-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 22

Valdžių darbas „ranka rankon“ – ar S.Skvernelio noras pavojingas?

„Galime turėti situaciją, kada visos trys valdžios dirbs ranka rankon. Labai sutelktai dėl Lietuvos žmonių“, – kartą teigė Seimo valdančiosios Valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) deleguotas premjeras bei kandidatu į prezidentus keliamas Saulius Skvernelis. 15min kalbintų pašnekovų teigimu, valdžios galių sutelktumas nėra savaime grėsmingas, bet tai esą gali lemti klaidingus sprendimus.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Jeigu S.Skvernelis taps prezidentu, politologo Lauro Bielinio manymu, valdžios gal ir dirbs „ranka rankon“, bet tik iki 2020-ųjų.

„Juk artėja Seimo rinkimai ir nieks nežino, kaip ten susiformuos dauguma. Mes netgi nežinom, kaip valdančioji dauguma funkcionuos dabar, kada iš esmės jie (LVŽS, – 15min) jau neturi formaliai daugumos“, – 15min komentavo jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lauras Bielinis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lauras Bielinis

Klausiamas, ar valdžių darbas „ranka rankon“ gali būti pavojingas demokratijai, mažumai, L.Bielinis teigė, kad valdžios ir padalytos tam, kad nesusilietų jų funkcijos. Bet taip pat pridūrė: „Savaiminės grėsmės lyg ir nėra. Kita vertus, galios koncentracija, saugumo prasme, kelia tam tikrų abejonių, ar tikrai niekas nesugalvos papiktnaudžiauti.“

Opozicijos lyderė: galių koncentracija nėra sveika valstybei

Jei S.Skvernelis taptų prezidentu, opozicijos lyderės Viktorijos Čmilytės-Nielsen nuomone, opozicijai dirbti būtų sudėtingiau.

„Galios sukoncentravimas vienose rankose, manau, kad demokratinėje valstybėje nėra geras dalykas, – svarstė ji.

– Nebūtų pusiausvyros. Oponavimas, stipri opozicija yra būtina sąlyga demokratinėms valstybėms, ir ne tik tam, kad būtų išgirsta kita nuomonė, bet ir tam, kad sprendimų kokybė būtų gera. Jei kontrolė visų valdžios institucijų pereina į vienas rankas, tai nėra sveika valstybei.“

Anot konstitucionalisto Petro Ragausko, galių koncentracija dar nereiškia, kad pavyks pasiekti tikslų – ekonominių ar socialinių. Esą gali būti atvirkščiai – jei Seimui, Vyriausybei ir prezidentui nereikės per daug diskutuoti, ieškoti argumentų, įtikinėti, gali rastis neapgalvotų sprendimų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Teisininkas: gali būti didelių klaidų

„Jeigu tam tikru laikotarpiu tarp valstybės institucijų nebėra jokios konkurencijos ir jokių atsvarų viena kitai, jeigu jos vieningai veikia dėl tam tikro tikslo, gali būti padaryta ir didelių klaidų“, – dėstė P.Ragauskas.

Apie valdžių darbą „ranka rankon“ S.Skvernelis prakalbo sausio 17-ąją – po to, kai viešai pasisakė kandidatuosiąs prezidento rinkimuose.

„Reikia kalbėti apie nacionalinius valstybės ir žmonių interesus, užtikrinti sklandžius strateginius darbus ir jų įgyvendinimą. Šioje vietoje, matydamas atsakomybę, manau, kad galime turėti situaciją, kada visos trys valdžios dirbs ranka rankon. Labai sutelktai dėl Lietuvos žmonių“, – interviu metu žurnalistams kalbėjo jis.

Platesnio S.Skvernelio komentaro apie valdžių padalijimo principą 15min gauti nepavyko.

Prezidento rinkimai Lietuvoje vyks gegužės 12 dieną. S.Skvernelis yra vienas iš devynių kandidatuojančiųjų į prezidentus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius