Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 07

Valdžios troškimas užgožia principus

Vilniuje ryškėja naujos valdančiosios daugumos kontūrai. Nors žadėjo neskubėti ir pokalbiams skirti visą kovą, rinkimus sostinėje laimėję politikai derasi vis intensyviau ir svajoja šios savaitės pabaigoje jau turėti koalicijos sutartį. Ją pasirašyti gali buvę aršiausi politiniai oponentai.
Artūro Zuoko ir Vilniaus koalicijos rinkimų štabas
Spėjama, kad A.Zuokas gali palikti be valdžios konservatorius ir lenkus. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Savaitgalį pasirodė pranešimų, kad, pasibaigus senosios kadencijos tarybos įgaliojimams, sostinę valdys dauguma, kurią sudarys Artūro Zuoko ir Vilniaus koalicijos, Darbo, Socialdemokratų ir „Tvarkos ir teisingumo“ partijų atstovai. Kartu jie turės 30 mandatų iš 51. Tokiu atveju opozicijos vaidmeniu tektų pasitenkinti antrą ir trečią vietas pagal rinkimų rezultatus užėmusiems Lenkų rinkimų akcijos bei Rusų aljanso koalicijos ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir atstovams, laimėjusiems 11 ir 10 mandatų.

Atomazga – jau šią savaitę

Pasak pagal A.Zuoko koalicijos sąrašą į sostinės tarybą patekusio Seimo nario Žilvino Šilgalio, tiesos pranešimuose apie galimą naujos daugumos sudėtį yra: „Pokalbiai vyksta ta linkme.“

„Konservatoriai daugiau su lenkais kalbasi, o lenkai apskritai su niekuo nesišneka, todėl negali tas procesas stovėti. Yra tokie preliminarūs apsitarimai, bet sutartis dar nepasirašyta, tik ta linkme bandoma dirbti. Jeigu viskas toliau klostysis sėkmingai, gal šios savaitės pabaigoje viskas bus patvirtinta parašais“, – vakar sakė Ž.Šilgalis.

Paklaustas, ar tikrai mato galimybių dirbti su „Tvarkos ir teisingumo“ atstovais, kurie itin atvirai kritikavo A.Zuoką, Ž.Šilgalis teigė neskirstantis partijų į blogas ir geras. Esą visos jos yra vienodos, svarbu, kokie žmonės ateina į Vilniaus tarybą. „Visi turime vienokį ar kitokį rinkėjų pasitikėjimą, todėl galime dalyvauti miesto valdyme. Taip pat reikia nepamiršti, kad partija „Tvarka ir teisingumas“ turi tik 5 mandatus, tad jie negalės būti dominuojanti jėga, bet tai nereiškia, kad jie iš viso negali būti koalicijoje“, – sakė Ž.Šilgalis.

Darbo partijos vadovas Viktoras Uspaskichas taip pat patvirtino, kad pokalbiai tarp šių politinių jėgų vyksta. „Tariamės, bet, matyt, minutės pertraukėlė paimta savaitgalį. Negalima dar pasakyti, kad susitarimas jau pasiektas ir koalicija sudaryta“, – teigė V.Uspaskichas.

„Tvarkiečiai“ neatsiriboja

Gediminas Rudžionis, kuris greičiausiai pateks į Vilniaus tarybą pakeitęs europarlamentaro kėdės neketinantį atsisakyti Juozą Imbrasą, pareiškė, kad jokios koalicijos dar nėra.

„Griežtai negalime pasakyti, kad su kuo nors nedirbtume. Bet mūsų nuostata iš praeities tokia, kad mums svarbiausias yra viešasis interesas. Jeigu tas pats ponas Zuokas savo praeitį išbalins atsiribodamas nuo rubikono (įmonių grupė „Rubicon“ dabar pervadinta į ICOR – aut. past.) ir atsisukdamas į visuomenę, žmonės tai įvertins. Bet jokių galutinių pokalbių, dėlionių nebuvo. Pokalbiai gal dar vyks visą kovo mėnesį“, – sakė vienas aršiausių A.Zuoko kritikų G.Rudžionis.

Buvęs sostinės „tvarkiečių“ rinkimų sąrašo vedlys J.Imbrasas vos prieš kelias dienas atmetė bet kokią galimybę dirbti su A.Zuoku ir teigė darysiąs viską, kad tik šis nevaldytų Vilniaus.

Nuo pirmadienio aktyviau į derybas dėl būsimosios koalicijos ketina įsitraukti ir Lenkų rinkimų akcijos bei Rusų aljanso blokas, kuris dar nėra paskelbęs savo kandidato į merus, nors ambicijų užimti šį postą neslepia. Be šios politinės jėgos atstovo, kol kas garsiai kaip pretendentai į merus minimi A.Zuokas ir konservatorius Raimundas Alekna.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius