-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 01 17

Valentinas Mazuronis siūlo užstato sistemą taikyti metalinei, plastikinei tarai ir skardinėms

Aplinkos ministerija siūlo nuo 2015 metų gegužės Lietuvoje užstato sistema taikyti ne tik daugkartinėms stiklo, bet ir vienkartinėms metalinei, plastikinei ir stiklinei tarai – PET buteliai, skardinės ir kt. Ją priimti būtų įpareigotos visos didesnės šalies parduotuvės.
Iškrito alaus buteliai
Buteliai. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis penktadienį pasirašė Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimo projektą ir artimiausiu metu jis bus teikiamas Vyriausybei.

„Liko tik keli paskutiniai žingsniai – sulaukti Vyriausybės ir Seimo pritarimo. Juos gavę galėsime aktyviai imtis darbų, kad nuo 2015 m. turėtume sklandžiai veikiančią, gyventojams ir aplinkai naudingą taros užstato sistemą. Mūsų duomenimis, tokiai sistemai pritaria daugiau kaip 70 proc. gyventojų“, – sako V. Mazuronis.

Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pakeitime numatoma, kad visi pakuočių pardavėjai, prekiaujantys parduotuvėse, kurių prekybinis plotas viršija 200 kv. m, privalės organizuoti vienkartinių pakuočių atliekų priėmimą ir užstato grąžinimą prekybos vietoje arba nedidesniu nei 150 m atstumu nuo jos, užtikrinant tokias pačias darbo valandas.

200 kv. m ir mažesnės prekybos vietos (išskyrus kaimo parduotuvės) ir prekyvietės, kioskai, degalinės, viešojo maitinimo įstaigos užstato grąžinimo sistemos vykdyti neprivalės, bet galės savo pasirinkimu dalyvauti užstato sistemoje.

Siūloma, kad užstatas už parduodamų gaminių pakuotes pakuočių vartotojams turi būti grąžinamas grynaisiais pinigais arba, pakuočių vartotojams pageidaujant, jiems suteikiama teisė įsigyti prekių ar paslaugų arba skirti paramą už sumą, lygią užstato dydžiui.

Aplinkos ministerijos užsakymu 2009 m. atliktos šalies gyventojų apklausos duomenimis, kad užstato sistema atsirastų ne tik buteliams, bet ir kitai tarai, pritarė 74 proc. apklaustųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius