visi registruotis rinkimams savo pavadinimais.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Valerijus Simulikas
Alvydo Januševičiaus nuotr./Valerijus Simulikas

VRK pasirengusi pervadinti

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas sako, kad savivaldos rinkimų kampanija realiai prasidės tik sausio viduryje, todėl būtų gerai, kad politikai iki tol laiko galutinai apsispręstų, kokiais pavadinimais rinkimų biuleteniuose bus įrašomi visuomenininkų sąrašai.

Trumpas lakoniškas pavadinimas, kuris dar ir intriguoja, nes iš tų dviejų raidžių galima sugalvoti visokiausių žodelių, kaip tik gali tapti pliusu, – mano Z.Vaigauskas.

Jis tvirtina, kad VRK nekiltų sunkumų net ir paskutinę minutę prieš rinkimus pervadinanti tuos sąrašus, kurie visus dokumentus jau susitvarkė ir tapo AA.

Tiesa, pats rinkimų komisijos vadovas nemano, kad kodiniai pavadinimai kažkaip menkina visuomenininkų galimybes laimėti rinkimus, ar paverčia juos antrarūšiais.

„Problemas aš matau nebent kitose vietose. Šiuo atveju, trumpas lakoniškas pavadinimas, kuris dar ir intriguoja, nes iš tų dviejų raidžių galima sugalvoti visokiausių žodelių, kaip tik gali tapti pliusu.

Rinkėjui kyla klausimų, kas tas AA ar BB. Jei visi paskui pasivadins labai gerais komitetais, vargu, ar gaus daugiau balsų“, – svarstė jis.

BFL/Vyginto Skaraičio nuotr./Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas
BFL/Vyginto Skaraičio nuotr./Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius