-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 29

Valė vamzdį – paliko skylę: kauniečiai savaitę braidė po nuotekomis apsemtą rūsį

Kauno Savanorių prospekto 401-uoju numeriu pažymėto daugiabučio nuotekų sistema – sena, tad ir avarinių situacijų netrūksta. Tačiau dėl pastarojo gedimo, kai buvo užlietas rūsys, gyventojai kaltina avarinės tarnybos atstovus, valiusius vamzdžius ir palikusius skylę. „Savaitę braidėme po fekalijas ir niekam tai nerūpėjo“, – namo administratorių gėdino daugiabučio gyventojas Vytautas A.
Nuotekomis užlietas daugiabučio Kaune rūsys
Nuotekomis užlietas daugiabučio Kaune rūsys / Skaitytojo Vytauto nuotr.

Pasak jo, lapkričio viduryje vienam iš kaimynų, 4-ojo aukšto gyventojui, užsikimšo virtuvinis nuotekų vamzdis. Atvykusi avarinė tarnyba darbavosi rūsyje. Kadangi senuose vamzdžiuose neaptiko pravalų, išpjovė trikampio formos skylę ir taip juos pravalė.

„Praėjus keturioms dienoms, vamzdžiai vėl ėmė kimštis. Nulipau į rūsį ir pamačiau, kad jis skęsta. Pasirodo, tą skylę, kurią jie išpjovė, paliko neužtaisę, todėl 4 dienas vanduo sau veržėsi ant rūsio grindų. Tekėjo visos nuotekos iš virtuvių, skalbimo mašinų. Tas užsistovėjęs vanduo ėmė rūgti. Pirmojo aukšto gyventojai ėmė justi ir dvoką“, – situaciją nupasakojo Vytautas.

Rodos, atvažiuoja, pasiima pinigus už atvažiavimą, nieko nepadaro ir išvažiuoja. Čia taip reaguojama į avarinę situaciją? Lentas pamėtę po rūsį vaikščiojom.

Jis iškvietė avarinę tarnybą. Ši atvyko ir nieko, pasak jo, nepasiaiškinusi išvyko. Kitą dieną Vytautas vėl bandė iškviesti darbininkus, tačiau jam buvo pareikšta, kad vamzdžių jie netvarkantys. Po kelių dienų vyras skambino trečią kartą. Atsakyta, kad problema būsto administratoriui yra žinoma ir ji sprendžiama. O tuo tarpu vanduo rūsyje kaupėsi.

„Rodos, atvažiuoja, pasiima pinigus už atvažiavimą, nieko nepadaro ir išvažiuoja. Čia taip reaguojama į avarinę situaciją? Lentas pamėtę po rūsį vaikščiojom. Gerai, kad pasikėlę rūsio duris esame kiek. Ketvirtą kartą paskambinęs pagrasinau sanitarine tarnyba. Galiausiai atvyko, pakeitė dalį vamzdžio, kur buvo skylė. Įdėjo pravalą. O senus vamzdžio galus numetė ant grindų. Čia mums patiems paliko išsinešti? Rūsio niekas taip ir neišvalė“, – baisėjosi Vytautas.

Šį daugiabutį administruoja „Būsto valda“. Įmonės direktorius Šarūnas Eidintas pateikė situacijos vertinimą. Pasak jo, Savanorių pr. 401 namo gyventojas „Būsto valdos“ avarinei tarnybai pranešė, kad jo bute virtuvėje šlampa siena. Atvykę specialistai vietoje patikrino gyventojo ir gretimo buto vandentiekio ir nuotekų sistemą ir nustatę, kad problema išties yra, išvalė nuotekų stovą, vėliau jį pakeitė trims prie to paties stovo prijungtiems butams.

„Po kelių dienų buvo gauti dar trys to paties namo gyventojų pranešimai, susiję su panašiais nuotekų sistemos gedimais skirtinguose butuose. Į visus pranešimus „Būsto valdos“ avarinės tarnybos specialistai reagavo nuvykdami, nustatydami ir lokalizuodami aptinkamus gedimus.

Kaip paaiškėjo atlikus apžiūras, pagrindinė besikartojančių gedimų priežastis yra ta, kad šio namo nuotekų sistema yra sena ir susidėvėjusi. Dėl to, net ir išvalius ar pakeitus dalį nuotekų sistemos stovo vienoje namo dalyje, problema pasireiškia kitoje jo dalyje: kai kurių butų virtuvėse ėmė kimštis kriauklės arba nuotekos pradėjo tekėti į išorę per silpniausias, labiausiai susidėvėjusias vamzdžio dalis, kaip buvo šiuo atveju – į namo rūsį“, – teigė Š.Eidintas.

Per savaitę nuotekų stovai, pasak jo, kelis kartus buvo pravalyti, pakeistos tam tikros stovų atkarpos skirtingiems butams. Nuotekų stovui trūkus rūsyje, buvo pakeista stovo dalis.

„Lapkričio 24 d. specialistams dar kartą nuvykus į daugiabutį, įsitikinta, kad rūsyje vandens nebuvo, grindys šiek tiek drėgnos.

Pažymėtina, kad, esant panašioms situacijoms ir gedimams, jų šalinimas gali užtrukti, nes yra ganėtinai sudėtinga nustatyti, kuri susidėvėjusios sistemos dalis „neatlaikė“ ir trūko. Kai įvyksta tokia avarija, be abejonės, susiduriama su gyventojų nepasitenkinimu, noru išspręsti problemą akimirksniu. Mes, kaip būsto administratorius, nuolat raginame gyventojus nelaukti, kol seni vamzdynai neatlaikys ir įvyks avarija. Tokiems atvejams kelią užkirsti gali namo renovacija ar bent kapitalinis vandentiekio ir nuotekų sistemos remontas visame name, kurį renovuoti mes ne kartą siūlėme“, – pabrėžė „Būsto valdos“ direktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius