Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 08

Valentinas Mazuronis rekomenduoja partiečiui Šarūnui Biručiui VTEK išvadas skųsti teismui

Darbo partijos vadovas Valentinas Mazuronis teisina interesus supainiojusį ministrą Šarūną Birutį, jog šis užmiršo deklaruoti turimas įmonės Bulgarijoje akcijas ir ragina skųsti nepalankų Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimą teismui.
Valentinas Mazuronis
Valentinas Mazuronis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasak jo, teismas turėtų vertinti, ar priimdama formalų sprendimą „dėl užmirštų deklaruoti 800 eurų turimų akcijų“ komisija nepolitikuoja.

„Ji (išvada) tarsi formali, tarsi galiojanti, tarsi negaliojanti. Dar oficialių išvadų nemačiau, bet aš rekomendavau ministrui kreiptis į teismą prašant tą išvadą panaikinti (...). VTEK sprendimas kelia rimtų abejonių. Manau, kad teismas duotų atsakymą, ar tai nėra politikavimo instrumentas, ar turėtų būti tokia praktika Lietuvoje, kad kiekvieną užmirštą dalyką galima taip vertinti – jei taip, tuomet žinosime, kad valstybėje tokia praktika“, – BNS sakė V.Mazuronis.

Jis sutiko, kad ministras pasielgė negerai pamiršęs papildyti deklaraciją ir sako paraginęs ministrą atidžiau sekti įstatymus. V.Mazuronis vis dėlto pažymėjo, jog ministras sandorį deklaravo vos tik sužinojęs apie tokią 2012-aisiais atsiradusią prievolę. Š.Birutis tai padarė tik šiemet ir tik po to, kai jo interesus Bulgarijoje atskleidė žiniasklaida.

„Jis tą padarė, kada sužinojo, kad tą reikia įstatymiškai padaryti. Daugiau jam pretenzijų, išskyrus, kad pamiršo tą deklaruoti, nėra – tai nėra nepateisinami, kažkokie blogi dalykai, visiems pasitaiko užmiršti“, – sakė „darbiečių“ lyderis.

VTEK trečiadienį nutarė, kad Š.Birutis supainiojo interesus nedeklaravęs savo ryšių su Bulgarijoje registruota įmone „Agrolitas“, pats ministras laikosi pozicijos, kad „sprendimas nėra adekvatus realiai situacijai“. Visgi jis sakė dar nežinąs, ar VTEK sprendimą skųs teismui.

Kaip skelbė 15min, kultūros ministras „darbietis“ Š.Birutis yra vienas iš trijų asmenų, valdančių Bulgarijoje registruotą įmonę „Agrolitas“. Politiko su partneriais valdoma įmonė 2009 metų vasarį už 200 tūkst. eurų nusipirko 18,5 hektaro žemės netoli Kalčevo gyvenvietės Rytų Bulgarijoje.

Š.Biručio teigimu, už trečdalį minėtos įmonės akcijų jis mokėjo 800 eurų, o šiuo metu jų vertė gali būti ir mažesnė.

Opozicinė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) po neigiamos Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išvados ragina atsistatydinti kultūros ministrą „darbietį“ Šarūną Birutį, priešingu atveju rengs jam interpeliaciją. Premjeras Algirdas Butkevičius vakar informavo, kad Š.Biručio klausimą palieka spręsti jį delegavusių „darbiečių“ lyderiui V.Mazuroniui.

VIDEO: 15min tyrimas: kultūros ministras – Bulgarijos žemvaldys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius