Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 30

Valentinas Mazuronis lankysis afrikinio kiaulių maro židinyje Alytaus rajone

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis ketvirtadienį lankysis Alytaus rajono miškuose, kur buvo aptikti pirmieji afrikiniu kiaulių maru užsikrėtę šernai.
Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis
Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis / 15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr.

Alytaus rajono medžiotojų klubų medžioklės plotai ribojasi su Baltarusijos siena, todėl jiems tenka didelė atsakomybė suvaldyti į Lietuvą migruojančius šernus ir kitus žvėris, galinčius pernešti užkratą. Medžiotojai pristatys padėtį ir aptars, kokių priemonių imsis šernų populiacijai reguliuoti. Šernų populiacijos mažinimo planą trečiadienį Aplinkos ministerija pristatė Vyriausybei.

Vyriausybė sutarė: dėl afrikinio kiaulių maro dalyje Lietuvos skelbiama ekstremali situacija. Pritarta ir šernų populiacijos mažinimo planui. Pagal jį, visoje Lietuvoje numatoma išnaikinti 90 procentų šernų, tai yra daugiau nei 20 tūkstančių. Medžiotojai tą daryti bus skatinami ir finansiškai – už nušautą šerną ketinama mokėti 250 litų. Pagal patvirtintą planą, iki kitų metų Lietuvoje turėtų likti vos 7 tūkstančiai šių žvėrių. Preliminariai skaičiuojama, kad tam prireiks per 6 milijonus litų. Šias lėšas turėtų administruoti Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Pasak šios tarnybos vadovo Jono Miliaus, išlaidos už šernų šaudymą turėtų būti dengiamos Europos Sąjungos lėšomis. Kada ekstremali situacija bus atšaukta, pasak J. Miliaus, prognozuoti sunku, nes virusas esą labai atsparus.

Aplinkos ministras V. Mazuronis ketvirtadienį Alytaus rajone, kur ir buvo nušauti užsikrėtę šernai, su medžiotojais aiškinsis padėtį ir aptars šernų naikinimo priemones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius